[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
真 可以開發成個西伯利亞
起碼有穩定資源套現
無得揀,本身係國情問題

佢唔攬住俄仔, 俄仔一死其實佢都會出事

即係俄仔輸哂場仗,
緬甸班軍佬、金仔先首當其衝骨牌式出事, 之後到強國
依家成個一帶一路都會被斬斷無人再信強國

成件事一早整定佐, 只係做得出唔出面,
依家佢地做到最醜陋既畀大家睇到 ,

全世界可以對依個國家既人心死
https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-february-22-2023
俄軍攻勢效果不彰。俄軍正在實行炮彈和彈藥配給,以維持對Bakhmut、Lyman和Vuhledar這三個方向的攻勢,同時亦正為其他地區保留炮彈。俄軍炮彈庫存現時只佔總數的三成。俄羅斯已從伊朗購入一批炮彈,目前正在試圖採購另一批20,000枚炮彈。俄軍於2022年12月下旬每天發射約20,000發炮彈,低於戰爭初期的每天60,000發炮彈。由於缺乏炮彈和裝甲車,俄軍在Bakhmut和Vuhledar主要運用步兵進攻,而非使用火炮和裝甲車攻擊。俄軍316,000名動員兵已有九成投入前線。俄羅斯宣稱每年製造800輛坦克的目標並不現實,俄羅斯現時每個月只能製造40枚巡航導彈,單單一輪導彈攻擊就已耗盡。美國戰爭研究所早前評估,俄軍已經損失至少1,500輛坦克。
我覺得北泡係蛾培養嚟剋住支那
如果真係打得,當初一早攻佔基輔機場直取首都囉
明顯俄仔依家已經係為打而打,普京集團自已政治生命繫於一身
俄佬真係被迫撒出,即係大大輸一鑊,俄羅斯馬上陷入動蕩甚至會內戰
中亞加盟共和國大把本來就不滿,莫斯科中央一輸佢地都唔會比面
普京同佢班朋友幾乎肯定政變被推翻就甚會被殺,包括埋家人,真正會陷家富貴,俄佬政治由沙皇到今日從來都係一輸就死全家
難保到時契細佬中國真係會借機做埋當年日本關東軍做唔到,直入西伯利亞,借收回海參威之名直接控制
到時更大機會世界大戰
其實我覺得撒出都未必代表布丁狗輸,專制國家一向都識得控制人民,佢開幾多記招話已經消滅左烏既納粹勢力,然後就派少少獎金畀遺孀,再用秘密警察消滅埋反對聲音。好大機會佢仲可以繼續無事,但肯定國內必定腥風血雨。
舊年木製都係太貴(一架假狗2000歐羅), 吹氣公仔版更平
+1

都見過唔少人講呢種推論,我都覺得起碼5成咁 或者國內腥風血雨 大屠殺
但唔覺一定會發生
高壓 咩都可以監察既社會 政變唔係咁簡單
而一百年前既記錄去推測2023年唔係咁穩妥
成個社會結構 都唔同晒
E家係歷史轉捩點嘅feel咁
列寧都曾經講過
There are decades where nothing happens; and there are weeks where decades happen
你睇返1989同1991,短短幾個星期發生左幾多嘢
就算俄國瓦解, 都唔係一朝一夕既事.
佢會忽然瓦解, 但會慢慢累積去到爆發嗰一刻.
呢個過程, 可以好漫長.
(俄烏戰爭一週年)2023年2月24日,分享一首歌。
https://lih.kg/3314685
其實都唔算, 蘇聯時代其實都發生好多大事,
不過唔喺蘇聯本土發生咁解.
遲左啦
當日攻基輔失敗搞到要撤退已經要咁做
之後克爾科夫大反攻,赫松光復戰,落晒佢面
佢唔想無面咪唯有動員打落去
今次蛾狗戰敗
又準備再縮水
我之前都改過一首.

[改歌]『炮兵的故事上集』----改篇自『愛的故事上集』
https://lih.kg/3091727

聽軍武器研見到chat room有人改左兩句歌詞

於是我忍唔住改晒成首. 下面有LINK, 可以聽住原曲睇歌詞.

獻給烏克蘭軍的情歌
『炮兵的故事上集』----改篇自『愛的故事上集』

飛彈的光點點灑於午夜 人人驚驚慌慌跳跳跌墮
砂礫之中救摯愛不太易 彌留著望你想說又復無言

秋風將湧起的某夜 遺留她的窗邊有個故事
驚慌慌的小伙子不顧危難 徘徊彈幕直至所愛露顏兒

警鐘響起幾多個月夜 為何偏偏她家欠缺眷視
刻於窗扉小子寫的愛慕字 頹垣裂石像個飛散碎瓷

今宵的小伙子傾吐憾事 旁人悲傷聽要似的故事
偏偏癡心小子只想說上集 祈求下集續播追記夢兒

知不知對你牽上萬縷愛意 每晚也痛心牽掛盡相思
這小子欲斷難斷這故事 全為我愛上你偏偏你走先

香煙輕吹點點火花襯月夜 人人憂鬱悲傷說說故事
終於傾出這小子的往事 祈求大艦巨炮宣洩恨兒
長官輕嘆對你的際遇 連連叮囑不可太幼稚
今天癡心小子只追記上集 明瞭下集是個悲愴夢兒

知不知每發火炮恨意惡意 每晚也拼死腔滿恨出師
這小子欲斷難斷這故事 成就每晚戰意衝鋒你可知
知不知每晚轟佢十次百次 戰意每況高 因我極瘋癲
偏深知沒望延續這故事 期望這片愛意他朝永守廝

知不知對你牽上萬縷愛意 每晚滿痛身胸肺盡傷焉
這小子欲斷難斷這故事 全為愛上了你偏偏你走先
知不知每晚轟我十次百次 每晚也去衝 因我極心癡
偏深知沒望延續這故事 唯願我輩愛侶烏家永相依

https://www.youtube.com/watch?v=TEFMeBDPZQs
布拉格之春, 閃電突襲阿富汗首都.

舊年普京想再做一次, 結果仆佐街, VDV落地成盒

個人真心期待2023年普京喺摩爾多瓦再玩一次然後死得更甘, 連德左都賠埋出去
https://twitter.com/new27brigade/status/1628808151989616640?s=20

普里戈津至少似番個男人的仆街.
見到既係華格納集團 有少少成績都出事
一旦想結束戰爭,沙皇失敗下場 你知佢都知啦
唔係話吹奏普京一定好叻好醒
但獨裁者最緊張自己條命 格外小心啦

之後講下宣傳戰爭都算成功
唔好令國內民眾有好強既挫敗感
生活倒退幾十年 大量中低階軍官倒戈真係未必出事
俄羅斯巨朝鮮化.
所以好可惜, 普里戈津同Wagner Groups孤掌難嗚.

佢哋有一半係輸俾理論上的自己人背後拖後腳/桶一刀.
學到嘢,thx
畢竟摩爾多亞軍備太差, 能夠唔打就最好唔好打.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞