[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
俄烏開戰頭3個月已經要賣鳩契哥啦
迫佢割西伯利亞資源開採權俾支共
到時變能源大国
美國仲敢亂黎咩
係條小學雞仲on99走去幫布癲
所以, 西方世界更擔心的係俄羅斯唔小心俾極端民族主義者如普里戈津等人劫持, 成個國家伊朗化.
好奇一問
wagner佢地得步兵無戰車大砲?
步兵為主, 戰車, 裝甲車, 大砲甚至戰機, 都係經"非正規"途徑由俄羅斯正規部隊轉讓過來. 重型裝備消耗品例如152mm砲彈的補給, 亦係"非正規"途徑入手.

非正規途徑之一, 就係俄羅斯正規部隊以各種理由注銷裝備, 然後華格納暗中接收呢D枱面上被注銷, 實際上完全運作正常的重型武器.

佢哋本身擁有的大砲同砲彈數量都不足, 需要正規軍砲兵火力支援.

呢種奇怪的交易主因為俄羅斯憲法明文禁止Wagner Groups之類的傭兵組織, 所有對其支援都係唔見得光之下進行.
唔怪得要用到喪屍戰術
正規軍有車有砲
根本就唔會用
諷刺的係現實戰局中唯一有進展的, 就係Wagner Groups靠喪屍衝鋒換番來.

相對地, 烏克籣目前對呢種喪屍衝鋒, 一舊舊吞食的戰術未有有效反制手段, 當Wagner Groups 不計任何代價進攻時, 往往令烏軍陣地"超負荷", 被迫放棄陣地後撤 (例子: Soledar 240個砲灰突擊30名烏軍10個鐘).

所以烏軍需要更多機步旅, 用更多裝甲戰車抵銷喪屍衝鋒戰法, 另外用mortar比陣地機槍對付華格納衝鋒更有效果.
我又要貼返個一年前既舊post

普京大帝陷入困境, 中國收復海嵾威正是其時.
https://lih.kg/2903429
國佢老母
相比Transnistria,Gagauzia應該冇呢個問題,區內唯一一個冇割據嘅地方
迫擊炮係低成本火炮,烏克蘭應該都能生產,不應太缺貨
主要應該唔係缺貨,係前線缺人射。

強攻soledar時攻防人數差距可以去到8wagner砲灰:1烏克蘭守軍,敵人多到射都射唔切。
U.S. Considers Release of Intelligence on China’s Potential Arms Transfer to Russia
https://www.wsj.com/articles/u-s-considers-release-of-intelligence-on-chinas-potential-arms-transfer-to-russia-8e353933

仲喺香港既巴打睇路啦
賣一野, 全世界既盟友都唔信你
中國焗幫俄羅斯㗎喇

如果唔係就會少咗個盟友

其他國家對付與俄羅斯

下個只會係中國
你覺得支那啲所謂盟友有信過支那咩
金仔係支那仲隱瞞爆武肺個陣即刻封關
伊朗被制裁無物資焗住用石油賤賣換垃圾
緬甸柬埔寨俾支那食住無得反抗
巴基純粹要同印度唱反調
阿富汗就傻既

至於非洲兄弟都係拎著數拖下後腳幫唔到手
非洲佬成日轉頭就政變 數都唔找
塔利班仲係被美國制裁緊
焗住要搵支那
其實係成個世界都唔認佢係合法政府
攬炒機會大d
中國肯放棄台灣以後乖乖地或者仲有生意做
https://twitter.com/new27brigade/status/1628574728377241600?s=20

俄羅斯愈打愈還原其本色:恐怖分子

https://twitter.com/new27brigade/status/1628581314692780032?s=20

唔怪得普京要乞中共軍援啦,開始打到山窮水盡。
二戰最尾
日本咪最鐘意用自殺突擊
睇黎之前貪落既現哂形
不如學二戰英軍,用刺蝟砲獵潛水艇咁,十幾碌榴彈砲紥埋一齊,然後一次過寫
第一幅圖d啡色嘢條狀物體係咩嚟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞