半年瘦左20KG,你問我答

804 回覆
758 Like 150 Dislike
幾點食無撚分別囉好冇
得,但食得多會胃痛,要自己衡量下
可能一星期兩日食蒟蒻麵 其餘時間食其他野
前一晚整定
meal prep好重要

我會煮蕎麥麵或者烏冬,+糖心蛋,自己煮雞胸手撕
呢啲嘢都可以擺落雪櫃擺幾日
我會一次過煮四五日嘅份量,磅好分好盒,每日起身攞出嚟就食得

當然唔會係一個烏冬一餐 1/3左右
呢個份量人人唔同,要睇返你自己個餐單係點。同埋唔同烏冬嘅營養價值唔同,你可以去DONKI睇吓,好多款,有啲蛋白質高好多,當然overall熱量都一定會高咗,你食嘅份量會相對少啲,但係「抵食」啲
我想講嘅重點,平日我哋所有嘢嘅「一餐份量」實在係太多。
當開始飲食控制,睇營養標籤,計啱份量嚟食,習慣咗一頭半個月之後其實唔會真係咁肚餓。
人類平時食太多嘢啦
輕則胃痛 重則胃潰瘍

勸大家唔好亂試
頸紋我本身係有既,但瘦返之後淺左好多
同埋有跟d youtube做肩頸訓練+自己平時茶野保養
大肥佬 半年 117 kg 減到 90 kg 做法係全部菜肉白灼,戒飯,做 gym
我男97KG 減到70KG 個波同肚都DURDUR下
8年後依家又重回98KG 有種好熟悉既感覺
有冇食代餐
本身有男朋友多謝佢即使我肥撚過豬都無分手
唔好再妖魔化白飯

肥返係你熱量intake 大過消耗
食返同以前一樣份量一定會肥㗎
你有冇加大肌肉量?有冇以後都慣咗8-9成時間清淡飲食?

lifestyle唔變,點都會肥返
打Wegovy??
有冇多咗仔埋身?
小基數要點減有打開波但體脂成29bmi正常
做咗2個月尖,覺得運動表現好咗,肌肉量都多咗
但係體脂無跌過,好似好難減咁
我減20kg已經由3L,XL,L,M,到而家S買齊
仲貴過食 好彩冇join gym 減肥真係好貴
所以我而家諗住唔買返d衫褲住 叫做畀個動力自己:減多啲先好洗錢買衫 而家仲係著緊唔岩著既衫 提住自己要繼續減肥先可以買衫
狗肉
飯一百克先130到卡路里
千祈咪撚覺得自己瘦少少就係好靚
身邊大量肥系減到50幾60就覺得自己好撚正
自信心爆棚 個種性格唔知大家有冇遇過

屌你老母減緊嘅人絕對絕對要注意呢一樣野
保持謙虛繼續減

(另外個人覺得靚嘅女仔最低標準係唔超過53kg)
本身唔係肥底,即係細個係瘦?例如?
無肚腩果種?
應該戒糖同澱粉都減到少少
不建議太快飲奶粉
以前啲占fd有講過奶粉有副作用
我估你訓練量同度都未去到要咁樣補充
先搵下資料先 或者問教練
無謂亂咁洗錢
可能調整下飲食已經攝取夠
極端減肥一定跌cup跌到仆街
你個朋友多囊卵巢減肥係睇營養師定婦科醫生?
有多囊卵巢好難減
53kg,你唔駛睇身高架?
睇女仔要有標準嘅話睇體脂好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞