半年瘦左20KG,你問我答

804 回覆
758 Like 150 Dislike
如果你正餐飲食控制做得好係應該唔會肚餓
有冇諗過係你壓力太大所以想食嘢?

emotional eating嘅根源要解決
你係咪剛開始?
睇pin post 樓主pin左我覆其他絲打
新手上路首先要了解你平時食咗咩落肚

你要諗嘅,唔係一餐食幾多個薯仔
而係你大概要食幾多營養嘅嘢
磅多幾次你就會記得一個薯仔大概幾多gram, 幾多kcal / protein/carbs/fat
再睇其他食物配搭睇下最後果餐食幾多carbs, 鍾意咪用薯仔as carbs intake 其他殿粉食物都得架

係有少少複雜 你開始慢慢記錄自己食咗咩先
一嚟就轉哂所有嘢,好快反彈
但每次挑戰完都勁咗
你無食嘢已經有少少已經好近
我仲有一層豬腩

我休養咗成年,最近開始想再打下個大佬
再睇返啲相關資訊,覺得諗法唔同咗,會多咗信心覺得今次應該得
認真跟健康gym撚方法減脂
呢種上癮係幾好
你157叫哈比人,我同你差唔多 又肥少少

你係不嬲都呢個身型?50kg左右?
其他運動係不嬲有做定減肥先開始玩?好勁

我都想學踩板,但驚柒
睇到都鄧你開心嚟緊我都諗住管理下早午兩餐,自己整定
請問你係咪食Greek Yogurt
點入口好啲,好Q酸
你有知識take up就好快,休養好底子,重新出發
學會分辨邊d野值得擺入口,就算唔fit都做到正常人身形先
乜飯唔算原形澱粉?
greek yogurt加少少raw honey
你google下白飯係點嚟
好犀利
戒毒係要慢慢嚟
試下由轉薯仔開始

麵包真係要少食,出街買果啲全撚部都係大量毒砂糖+垃圾麵粉
你戒甜都無用,一個麵包就返嚟

我知好難全戒,但要少食
飲食習慣問題?
係咪有婦科類不適?
壓力大唔大?
戒凍飲未?

女人肚腩大都係呢幾樣
無錯,睇住自己越嚟越瘦,腹肌慢慢出現
raw honey or 藍莓
我早餐會咁食
raw honey原型啲,唔係平時好滑果啲processed蜜糖

有時晏晝好L想食開心嘢會溝少少呢啲nuts
半包或1/3包,睇自己果日有幾多quota
1. 唔好嗌過橋 轉做雞肉牛肉
2.牛腩轉牛筋 多
3.沙津記得走醬
4. 貪兩餸飯平不如食板雞走醬 無咁多唔健康嘅油
返工壓力係0
應該係正餐食得唔好 行緊168
嫌老母煮餸落太多油 所以lunch同dinner都自己煮 但又懶
一係就一煲過煮啲娃娃菜、豆腐、菇、雞肉or蝦
一係就食麥皮加香蕉加奶 隊入氣炸鍋
一直戒唔到食餅
宜家食之前會隊碗greet yogurt先 真係仲想食就食一包咁
你食餅之前食greek yogurt咪即係食多左囉
餅真係萬惡,你睇下個營養標籤 好唔抵食,嘥quota
白糖、麵粉、垃圾牛油/植物油,全部都係最cheap最毒的processed food
戒餅,睇下你肚腩郁唔郁

正餐加高蛋白質比例,多啲白肉無所謂
要有油,不能走油。健康油脂eg 三文魚、牛油果,有時炒下菜落啲欖欖油無坊
你身體無油就會易餓,會好撚想食垃圾,你更加戒唔到餅
當然油嘅份量不能太多,例如牛油果唔好當生果咁多嚟食
我都想試下168,但又驚減慢新陳代謝
係Greek yogurt 呀!加少少蜜糖食好正!
唔加真係太酸
明明自己個日食得好好,但因為水腫而體重上升,個人會好灰 跟住又會大壓力,搞到落極都落唔到磅
係 不嬲呢個身形 一直無太大上落
其他運動就不嬲有做開 for fun
我踩長板 我覺得塊板大啲 無咁易跌
做啲有得「玩」嘅運動對我嚟講好開心同埋容易啲keep到
好呀!收到你嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞