路蘭新作 Oppenheimer 劇透討論區 (2)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
海森堡

ironman早年吸毒踎監

然右2008年一套特攝英雄片咸魚䎗生

睇後感:

我入場前會用 Russell Crowe 既Beautiful Mind去比較
但散場後又覺得係另一回事
主角本人根本並唔係主體
反而係講人創造核彈
創造一種足以毁滅地上所有野的大殺傷力武器
作為人類,為自己的物種打開左道地獄之門
嗰個衝突同矛盾

套戲係好睇既
三個鐘既劇情係有啲吃力
但有啲細位我覺得有待改善

例如主角既反核情緒
正如個閉門見證會所言
主角嗰種造彈的矛盾同後悔
好似突如其來咁
莫非,真係要去到軍隊帶走粒原子彈
佢先至識後悔?
又真係天真到聯合國咁易介入使用武器?

主角同Strauss 既關係急轉直下亦然
套片開頭岩岩先任命主角身居要職
莫非真係因為主角當眾嘲笑Strauss
所以要整死主角?
係因為主角佢作為原子彈之父
美國原子能機構的總顧問而反核呀麻
而Strauss 及後被委任做原子能機構主席
被指示要搞死主角個Q clearance
加上佢有親俄既嫌疑
呢個先係最大既原因要搞死主角
反而啲支節位又吹到勁大
克勞斯·富赫斯
德國人,二戰前幾年去英國定居,之後加入英加嘅原子彈工程「Tube Alloys」,同時開始向蘇聯提供情報,1949年至1950年間認罪
2008 ironman 舊年入埋 National Film Registry
我覺得爆果下傳過嚟唔夠大聲
愛因斯坦唔係俾自己國家放棄
係佢自己講過呢世唔再返去納粹嘅地方

佢嘅心淡我覺得比較多係佢自己嘅學術成就。佢比oppenheimer更遙遠,佢只係做基礎理論搵源頭,同實際應用操作係完全沾不上邊,更加唔好講佢可以有咩影響力
佢所謂果封俾總統嘅信,都只係上下報紙咁解,oppenheimer親口講過實際作用不大

愛因斯坦自己只係變成一個icon,沒有實際話事權
佢當年打破權威先有相對論,但佢最後都成為一個自己打破唔到嘅權威
應該係albert眼中從來唔當佢係一回事 係佢自己以為自己同科學家好熟,但人地當佢on9
加上當時傾緊人類存亡嘅大事
呢啲二打六死撚開啦
認真討論,呢套戲點解評論咁高?我覺得佢比唔上路蘭其他作品。
我覺得係特登咁做
就係只有oppenheimer自己知道可以有幾撚恐怖,周圍嘅人on99以為yeah個炸彈成功咗

正如我哋睇返原爆啲歷史片
最震撼唔係個舊蘑菇雲有幾大
而係廣島長崎如何一片狼藉,啲人化灰、遍地焦屍,存活者點講返有幾撚恐怖
仲要繼續有hydrogen bomb,各國有唔知幾多粒核彈
而呢堆嘢就一直stuck喺oppenheimer腦入面自責一世
風格唔同
呢套係欣賞佢點樣拍呢個人物傳記
睇完IMAX版,去唔去睇埋35MM 菲林版好?

早場都要成$140
佢果陣有拍Sherlock Holmes
仲等緊佢拍第三集
吸毒仲坐埋監
機本上演藝生涯已完
因為冇保險公司肯承保
就係marvel揀卒做Ironman
唔記得係Mel Gibson定邊個肯拍心口保佢先有今日
有冇人睇曬35mm 菲林 同imax版本

想問推介邊個版本多d
Happy幫佢
劇本同人物刻畫都細膩過佢過往作品好多
而且又要顧及唔同角度
國家安全,必要之惡....等各方面矛盾
奧本海默由開始制做原子彈到其後反對發展氫氣彈嘅思想心理變化等
整套戲複雜程度已經冇乜幾多個導演駕馭得好
亦都係佢自己至今最大野心作品
一般戲院版
人物劇畫唔夠batman inception prestige嚟,我expected主角做造原子彈有更多心理掙扎,但重點變左個聽證會。
我果場隔離坐咗對情侶
個女嘅睇到三分一已經瞓咗
跟住爆嗰陣嚇醒咗
睇番紀錄片先知道主角咁多背景,覺得導演係選材上刻意有所隱瞞,亦都係為男主作出一些洗白。
Tenent 悶到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞