半年瘦左20KG,你問我答

804 回覆
758 Like 150 Dislike
167cm 70kg真係無咩大不了
最後嗰句好幼稚同膚淺
170 62kg嗰陣已經完全無肚腩
可以露少少腰
如果50kg應該勁瘦
謝謝
著仔有冇話一餐食幾多個?
係咪通常水煮 / 焗爐
樓主啲頸紋係點搞唔好意思搵唔翻個留言
我應該係成日低頭玩電話所以有啲紋喺度
絲打加油
你已經叻過好多人
關咩事?
每日返工最少行15000步,近排開始食少精製澱粉,同食雞柳沙律菜,雞蛋番薯南瓜之類食物
一星期一個鐘運動班,瘦左3kg 左右,咁樣放工仲要唔要再去加操,定剩係做重訓就得,本身基數大,肥絲,驚傷膝頭
唔係潑你冷水lol
但真係好易走火入魔 搞到有eating disorder個啲

你而家個腦淨係得減肥 好有目標 好有衝勁
每日吸收好多呢方面資訊 成個生活係傾斜佐
慢慢變佐減肥addiction

就好似要戒毒咁 對減肥有鋪癮
開始唔識得點樣正常生活
點樣先可以尋回「減肥以外嘅生活」

之後發覺稍為放低「減肥」兩隻字
如果一日冇運動 如果有一餐食多佐
就會好驚好驚佢反彈
最後都係meet唔甩

好struggle 好struggle
我70kg減到57kg既時候平台左
一直只做重訓加控制飲食
上個月開始一星期跑一次步
過左三星期左右 突破左平台期 減左3kg
想問下你飲食係點
我同你減得差唔多,但突破唔到
其實嚴謹執行168,唔食早餐,對新陳代謝會唔會有影響,繼而減慢落磅
我開始左keto一個月 已經減左5KG 每日只做少量運動
外加斷食 168/186
我指減撚完 都仲係一個死肥西
扮到減肥大師上嚟教人減肥
仲要低同高都唔識分
負皮嘅人係咪比佢pt2
過來人,突破唔到就keep住做正確方向地等,因為健康飲食同運動係做足一世
多謝上面絲打教路,我都有咁做,係突破過一次平台期
但而家第二次平台,平台左8個月都搞唔掂
原先約75kg體脂36(高峰應該有80kg體脂40,唔敢上磅)
到65kg體脂28時平台左3個月,跟網上教加重訓(原先70幾kg體力只夠fing下當運動),就突破左平台期
但到而家一直55kg已經第8個月,呢8個月體脂磅來磅去都係22~24咁,我想增肌所以體重唔跌ok,但體脂都平台埋
有冇人分享下第二次平台點搞啊,做到既野第一次平台都做晒

心態雖然好焦慮,但平台期咁長好處係飲食習慣改變晒唔會肥返
重訓都係上網學?定去gym
肥西係特別on9 班撚樣仲要質疑我 我屌打佢地啦
你坐輪椅未必夠打
我坐輪椅都餅半
太極端,一定要食碳水,低gi碳水就ok
eg糙米、薯類

一定要食纖維,可以再減gi
蛋白質每餐都要夠,一日大約係你體重幾kg就食幾g x0.8

如果想快啲見到效果,先食少啲咸野,一日飲超過兩公升水
去咁啲水腫提升咁少少自信先

你個情況,我建議你都係食返一日三餐先

簡單餐牌

早上
麥皮50克
兩至三隻蛋

午餐
糙米飯 拳頭份量
可以食唔連皮雞比/魚肉
拳頭份量疏菜

下午餓可以食無鹽果仁

晚餐
番薯,紫薯,紫心番薯 拳頭份量
雞胸 一塊
拳頭疏菜

晚餐再餓就食蘋果

太飽就一路減量,太餓就飲水

一定唔好比自己減得辛苦,咁樣唔係一個可持續減肥嘅方法

如果太煩就整定幾日午晚飯盒放冰格
最忌係忍唔住亂食嘢

同埋兩星期到一個月一餐食返餐自己想食嘅嘢,唔係真係忍唔到

最後加油
70kg 小肥?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞