半年瘦左20KG,你問我答

804 回覆
758 Like 150 Dislike
其實可以唔洗一刀戒到清哂
減肥係一條漫漫長路
最好就係一路keep住
你可以試下將精製澱粉既量減低
例如食幾啖就收手
總好過以前咁成碗隊哂
同埋個人好建議食壽司代替精製澱粉
係。無得㨂~

同埋肥底波/真大波是有分別的
冇圖你話半日瘦200KG都得啦
能量守恆架嘛 有熱量赤字就唔會肥啦
你有冇見有非洲細路係會體脂30

講到尾係毅力/方法問題
3圍幾多?
我一個星期會有一日cheat day 的~鍾意食咩都得
所以都堅持到落去,有時覺得好辛苦又諗下cheat day 想食咩~Cheat day開心完又諗下今日開心完 黎緊幾日繼續努力
咁諗我自己就放鬆好多 都係嗰句 唔好將減肥同辛苦畫等號
要將減肥=健康成為自己生活態度
大原則是飲水同埋唔好食多過每日熱量
我都減緊,宜家一個月減咗6kg,一日淨係一餐雞胸,只要唔出街就唔會肚餓
出街食幾啖收手 唔飽個人會好燥
真係減左肥先發現咁多運動係咁好玩
我都有打泰拳 每次打完個人都好開心
仲記得上完第一堂之後個core 有前所未有嘅痛(因為之前好少練core) 我就feel到真係幫到自己
即刻斟杯水飲下
有咩早餐又方便介紹除左即食雞 之後諗唔到
番工有得微波爐同雪櫃
但你咁樣減法可能食返正常嘢就會反彈
咁唔健康呀絲打
70 同 4x 都仲有好大距離
無圖+會員名一律當9up
70kg wor,5x-60就話正常
其實好難 我都168 65kg無落過磅 體脂徘徊23-24 有操開
接受左個數字淨係睇身型 而家身型自己滿意就得
Mental health都好緊要 先會堅持到健康習慣

你會唔會考慮放一個呢啲煲係公司呀返去烚蛋/蒸番薯好方便
91 減到 70 都好叻嫁啦 比啲時間人地啦
蛋白質一定要食夠,食夠就唔餓
無糖豆漿好野來,先唔講豐胸,起碼夠飽肚令你唔再諗零食
減左肥都無肉
個胃/腸大哂
D肥婆共生菌係哂你個閪同體內存在咁
一樣有陣肥婆味
仲有D摺口位,黑皮膚位
irreversible
當年食大快活雞胸飯轉菜食咗半年
控制飲食減唔到?
如果係真,你應該比科學家捉去研究,因為打破咗能量守恆定律

Btw自己減唔到就用bitchy 語氣屌人,好撚cynical
無糖豆漿,豆製品太多又唔好 我d m會亂
唔係個個啱

我覺得係重訓關事
& 戒口得嚟要營養平均,足夠蛋白質,要有脂肪
波波脂肪嚟,有啲人戒到一滴油都冇,咁好就難唔跌cup
補充飯類會大返啲啲

利伸:減20lbs到正常bmi
半年做到唔難,之後要保持到先係真挑戰
c -> b/c? 未減哂未換bra住 之前果啲無咁貼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞