[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
呢啲地方好似本身都唔係聯合國承認嘅地方
會唔會因為德左有行動
睇怕攻擊摩爾多亞係原本一週年行動
唔好因為年輕就當佢哋無辜,好多呢種人做仆街野做得盡過大人
要講既, 我上面都講晒.
如果有一日你見到12歲既俄軍上戰場,
唔知你仲可以講唔講得出.
https://archive.md/IIQhH
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-02-20/china-looks-to-convince-world-it-can-broker-russia-ukraine-peace

根據彭博社報導

中國中央外事工作委員會辦公室主任王毅近日在慕尼黑安全論壇呼籲和平
據稱他這幾天又去莫斯科,也是試圖斡旋烏克蘭與俄國
然而,根據歐洲官員的情報
中國的提議除了王毅公開聲明的尊重主權完整、保障核能設施、禁止生化武器之外
還包含立即停火,以及各國停止軍援烏克蘭
報導還提到中國試圖避免被視為俄國的盟友,宣稱說自己的中立善意第三方
(其他略)

PTT
如果留意有所冒犯,我講聲sorry先

但我想講,講慘,一打仗就一定有人suffer

唔通未夠18歲就係人地個仔,廿歲三十歲上戰場就係抵死?

你講既潘多拉之盒由戰爭開始個一刻就已經打開咗,去比較邊個慘啲其實我覺得意義不大

你問我小朋友應唔應該救,咁當然應該救

只係我地係度鳩噏根本改變唔到現實,班俄羅斯細佬唔會suffer多咗或少咗

anyway 我之後會小心發言
見到你個名offtopic下
曼聯歐霸作客打個隊fc sheriff
就係係德左
我以為係德國左膠,原來係個國家嚟
唔係話成人就抵死,大時代之下,人命賤如蟻,
成人仲可以自行選擇離開俄國(走唔走到另計)
未成年人係被逼留低,佢地係無得揀。
今日動員高中,初中實會變後備役,
然後被人夾硬送上戰場,幾乎可以肯定會咁。,
獨裁者條路都係咁行,做既野差唔多。

你亦可以想像,烏軍如果知道自己殺左一堆細路,
係好容易產生心理問題。
你梗睇無睇厚巴貼啲新聞
巴打當俄羅斯督戰隊,227號命令透明?
又德又左
Google 隊冇研究
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1628354208415219713?t=hnkQVJLACnncCCl4NJXH9w&s=19

克里門納,武赫箂達,俄羅斯正規軍打到成舊屎咁

唔考慮內部權鬥華格納變成俄羅斯版泰坦斯因素,純以戰術目標考慮的話,所有進攻任務交哂俾Wagner Groups 負責可能更有效率。俄羅斯正規軍專心加強防線就夠。
二戰德國投降前一個月,希特拉少年團十五六歲細路都上戰場
俄國根本無咁多軍備同人命消耗.
傭兵始終唔係官方, 唔可以拉壯丁
之前有套片, 講個細路加入左嗰德國少年兵之類既團體,
但阿媽就收埋左個猶太細路, 然後無啦啦希特拉又會出場,
有冇人記得係咩片? 唔知陽光乜野
Same
Jojo Rabbit
陽光兔仔兵
拉壯丁,去到Wagner Groups 變成招募囚犯。

美國果邊情報,Wagner Groups 到宜家都仲招募緊囚犯兵。我手上冇俄羅斯有幾多囚犯的資料。

之前已經講佐,理論上Wagner 最大砲灰數字=俄羅斯所有囚犯+邊緣人士。普京同Wagner Groups 宜家係俾軍用物流運輸限制佐可以同時進行作戰的最大兵力 = 約15萬,到宜家俄羅斯的物流capacity問題都冇辦法改善。
所謂「國家」
Live?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞