半年瘦左20KG,你問我答

804 回覆
758 Like 150 Dislike
睇基因的,每個人容易積聚脂肪嘅地方都唔同
167kg都幾重下
個人覺得係減肥陷阱 我自己唔會食
會唔會再減
體脂18.8
刻意減 反彈得好勁 您有沒恆心keep一世先
我基本上同你做嘅嘢一樣呢一年半減咗廿幾kg 不過我多你一星期一日斷食24同埋可以的話午餐用蕃薯代替食白飯,晚餐白飯加埋三色米,少啲精製澱粉,大家加油
盡量都想即刻煮,因為蔬菜煮完再雪凍真係會冇乜營養
大推急凍菜 方便,有營養,可以叮嘅味道就自行調味 真係無乜味。但求有菜落肚

類似呢啲,大型超市凍柜都會有
aeon會有埋蘆筍果啲日式款
有嘢要拎,仆到埋嚟幫你手

舊屎?肥斯大隻你應該夠力架啦
我又唔會嗲人幫我,自己都覺得唔好意思
你食嘢正常返先 講下三餐食乜嚟睇下
G chi
一半經驗無鬼用
一半個個都知

心態好重要
蔬菜煮完再雪凍真係會冇乜營養 VS 急凍菜方便但你話有營養
想問即係點 最近都買左兩包 不過未食
類似 總之好方便 買個放公司就會有決心食健康D(同唔洗捱貴飯)
我好似發現左d新大陸
其實所有食物都可以食,係份量同埋營養嘅問題
學識睇每樣食物嘅營養,自己分佈budget

我會覺得蕎麥麵「唔抵食」,係高蛋白質,但係同樣份量嘅蕎麥麵同同樣熱量嘅烏冬,我覺得烏冬飽足感滿足大啲

蕎麥麵個口感會令你覺得佢好似好健康,但你睇吓佢營養標籤就會知佢絕對唔係一個低卡路里嘅食物
好有營養 但係佢個好健康嘅口感會令你食極都好似唔係好夠咁
萬變不離其宗 飲食+運動
好多人話食飯都無問題 但我自己就係介晒精製澱粉的
師兄自己衡量一下 總之今日開始行動就一定會見到曙光的

試過戒得太盡, 每次路過麵包鋪都會流口水
真 日日500deficit 三個月 有邊個會減唔到
大家有冇推薦一啲小基數減肥嘅workout/去gym room點練
一定係飲食入手啦呢個體重...
雖然基數大 但係堅持真係唔容易 加油
因為我本身已經唔係好食糖,檸茶嗰啲走甜我都OK
零食又係好少食,本身都唔鍾意食飯,正餐可能都係食麵、肉、菜多,係可能一個月會打一兩次邊爐
急凍菜你自己search下,好多研究~
佢急凍形式點同你自己煮再雪雪櫃

睇自己方便程度適合乜嘢咪做邊樣
我有時會懶得晚晚煮飯,都會一次過炒晒五日嘅菜,青椒洋蔥西蘭花果類,一盒盒飯盒咁meal prep

有啲人話綠色菜營養會冇左又致癌乜乜乜,我主要係覺得例如菜心咁樣搞真係會好難食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞