半年瘦左20KG,你問我答

804 回覆
758 Like 150 Dislike
我覺得自己細左,但有女仔朋友話覺得我瘦左兩個碼但胸都算無細幾多,問我點keep

我諗應該係慢慢嚟,飲食平均唔好極端
波波需要脂肪同carbs供養
重訓要練胸練背 我練上身多過下身
推胸會挺返少少補返視覺效果
肥仲食咁多
又黎自我安慰有啲肉唔係成舊豬肉啊屌你

55-60就叫有啲肉啦
淨係戒口好難落 會身體差無營養,好有生存意志
絲打身體緊要呀
做下運動 呢個嬌小身型去gym大把仔仔教你
糖係世上最毒嘅毒品 上癮過尼古丁
仲衰過你食東玻肉 脂肪仲有營養過糖份

珍惜生命

慢慢食少啲
逐步嚟
一個月應該開始會慣
戒毒唔可以一步登天
帶唔到飯?
你咁餓咁夜晚咪要食返飽?

夜晚食少啲好過cut lunch, lunch你要做嘢要消耗
你用fibre填滿個胃都無用
就好似妄想用casual sex嚟填補內心空虛咁 但個sex又唔享受喎

我會揀subway果類
少汁,揀個啱你intake calories嘅包
或者照食粉面飯但係食一半carbs , 盡量少汁,揀白肉

另外早餐high protein好好多,飽足感max
最豐富可以俾早餐
午餐for 維持日常生活工作
夜晚就肚餓咪食,6/7分飽,最清淡應該係晚餐
一開始咁極端一撞平台期就有排搞
又踩機又跑又gym,下次點算

肥底基數大開頭落磅好快
中等身型變fit果20kg先係真功夫
佢地先多款多汁
日本果啲傳統料理好多係每樣細細份

美國佬就少款但份量大
少帶飯呀真係。平時都會去食subway,要wrap,走醬汁,淨係要pepper

有時lunch會食車仔麵但菜底,叫啲原型食物,呢個option係最飽。
Trust me bro
其實每日行2 萬步 食少600-700 卡一日 就得 運動都唔洗點做
你啱
可能份量少,我recall唔到有幾多汁
去日本食乜都覺得好清新咁

可能我唔太好拉麵果類
去到會食精緻啲

我覺得港式炒粉麵係P/C/F比例最差嘅食物
搵條肉都無
食burger無咁嬲
想問跳繩你會每次跳幾耐到?
男 8個月由104kg減到最近86.4kg
都係少食野 食都係食原生食物 同埋一星期健身5次
不過我中間都會食好西 一星期點都食番一兩次拉麵 但唔會飲甜野 好緊要呢點
本身184 60kg 做咗差唔多半年尖 而家上到74kg 本身諗住自己而家叫做變返正常人身形 原來仲係一碌竹
食少少carbs都會令自己滿足啲
我寧願其他地方cut kcal俾自己食返少少carbs
全戒refined carbs會好燥
好似前面有人講過,行過麵包鋪點忍

或者我會放假嘅時候自己整健康版bread
換做代糖,放肆都安心啲
嘩!多謝你我會研究下,食多啲蛋白質
我講覺得好高卡係因為有時上網啲減肥餐
用嘅食物係健康又落大量醬,然後粟米個啲又打溶再煮(無mention啲醬料係咪keto/低醣,我覺得唔係only),同我認知嘅健康有啲距離姐

我食得算少,一碗譚仔少米都食唔哂,一個茶餐廳碟頭飯份量食到兩餐,通常都係兩份菜一份肉一份主食,自己整會當一份係拳頭咁大。不過肉有時會食多少少,尤其係練波同做gym個幾日嘅晚餐。

我係無量過卡路里嘅,因為以前有試過咁做一段時間,覺得咁樣減好辛苦好唔開心,有時一班人食飯完全計唔清,所以寧願食清啲仲好。可能每個人有唔同方法,我都會再研究下

以前聽過人地講一句說話好啱,如果嚟緊減肥要食要做嘅事你可以持續一世咁話係個好方法。多謝你嘅意見呀!
弱智仔 同一卡路里食唔同食物效果都可以差好遠
食refined carbs真係勁吸水
體脂無乜點變,但體重可以重番3-4kg,我估應該都係水黎
可以點排番呢啲水
我減左30-40磅
由85c去到而家75c都離罩
上胸冇晒肉
可能又要再買過d size
我係計跳幾下多,
無繩(作用不大,但一開始熟習同埋夜晚唔想嘈到鄰居就會用)約3-4000下

有繩就1000 之後2000 最尾3000, 因為我懶去gym 而我因為結婚所以操既

想講多句頭一個月嗰6kg, 頭兩個星期無咩運動,之後兩星期就一星期四日,有CrossFit 有HIIT group class 有泰拳

跳幾耐視乎我之後幾順,因為之後熟習左我直頭當佢HIIT 咁跳
唔飲甜嘢戒糖戒零食

與其飲甜嘢食毒糖,我都寧願留quota食好西

健身5次ching好毅力
我要唔忙先去到咁多
練hip基本上都會練粗大脾
正如減肥一定會減波一樣
會食少啲四頭肌
可以練hip thrust同山羊挺身呢啲
但都會操到後面大腿
其實係唔知食咩好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞