[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
正如而家啲五盧布喺出面話唔會打台灣
我信佢一成.
唔好理條傻閪啦,迷得俄狗嘅現實中應該都係個五十幾歲地中海大肚腩性無能A0藍屍小粉紅廢中,諗起都慘
俄妹我ok
其實好似bakhmut呢D鎮仔係頓巴斯有至少100個
俄佬要差唔多7-8個月先打到番嚟
咪慢慢逐個逐個打囉
我諗緊如果elon ma投俄點算
所以普里戈津咪話用華格納衝鋒, 一個一個咁食的話最大約要兩到3年, 並且要死極大量砲灰先攻佔到成個Donbas攞.

而且以上只以目前烏克籣防禦力量計算, 未計每年投入的幾萬名北約正規訓練新兵, 同各式各樣的西方軍援強化後的防禦同反攻力量.

BTW, 睇番呢幾日的片, 其實甚至唔使動用到主戰坦克, 只要前線有足夠的M2布拉德利戰車 (或任何可以抵擋機槍級別裝甲配30mm鍊砲的裝甲車輛) +步兵協同作戰, 機動掃蕩華格納步兵砲灰, 就能夠有效壓制L4D式華格納衝鋒.
https://twitter.com/ChuckPfarrer/status/1624780494096240641?s=20&t=u9RPv21TRCptQZ19AqLMZg

白卡痴線佬普里戈津: 俄羅斯正規軍就係垃圾, Wagner Group的喪屍衝鋒無堅不摧, 冇嘢係堆屍都搞唔掂的, 如果有, 就堆更多的砲灰
D錢比老美收晒都似,再打爆tesla 股價
首先Elon Mask係美國人, FBI同CIA自然有辦法對付叛徒.
屌,真係人民公僕live
https://youtu.be/JceiIUTMvD0

澤連斯基唔咁樣對付堆寡頭政客, 算好友善啦
問題係,佢用咁多俄國人做炮灰,個國家會死
囚犯都算,平民做炮灰真係要好慎重,
雖然俄國人係支持偉大民族復興,
但搞到要老公同阿仔上戰場就肯定縮。
要睇下普京仲有冇最後既理智。

個人覺得,佢最後既理智會隨住普習會而徹底消失
以上只係你我同其他正常人會care的問題, 亦係俄羅斯將來的命運.

但普里戈津同普京唔會理咁多, 佢哋亦冇其他選擇, 只能活得一日就一日, 只要唔喺佢哋有生之年出現total collapse, 佢哋本人冇被backfire就得.
習sir咪叫佢繼續囉
BTW, 唔知有冇sources認真地統計過, 俄羅斯宜家有幾多potential砲灰?

potential砲灰 = 囚犯總數 + 窮困地區, 少數民族人口 + 俄羅斯邊緣人同俄羅斯熱狗.
呢啲你要睇俄媒先有,但你唔知堅定流
https://twitter.com/new27brigade/status/1624813701785354240?s=20&t=DYQdnlX5qoqEcgQ8zXqMFg

都係呢句: 戰術層面睇, 能達到戰術目標的戰術就係work的戰術, 宜家打緊仗, 前線command同作戰中的士兵, 唔會有時間理戰術層面外的影響.

BTW, 先幾日Report from Ukraine channel都講佐, 烏軍逐漸有組織地收縮防線, 慢慢退守至巴赫穆特河西岸. 與其話係俄羅斯人海戰術突擊, 更似係烏軍邊戰邊退, 慢慢將防線收縮至河西岸.
而家你就識咁講, 之前我話必要時可以退,
你仲喺度話咩士氣問題

總之, 收割完人命, 擋唔到就撤退,
割禾青, 唔好俾機會對方覆桌. 烏克蘭地方大,
你有幾多喪屍可以消耗? 烏軍唔係無限彈,
但俄佬都唔係無限喪屍!
拿,呢d嘢去到tactical level,基本上可以用數據化分析,得出一個大約數字架,例如係依家基數唔變下,要堆幾多人屍先可以令某防線超負荷。

以此類推,wagner group要再死幾多10萬人,先可以用暴力推冧哂所有必要防線,奪取donbas。當然真正的電腦沙盤推演唔止咁簡單啦,但係未到冇辦法推出來的地步。

有冇興趣真係來一場超認真的戰術沙盤推演

提督你身為“不敗的魔術師”,呢d tactical level的統計同分析,仲有沙盤推演係你專業,唔好同我講唔識呀,提督缺的只係由第一線 + intelligence出來的可靠數據而已
仲有,以上的分析唔係我講,只係引述番report from Ukraine 的資料同分析。同我個人冇任何關係。

個人的戰術主張一直都係:喺攻防戰中,有戰術價值的據點可以守就盡量守,撤退係因為“超負荷”,為免被包圍不得不放棄的做法。

而我一直主張的解決辦法從來都向“避免超負荷”同“阻止鉗型/兩翼攻勢,令敵人無法包圍,切斷補給線”呢兩個方向出發。

喺soledar同巴赫穆特,我睇唔到烏軍有效地阻止Wagner group利用步兵數量優勢,展開包圍圈的手段。
我講話可以退, 係話烏克蘭唔需要劃地自牢非攻不可.
你同我講既係士氣, 唔係數據喎K巴

如果你想要講到現場戰術運用咁仔細, 我只能話,
你要講數據, 咩數據啱咩數據唔啱, 你係要計埋地型先分析到.
我地隔左個英倫海峽, 隔左幾個國家先到烏克蘭,
我地根本無可能實地考察個地型, 所有資料都係二三手,
分析條鐵咩? 頂多係聽其他人既分析,
始終唔係自己可以講得返出黎既野,
聽左就算, 唔講好過講.

之前喺香港, 唔洗搵食, 梗係多時間睇,
而家唔得啦, 睇得少, 唔講好過
#221,我個人想法同reporting from Ukraine from 的分析係有差距。

攻防戰中守方要撤退,係因為“再冇戰術價值(例子:pospana)”,“位置陷入戰術不利,重整/縮短戰線”,“有被斷補給,包圍的危險”,“防線超負荷”先做的事。

而且面對自己差好多的敵人,只靠純粹人海堆屍屈機打到彈盡,槍管過熱不得不後撤,對前線士兵心理士氣都係一個打擊架,。我成日都話提督你跟本唔明白最前線士兵的心態就係咁解

我係主張的係避免上述情況發生,當然我哋亦知道烏克蘭守軍宜家係限米煮限飯,只能夠邊戰邊退。

提督真正應該要concern的係,西方世界到底仲要容忍俄羅斯用l4d方式屈機幾耐?唔好話A10洗地呢d咁高級的手段,只要有幾廿台M2進入巴赫穆特,馬上就可以壓制喪屍衝鋒。
講庫存,俄羅斯有幾萬架裝甲車添,如果咁點解唔揸出嚟踩平烏克蘭
前線防守士兵的心態係:I don't wanna retreat. I need more ammunition,people and fire power.

相信對每一個烏克蘭守軍同前線指揮而言,後撤係“萬策皆盡”後,迫不得已的做法。可以守住防線,就當然守落去啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞