[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
烏始終有過克里米亞之仇 開始重視國防

但台灣個狀態比較似吞併克里米亞之前嘅狀態
所以老美係知台仔唔揪得嘅
冇乜適合,通常有詳細討論戰術嘅唔係100%可以apply落俄烏(或者ban咗俄烏討論

兩三個月前我去聽德國國防部Dr. Christian Freuding嘅panel,佢有話烏克蘭俾返NATO嘅資訊好多時係bare minimum,有細節唔會透露

出面討論好需要靠open source資料輔助,但大範圍原則惡補一下Field Manual應該足夠,呢啲上網會搵到
https://twitter.com/new27brigade/status/1624055726237786115?t=RmyWuFV6i1AZESWsLnQ2rA&s=19

烏克蘭竟然夠種打會戰?

兩邊同時同地進行攻勢行動時,呢種情況就可以歸類做“會戰”,唔係類似巴赫穆特咁一邊進攻,另一邊防守的“攻防戰”。
實際上,國軍同共軍應該係海軍鬥水兵

係睇邊個“相對冇咁廢”,唔係邊一方勁d。

真實水準同參考性,應該連俄烏戰爭一半水平都冇,純粹係規模更大咁解。

雖然100萬以上的大規模動員戰爭,單係數字上已經好有參考價值。
https://twitter.com/new27brigade/status/1624070208511176710?s=20&t=V7J2ywuLsROV5Bmd7v12uw

No bulshit, 咁就戰場上定成敗啦.

唔好再9up乜嘢戰爭係邊個挑起的, 既然普京選擇佐最Low的方式=戰爭去解決問題, 咁就戰場上決一死戰, 就係咁多.
https://twitter.com/new27brigade/status/1624067754985943040?s=20&t=V7J2ywuLsROV5Bmd7v12uw

另一方面, 假如Wagner Group喺巴赫穆特取得戰術上成功, 唔理佢背後付出幾大代價, 死幾多人, 消耗佐幾多資源, 戰術成功就係戰術成功, 無論點普里戈津同Wagner Group喺克里姆林宮的地位同話事權無可避免地會提升.

簡單D來講: 大戰略同政治外交係政治家同其他人的事, 普里戈津同Wagner Groups唔理佢犠牲幾多, 只需要喺戰術層面交到功課就得.

當然, 大戰略, 政治同經濟上咁樣消耗遲早會backfire, 但呢個唔係Wagner Groups呢一刻要理的問題.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1624054064756531203?s=20&t=V7J2ywuLsROV5Bmd7v12uw

呢個數字, 間接反映佐點解華格納衝鋒喺2023年都仲work: 戰場上機槍命中效率, 冇大家想像中咁高, 好似打機咁睇到一件射一件殺一件, 真實戰場上係一隊人浪費1-2排彈夾, 都唔見得會傷到一個敵人.

幾日來搞佐咁多次ISR, 精確打擊, 先殺得400人, 擊破30多輛坦克/裝甲車. 咁換成係華格納衝鋒的話, 我懷疑守軍的彈藥夠唔夠保持壓制性火力, 阻止俄國喪屍群繼續推進 (我已經唔講砲灰啦, 呢種災害如同L4D2, Resident Evil的喪屍一樣).
3月1號靜雞雞推出嘅兵役法應該見到端倪
不過留心一層,如果佢用基本法附件三攝入嚟香港嘅基本法就仆街啦
https://twitter.com/new27brigade/status/1624023491841503236?t=To5nwVRFVosl5sXMkdkH1A&s=19

71枚攔截佐65枚 = 空襲幾乎冇任何效果。

俄羅斯空天軍同海軍只係9做交差就算
其實係軍部無戰意, 欠缺積極性.
烏克蘭就上下一心

效率會差好遠
唔會.
中共啲犯如果去左烏克蘭,
投左降爆大獲, 中共要上身.
或者太多亞洲人屍體, 烏克蘭會發現.
維尼熊分明係搵契哥老襯, 唔會火燒身.
就算有坦克, 已經唔係最先進嗰啲.
至少法國唔再出口熱像儀俾佢.
如果係咁, 美國可能會樂見wagner group坐大.
佢地既戰術, 對美國有利.
你唔洗擔心, 一定會.
而Wagner Groups比正規軍瘋狂的戰意,係由於山賊“搶錢搶糧搶女人”同一堆俄羅斯囚犯,社會邊緣人“反正人生已經冇嘢有輸,不如放手一拼”的心態同觀念做成。

加埋餵藥同督戰隊,一車車華格納喪屍大軍就係咁練成。正規軍/正常軍隊係造唔出呢種反人類行徑的。
所以可以總結一下:華格納的砲灰總數或者潛在可動用數目 = 俄羅斯有幾多搵唔到食,淪落到要靠“搶錢搶糧搶女人”維生的人 + 囚犯 + nothing to lose的社會邊緣人。

相對地,上面我舉的群體,全部全係俄羅斯社會的“負資產”,no stake to the society 的人,普京喺呢場戰爭借烏克蘭之手清哂呢堆“社會淤血”,對其管治構成威脅的群體,絕對係反人類的極致。
如果今日係俄國俾人打, 打衛國戰爭,
上下一心, 仲需要喪屍部隊?
....你計漏左, 隨著俄國社會愈黎愈扭曲,
愈黎愈難以生活, 呢啲邊緣人只會愈黎愈多.
反而正常人生活唔到落去.

悲劇螺旋.

法製熱成像22年前已經斷咗供應
俄製替代品係TVPK-A (T-90M) 同 1PN96MT-02 (次等貨,本來用喺現代化T-62提案,依家翻新T-62M, T-72B同半升級T-80BVM都有)
BVM紅色同藍色本來應該拆咗變綠色
新出現左圖咁樣冇改裝瞄準鏡,淨係將舊夜視鏡換咗1PN96

i mean , 有法國熱像儀嗰啲坦克應該都開晒罐,
之後應該無
嗯,的確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞