半年瘦左20KG,你問我答

804 回覆
758 Like 150 Dislike
Agree ,減咗20kg ,個胸都係由E變D
本身好希望瘦咗會胸細啲
年半27kg
有行168 (實質懶唔食早餐,加埋早啲食飯早啲運動)
飯多數自己煮 夜晚盡量唔食殿粉

運動試過ringfit, gym 單車, 跑步機, 跑步機上斜

最後覺得上斜最啱自己 可以睇其他野消磨時間又唔怕太累
Keep住15度6.5速消耗都唔低

去完旅行放肆左要慰下口
你岩 唔好減了
番去繼續食肉啦!!!
炫富
真係
試過認真控制飲食 TDEE -400
一個禮拜做四次gym
體脂都冇跌過
嗰陣時日日都磅重 心情好差
後尾慢慢試下唔磅重 但係照控制飲食
跟住體脂就開始跌
雖然跌得好慢 半年先至29%—》22%

同埋嚟M之前同埋嚟M後可以爭2-3kg
我磅磅下都唔上磅 會太在意個數字
得閒望鏡見到真係瘦咗就磅下而家係幾多
眼見為真 數字好虛

公平啲咁磅
只係用m後嘅體重嚟比
m前啲m痛定水腫就每個月見一次由佢
以前有一排一星期游5日水,每次個半鐘(大約來回10~15池)
如果打風落雨關係冇得游水既時候就係屋企踩健身單車一個鐘
冇特別戒口,繼續有食澱粉質
2個月都已經輕左差唔多20磅

170磅->150磅
我有刻意食多啲蛋白質 做完運動會飲蛋白粉
做運動唔應該有壓力
反而係抒發壓力
做到咁不如唔好做
請問你用咩磅度體脂
如果運動係抒發壓力就唔駛做左30年肥婆先開始減肥啦
學下enjoy 加油
佢個雞肉餃一包好似300卡左右 我通常加菜就一餐lunch
有蛋白質有澱粉質有菜 幾好
其實口痕可以去馬莎睇下佢啲零食 好多都低卡
當然自己要控制個量
馬莎個啲wholemeal 麵包原來麵係精緻澱粉

黎M前真係忍唔到口 可以食啲咩止下黎M前個種口痕
又水腫又食得多左野
係咪情緒唔穩定搞到想食嘢? emotional eating?
要搵啲世藝做下分下心 口痕應該會食垃雜嘢which水腫再勁咗
or healthy snack , greek yogurt+生果之類,適量

放輕鬆啲 m後輕返即係無事
壓力少啲會無咁易「口痕」亂食嘢
Inbody
飲食如何?
Muji 有隻魷魚乾零食都幾好 叫Dried squid sheets
成包先係百幾卡 但當然係止下口痕 一次食幾塊就算
呢啲食得太多都會高鈉水腫
大家喺iherb/其他地方有無食物推薦
我每日做完尖/運動之後會好好好好好想食嘢
平時就算肚餓都無咁想但成日半夜十一二點唔知邊到有嘢食
係 但有得止口痕已經好開心肥閪格改唔到
好彩平時自己煮多 好少調味 可以平衡返
係開始變得冇咁抗拒,肥果時好易覺得熱就躁底發脾氣,
而家行山都冇問題,平日都係摺喺屋企一個人home gym
仲有返工時腳套住阻力帶都唔錯,賺住人工減肥
馬莎greek yogurt世一
如長期低血糖,食糖個血糖升得快,大上大落慢慢身體平衡就打亂咗,會有糖尿病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞