半年瘦左20KG,你問我答

804 回覆
758 Like 150 Dislike
感謝
本身比例好就靚㗎啦(極端除外)
做下運動練下個pat好過
7年左右
無減肥啊,係本身食唔落
2月開始嘗試食多啲,但一食多就肚痾
搞到仲輕咗
38KG 會唔會嚟唔到M
香港有d女真係痴痴地 過份地追求瘦一d線條都無
又唔係要做明星咁瘦都唔知做咩
Cardio做唔夠先會體脂上升
嚟緊試下加長有氣運動時間
唔食粉麵 好難搞

自膠
食到咁少就揀營養cp值高既食物啦,餅乾係垃圾食物黎
你仲未答到我份量係幾多
次序唔關事,係蛋白質、脂肪、碳水份量比例

出街食飯嘅份量係超標的
你首先唔洗跟咩餐單住
你話佢好似好高卡路里,即係幾高?你有冇計過?
喺跟餐單之前,不如你先了解吓你而家食緊嘅嘢究竟一共有幾多熱量
你先去買個磅,download myfitnesspal 呢啲免費app都夠用可以log,磅下你食幾多gram飯再填入去
出街食係帶唔到個磅,但你都可以估計一下,例如喺屋企嘅時候用類似份量嘅麵試一次。或者唔肯定就自己上網睇吓香港營養師成日會講某啲食物係幾多熱量

記2星期,你就會知你平時以為好小嘅一兩啖其實可以好calorie dense
好似新手學理財咁,有流水賬開始。有個概念你食嘅嘢係幾多熱量先
網上嘅餐單就好似好多人上網教人投資咁,每個人自己收入儲蓄家庭情況唔同,唔會一個方法就教到你穩賺

同埋學下正確營養比例,一開始你提高蛋白質,少啲啲精製澱粉,已經會有明顯改善
因為一般人平時食嘅嘢應該好低蛋白質 3成都唔知有無

慢慢嚟,同步應該可以開始了解點樣重訓入門咁
再安排自己點樣減熱量
果d女仲係唔明肌肉既重要性
明明google都大把營養師免費教

其實明星咁瘦都係要重訓唔係靠節食
話減姐,48喎?

165/54呢啲想減應該最多咪肚腩仔定無做運動嘅鬆弛 食少兩餐就係減囉

師兄你自己都減緊,要對呢啲數字概念realistic啲
瘦到柴咁好自豪?
可以呀~
我係全身試做 做左一次
其中幾個我覺得好肥既位又再做多次 包括大臂、手臀、下巴同頸
下巴同頸我覺得最明顯 分別就係我岩岩講左既頸紋淺左好多 同埋雙下巴無左
大約過一兩個星期已經見到效果 所以我而家係無左雙下巴既
至於大臂、手臀我諗因為真係太難減 所以如果再去做多一兩次效果會好d 不過做完兩次大臂、手臀既肥胖紋係淺左好多
相都冇張你鳩吹都得啦
肥人
你哋減肥 拆樓咋 好巴閉咩
最睇唔過眼就係日日都有一堆減肥po
增上去就咁少

我只會尊重瘦底 佢哋嘅付出比你多好多

平均啲健康啲持久啲
如果本身好肥又想做cardio就做橢圓機先
因為我一開始減係去跑步機跑步 膝頭哥係頂唔順 就轉左橢圓機
我既次序係橢圓機/單車機>跑步機爬坡>樓梯機
仲未減就咁就咁L快 咁L易 9做都減到勁多啦
瘦底增就咁L難 又耐 又要不停洗錢食嘢
屌你個西 地球
人類都要分瘦底 肥底 咁唔公平

仲有啊網上一大堆減肥post 多到氾濫
易吖嘛 咪一堆囉
我又係好鍾意食米線 呢半年留返cheat day先食
以前住hall日日見佢哋跟住coffee啲片嚟做運動 餐餐都食烚菜烚豆腐 油都冇滴 我就餐餐外賣暴肥 宜家返工作息飲食正常返就自然瘦返
你要調理身體先 你個身體吸收唔到營養,佢自然會想盡辦法要將脂肪儲起等自己唔好死
睇下中醫

作息有無定時?
我再輕少少都未畀人坐傷
係唔係幾舒服姐
跟coffee 跟得coffee而覺得有用應該肥極有個譜
郁動下咁囉

咁樣烚菜又無油,佢地波波健在嗎?
19唔算fit 啦
但好想試下出腹肌線條
好努力做運動
但老實講日本人好多都鐘意食飯但好瘦
我覺得戒飯唔係一個影響好大嘅factor

食少啲野仲有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞