半年瘦左20KG,你問我答

804 回覆
758 Like 150 Dislike
但唔試過點知?試住一星期先
壓力真係減肥嘅大敵
健身健心

數字唔好理佢
唔好attached to 個結果
focus喺想自己好
水腫應該總有身體原因

睇下中醫真係無妨,或者係食療果種approach
睇幾次,參加下係咪飲食要調整 唔一定係不停食藥,食啱食物都好重要
減肥戒口會令我地食得好唔平均、唔夾身體就好易有古怪嘢出現
尤其女人
馬莎個啲全麥麵包係咪合法食物其實好好味,但又驚食得多又爆carbs份量
唔知我算唔算小基數 168cm 63kg 減咗我大半年先 57kg
不過係我自己衰 無乜戒甜嘢,同淨係做帶氧
依家身形仲未達理想 啲肉仲有啲鬆 好在我本身就係手腳肥無乜肚腩 應該要重訓同戒口
我都一周跑15 20 km跑左一年
但係頭幾個月瘦10磅之後 就無進展
周跑15~20km咁少有進展就奇
利申:周跑40~60km
即係密過隔日10k 好強
一開始120
依家100
死肥閪大家咁話
成班死肥閪 gym撚沖哂過嚟
講個人覺得嘅標準都俾人屌
我都有做過gym 有睇過相關書
但綜合我就真係未見過6xkg係fit係正
除非你話170以上啦
但香港平均女仔身高160啊嘛
就咁睇你post,你日常飲食冇可能夠蛋白質,唔夠蛋白質肌肉掉得比較多,代謝下降到新平衡(平台期)
冇做機冇食藥
靠飲食小量運動4個月減13kg
而家都浮沉緊 但心態幾好
168 每餐都食得飽
早餐生果粟米/蕃薯 雞蛋
午餐 小澱粉 肉 菜
晚餐 蛋白質 菜
一個星期一次同frd出街食
身高165 綠
2021年 半年左右80 kg減到60
講真有控飲食 但真係唔嚴 有做gym 都係一星期1-2次有氧就2-3次 但真係少咗出去食飯 同埋食之前會諗清楚
講真要前一日計劃好先會易成功
2022 無咩點理升返到65kg
今年2月頭開始再試 168/204+少量運動
再計清楚啲fcp
宜家58
繼續努力中
但試緊減好先做返大量重訓
因為減過嘅人都試過 我比心機做運動 會覺得自己減咗好多 一唔小心就會食多咗
睇營養標籤
食幾多人人唔同

全麥麵包都係精製澱粉,你覺得好好味就應該係多糖多油 睇下成份
咁事實係,我毒撚自己屈喺屋企練,都減到肥
減肥針減肥藥就唔好諗啦,錢解決到問題世界就冇肥人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞