半年瘦左20KG,你問我答

804 回覆
758 Like 150 Dislike
有圖有真相
唔使貼出嚟 望自己嘅全身相,同其他「正常身型」嘅全身相,會好客觀地明白自己相差幾多
望鏡會呃自己
吊 原來係死肥閪
Lm
我成日覺得菜底好快餓
師兄有冇外食lunch既idea分享下
無 我以前一星期三次貨仔
同埋健身都係復操緊 玩左個零月
甜野真係勁影響落唔落到磅
反而肉可以食多啲 好爽
我之前減脂都係成年食少carbs
午餐食夜晚就唔食主食

體脂由3尾減到23-4
而家增肌食返多好多carbs(都係蕃薯、whole wheat、蕎麥呢啲為主)
同埋早餐下午茶食飯團
多到驚
我一開始>70kg都係只做coffee果啲
一日1-2個鐘,每日做
減左十幾廿磅之後加weight同有做gym
對完全0運動黎講coffee某啲片係好攞命
都算係一個開始既
咪on9 啦 正常有腦都知啦 唔通食M記飲可樂減肥咩 你正常食 份量少左 會差成點 洗鬼好似樓主咁咩 所以佢以家咪平台期囉 減得熱量 食既野可以差得幾遠呀
4-5日 10K,好勁
巴打當初係5k開始先?
我跑左3個月5k ,先6分幾pace
10k應該會好慢
時間允許咪跑多20分鐘
而家我覺得自己同正常人身形睇落係差唔多 甚至可以話係大隻少少少少 但唔知人哋係咪咁睇
一盒奶當屋仔全脂奶,俾到佢200卡
半線半碗當連埋餸300
1/4碗飯100卡內
菜魚雞,當雞去皮250g
俾夠佢300卡
加少少餅,都係1000左右咋喎
咁都叫多?我會覺得佢蛋白質唔夠多啲
你啱,嗰啲只係「健康」,健康過你去食burger或者炸豬扒
減重嘅營養係另一件事
例如成日啲人話食牛油果代替油,你真係跟佢係咁食牛油果就死得
真係要學識睇,每樣食物呢個重量佢入面大概有咩營養。唔止係一共有幾多卡路里,好重要係知道佢有幾多carbs/protein/fat

Keto餐單好易奶嘢。佢哋只係要走carbs, 佢哋嗰套就係威在話自己唔駛計卡路量吖嘛 高油脂一定
我哋正常減磅嘅話,跟keto煮一餐通常出事

我諗好多人覺得「量卡路量」印象係好極端果種
但唔一定架嘛
所以我話一開始唔使比限制自己,純粹去記低你每日每一餐食咗乜嘢,每一樣嘢份量有幾多有幾重,幾多gram,然後跟食物營養標籤log data
不過 有好多營養標籤係fake 9人,寫100kcal 你以為佢真係唔肥,但係佢講緊只係1 serving, 你食一食就可能吹咗5 serving 睇吓你就會知. 唔好信晒app入面其他人貢獻嘅data, 我見過有好多係撈亂左呢個serving kcal,我次次都會自己對一次

log完之後你應該會驚覺原來「一個拳頭份量」嘅飯可以有好大誤差

聽落你嘅食量又好似唔係真係咁多
真係要仔細log一次睇下自己食開營養分佈係點
然後試吓改善食物選擇,睇吓可以係邊度入手,慢慢每日-200/300 kcal試下

了解多咗自己食緊乜嘢落肚,之後先再搵餐單都未遲
絲打認真可以share 珍藏俾你 唔喺香港嗰啲戇鳩嘢,係我睇哂台灣外國研究左好耐搵到合理科學嘅coach的e book
親身試過work先敢同人講 我冇錢賺㗎,真心分享,見絲打又打波又gym又認真搵餐單
我本身係超憎跑步
40分鐘已經係好努力嘅成果
不過做呢啲會上癮,都係培養緊個習慣多過一嚟逼自己做好多
減得20 kg 你唔係以為會係瘦底呀 只嫁前線巴咪佢囉
唔係廢話,係定律

你覺得有方法係唔使做運動又唔使戒口可以減到?
人體一定有水架嘛 女人更加係水造
水份體重是浮動的

要夠瞓,一定要夠瞓
做帶氧排汗 正常方法
要再輕啲就要減脂啦

女人又再特別麻煩啲,生理期又水腫
你試吓google啲認真教練講點樣順住生理期去減磅
我要搵返出嚟唔知擺咗去邊啲資料 前年好認真做gym撚果時研究左好耐
上胸無肉揮手 呢個真係基因所限
我瘋狂做gym推胸嗰排真係會好啲嘅,少少

以前C bra會爆滿 而家有啲離左,有啲剛剛好
不過有啲以前肥得滯圍size唔啱嘅而家就着得落

我諗住等自己衝埋落去練埋背先一次過換啲新嘅靚bra

絲你減咁多磅都仲keep到C都好勁
出得街食都預咗卡路里超標
多數都係隨心所欲,唔太重口味呃到自己就算
同埋一班同事食飯,無可能日日食同一間餐廳同一個飯

米線清湯底,雞肉蘿蔔生菜
XX雞扒飯走汁,唔食皮
常餐雪菜肉絲米
豉椒蒸排骨飯,走豉油
粟米斑腩飯,汁另上,唔食炸衣
蒸魚飯,唔好點太多豉油

飲品方面走甜
多謝你同我認真討論,多謝你嘅意見!

我會試下用返calories cal,我身邊啲朋友都覺得我體脂29係世紀大迷思,因為我唔食甜唔食零食,但一直都係緩慢地肥,每年肥少少咁想請教下,有咩書/資料可以再研究多啲營養

買/食嘢之前我都會睇標籤,你講得勁啱per serving係好重要,所以我都會睇份量食,但我又好少食呢啲包裝類嘅食物,對我嚟講唔大影響

如果要我係GYM Room跑40分鐘我都癲
跑街跑70-90分鐘我又覺得舒服
減肥係唔洗計卡路里唔洗做運動都瘦到

關鍵字 斷食

希望幫到你地
見到你講呢樣
冇喇我下轉再買可能係70B
而家係著果刻推完都仲叫滿
但之後就上半離晒罩
我而家上下差13cm左右咋(平度)
得返B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞