[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
需唔需要係俄羅斯自己的問題: 根本價值觀反省與改進, 只有佢哋自己可以做到, 其他人幫唔到佢哋.

作為盡量企喺專業軍人, 偏最前線作戰junior command + 士兵立場睇嘢, 我只會concern戰術上點安排手上現有的資源, 去更有效地抵擋一波波喪屍兵的意圖overwhelming defence攻擊, 盡量保住有利陣地同佈防.
睇番下面的留言, 建議保持2秒距離先, 等進一步的official news.

我唔知道original sources "Tender"係乜水.
BTW, 有中共借伊朗之手背後暗助, 俄羅斯有呢種遙控無人艦艇技術一D都唔奇.

不過時間上會唔會太巧合? 呢頭Elon Mask唔俾烏克籣用start link進行類似遙控自殺無人艇的動作, 果頭俄羅斯就馬上玩自殺無人艇攻擊(如果證實單嘢係真). 好似有預謀咁, 將黑海天枰重新倒向對俄羅斯有利果邊.
至於巧合, 其實一啲都唔巧合, 時間上好合理.
俄佬要all in, 之前只係用喪屍拖住你,
而家出盡百寶, 做前哨進攻, 一啲都唔奇怪.
烏克蘭都放晒風俄佬會進攻.

Elon Musk成日大大聲話唔俾軍用, 係好奇怪.
唔似係同烏克蘭講, 而係講俾某啲人聽.
呢個某人, 未必就係中俄, 可能係拜登政府.
我成日都講, 俄佬all in, 對美國係有利.
到底Elon Musk係神經刀亂咁UP,
定係幫拜登放流料昆鳩普京,
仲係有待觀察.
其實未算完全出盡"所有"方法. 只將核武排除在外的話, 佢仲有general mobilization 呢張牌未打出來.

當然, 戰略同政治上, 我哋都好清楚普京現階段, 冇辧法解鎖呢張除核武外的王牌, 再者即使打出埋呢張牌, 俄羅斯都唔見得會達到自己想要的戰略目標. 因為北約同美國到而家都未動一兵一卒.

所以, 普京宜家應該要做的, 反而係要壓住習近平, 叫呢個白卡+白痴唔好做埋哂司馬文電報, 山本五十六等級的蠢事.
留名
隔離post 秋意龍 個傻仔仲話T90 同豹2 都係55波
堆T90分分鐘連人影都未搵到就俾人開曬罐頭
https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/02/10/us-special-operations-ukraine-surrogate-program/
https://twitter.com/Faytuks/status/1623795539341987842
https://archive.md/84rf9

華郵報導

烏克蘭官員證實,烏軍從來沒有任何一發海馬斯火箭彈是未經美軍定位過的

美軍官員指出,協助定位是為了保證精準度,以及最大化善用有限的彈藥

烏軍人員會先找出想要打擊的目標以及其所在地點,
烏軍的長官會把這個情報轉給美軍,以取得精準的定位

烏軍可以不經由美軍定位就發射海馬斯
但是為了不要浪費彈藥,通常不會在美軍證實之前開火
烏軍官員稱目前對此沒有怨言

烏軍官員說定位是經由美軍在北約領土上的觀測
定位的速度很快

華郵報導

五角大廈最近向國會請求重新撥款給部署於烏克蘭的兩起最高機密計畫
這兩起計畫是在去年開戰前夕被叫停的

倘若重啟,美軍特戰人員會重返烏克蘭對俄軍進行觀測,並且對抗虛假消息

報導指出相關決定可能要等到秋天才能拍板
美軍仍在準備正式提案,預期要等到國會審核明年國防政策與法案時才遞交
相關計畫可能於2024年恢復
不過目前不確定白宮是否會支持美軍特戰重返烏克蘭或是從鄰近國家涉入

國會官員指出不確定會否通過,尤其共和黨對於支持烏克蘭有分歧
但是有人指出美軍在全球的所有類似計畫合計才1500萬美元,比起軍援和協訓很少
比較有國會的議價空間

退役將領則指出美軍不希望放掉辛辛苦苦才和烏克蘭建立的合作關係

美軍特戰這些年來使用相關預算雇用外籍部隊或準軍事人員
在全球各地進行反恐戰爭
新的代理計畫則是被視為非正規戰爭,用於對抗中俄等競爭但尚未開戰的對手

反對者批評這可能會使美國被直接牽扯進烏克蘭戰爭
美軍則稱這是為了更全面的支持烏克蘭軍隊
此等計畫只會被限制於非戰鬥的任務

PTT
https://twitter.com/new27brigade/status/1624315273330450432

美軍嘅Bradley 會幫到好多Bakhmut 守住人海步兵衝鋒
果條友講嘢似連登洪非凡
邊有得比?

更何況t90數量唔多,就算而家t90 redesign,
設計到勁過豹二,數量唔夠都係無用
坦克大戰,一定係計埋坦克數目同後勤便利嗰條數
驚坦克互射還不如驚下Nlaw先

而家d坦克
講射程同火力不如火炮
裝甲又防唔住Nlaw/RPG
得個快字步兵又跟唔上
衝出黎容易被步兵伏擊/中地雷

比較有用處就係快速突擊
係被擊破之前做繞後包圍切斷
咁既前提下其實唔需要太先進
又唔可以咁講, 推進戰線, 坦克係有用既,
猶其係平原戰, 你Nlaw嗰啲無用, 埋唔到身, 好危險.
俄軍火炮多, 有坦克掩護先可以正面對決.

而家俄軍玩萬歲衝鋒, 如果有豹2,
俄軍用反坦克火箭炮都唔係咁易打得爆佢
畢竟佢地生產唔到nlaw標槍. 唯一可慮既係
當初赫爾松失陷, 聽講係失左一批nlaw.
大陸放風話俄羅斯無條件談判
Bakhmut都唔會頂得太耐,唔信聽聽前線烏軍點講。
BAKHMUT AFU SOLDIER: "HALF THE PEOPLE ARE MISSING. WE'RE ALL FU*KED" :
https://www.bitchute.com/video/oZEOkbm6Aotk/
AFU DRIVER: "I BRING NEW GUYS IN, HALF DAY LATER THEY'RE ALREADY DEAD" :
https://www.bitchute.com/video/Cl1Flre1rFBW/
HOW UKROPS LEAVE BAKHMUT :
https://www.bitchute.com/video/rfrjzFJ7xniZ/
又係你?巴赫姆,連澤仔都無話死守,
只係守得愈耐愈好。任你強攻,
借巴赫姆防守戰消耗俄軍人命同軍備
所以巴赫姆最後一定會棄守,
問題係過程中殺死幾多俄軍。
而家俄軍完全係浪費人命同軍備咁玩喪屍攻擊,
完全係烏軍預料之中。前線梗係辛苦,
不過俄軍死傷超大就乜都賺得返

一個common sense,你都要衝出黎講,
真係人柒無藥醫。
仲有,你呢啲係咩source?
一個video channel,唔知咩人咩時間咩地點,
齋up一餐,點知係咪俄國fake news?
你都係慳啲啦
做佐中共走狗的劉正分身就算9數啦,分明係意圖spread propaganda ,佢不嬲都負責“認知作戰”的部分

擺明吸引火力
BitChute是由Ray Vahey於2017年1月推出的視頻託管服務。它以容納極右派人士和陰謀論者以及主持仇恨言論而聞名。
因為被youtube踢走左
Bitchute
a.k.a. 極右youtube
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞