[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
https://news.yahoo.co.jp/articles/23f0b466c627a053048d7fff462b1caaa0e02da4

唔關戰事,純粹笑料一則 -

蛾蟈食咗因為抵制而停產,法國雷諾車廠喺莫斯科嘅廠房,並改成自家品牌“莫斯科”後再喺蟈內出售

最後,喺過去嘅一月份,佢一共賣出咗 - 29部

又一千
其實我擔心烏個數都大
頂多個月先有坦克
頂住呀
https://twitter.com/new27brigade/status/1626767692962369537?s=20

我反而認為係普京似思覺失調,所有嘢脫嘢哂現實,只活喺自己的虛構現實中。

呢個係人類“逃避現實失敗“其中一個本能反應。
唔問責仲有得升官
https://twitter.com/new27brigade/status/1626549378705166336?s=20

冇期望,應該又係懶中立,責任在於西方之類的bulshit,最後造成反效果。

重點係:佢做緊的嘢同佢把口講的完全係兩回事。
俄中本一家,系出同源
唔知有冇其他巴打講起過,但我極力推薦Perun呢個YouTube頻道
https://www.youtube.com/@PerunAU/videos
呢位澳洲師兄主要用宏觀、實際嘅角度,去分析而家戰爭嘅局勢,同埋對於唔同方面嘅觀察
佢每條片都至少一個鐘,用PowerPoint慢慢同都大家講解呢場戰爭嘅各個層面,每條片睇完都獲益良多,學到同認識到好多唔同嘅嘢

不過,因為呢個係英文channel,可能有啲巴打睇嗰陣時會遇到困難
咁我見有時間,可以試下略譯下面呢條片
https://www.youtube.com/watch?v=V9xQf8LQgCU
呢條片主要就係講雖然俄羅斯有好多不足之處,同面對好多挫折,但依然係呢場戰爭中具有相當實力、同頗具威脅嘅對手
因為大家睇到既野唔同
我地睇西方同烏軍資訊

有好多地方
特別係歐美
其實充斥中俄propaganda
d內容完全係平行時空

呢d好多都僭伏左好多年
例如
假新聞網站
陰謀論/爆料網
LGBT/環保/勞工/政府政策
基本上可以傳播資訊既地方就有
最近例子係反疫苗
如果仔細睇
你會發現呢d野係中俄係完全唔存在
無得係中國做生意
所以中國唔敢制裁波音
識貨

俄羅斯信息戰——充滿「矛盾」?
- 有好多人成日取笑俄羅斯國營電視、各類俄方政治宣傳,指佢哋充斥好多離譜言論,例如要核平歐洲城市,而且唔同信息有時仲互相矛盾,從而得出結論俄羅斯信息戰非常失敗或者好「白癡」
- 確實,俄方論調充斥好多矛盾,呢點無容置疑
- 例如有俄方官員話,面對嚟自北約同烏克蘭壓境嘅威脅,俄軍火力不足、寡不敵眾,不得不先發制人攻打烏克蘭,但同時間,又會話俄羅斯比烏克蘭同西方陣營強大,西方國家向烏克蘭提供武器,只係延長戰爭,烏克蘭冇可能贏,仲話如果西方國家唔收手,俄軍坦克會直入柏林、華沙
- 咁俄羅斯對比起西方陣營到底係更弱定係更強?答案似乎係why not both
- 政治層面,俄方宣稱對抗帝國主義,但轉頭又有評論員話俄羅斯以前、而家、以後,都係一個帝國,俄羅斯需要捍衛戰略利益,掌控勢力範圍内各個國家嘅内政,所有以前帝俄、蘇聯嘅領土,所有俄羅斯嘅戰略利益,都必須由俄羅斯牢牢掌握
- 就咁睇,俄羅斯係一個反帝國主義,同時又周圍話要「統一」領土嘅帝國
- 就俄烏關係,俄羅斯同烏克蘭人稱兄道弟,話要從基輔政權手中解放烏克蘭人民,解釋呢個其實係一場内戰,係一場悲劇,但之後又有人講,當初Stalin應該要驅逐所有烏克蘭人,基輔應該被夷平,甚至質疑係咪要畀烏克蘭人繼續存在
- 最後,俄羅斯一頭話自己孤軍對抗成個北約,轉頭話俄羅斯並唔孤單,因為有國際支持,遲早會贏
- 睇到俄方自相矛盾,大家可能會笑,但呢個情況其實可以引用游戲界嘅一句説話概括,「呢個係feature唔係bug」
- 因為唔同受眾係會接收到唔同嘅嘢,尤其係而家社會有好多同溫層
- 反美嘅人會接收到反帝國主義的宣傳,從而支持俄羅斯;俄國境内嘅極端民族主義支持者留意嘢宣傳,會係吞併烏克蘭領土、光復帝俄
- 有啲宣傳針對國外,有啲針對國内,例如歐洲要面對嚴寒,呢啲宣傳可能對俄國境内有用,但對一個親俄嘅歐洲人就冇用,因為佢知歐洲人唔會凍死喺屋企
- 相反,呢個親俄嘅歐洲人可能會接收到,一切正按計劃順利進行,烏軍將會戰敗,俄軍將會戰勝,但俄羅斯人見到墓地越來越多十字架,又有被動員嘅憂慮,佢哋會知道呢一切並唔順利
- 而即使冇人接收到任何嘢,咁樣嘅宣傳亦都可以成功做到一個擾亂嘅效果
- 講一句説話係好簡單,但要證實或者駁斥同一句説話要用好多時間,如果你向信息空間投放大量謊言,可以令到好多人舉手投降,話「我哋邊有可能知道咩係啱咩係錯?」,大家就會想否定各方所有宣稱嘅嘢
- 簡單嚟講,如果真相對你不利,咁摧毀真相或者等其他人揾唔到真相,係對你有利,就好似電子戰入面嘅訊號干擾,等所有人咩都睇唔到,如果你冇任何感測器,而對方又有好多,咁啓動干擾器係對你有利
- 總括咁睇,片主覺得俄方嘅信息戰其實係幾有效
印度痴邊面
巴基斯坦就會自動去對面
無錯
因為親俄媒體一大堆
每個既受眾都唔同
只要唔係蠢到係同一個媒體短期內自打嘴巴
絕大部份人既記憶力同分析能力都唔會覺得有問題

呢樣野係連登其實都發生緊
除左支共想你睇既post
仲有好多無聊假膠充斥版面
就係要灌廢水覆蓋有用資訊
長遠令平台無力化
就好似舊登/香討/yahoo新聞咁
https://m.washingtontimes.com/news/2023/feb/17/pentagon-first-ukrainian-troops-finish-training-us/

據報第一批烏軍已經完成 M2 Bradley 訓練
同時 60 架 M2 已運抵歐洲 相信短期內會進場
坦克應該都唔會太耐
巴打夠清醒
Lm
反而有興趣知烏克蘭用美德坦克組隊後點用
會唔會主動反攻,定係先HOLD現有陣地再消耗俄羅斯多一陣
白俄都講到明會借道比俄佬,或者迫住烏克蘭撥部份新坦克過去

俄軍主力?
- 驟眼睇,網上好多言論笑俄軍得返啲動員兵,訓練同裝備不足,士氣低落,更淪落到要用二戰軍備,當然呢啲都有證據證實,大家相信都睇過俄軍生鏽嘅AK,士兵喺社交媒體抱怨食物質素差劣,缺乏訓練就直接上戰場做炮灰等等
- 確實,由動員兵組成、缺乏訓練、士氣低落,呢啲部隊固然存在,就好似之前烏軍喺Kharkiv嘅反攻,俄軍動員兵戰鬥初時就喺Balakliya潰敗,呢啲動員兵部隊嘅價值主要在於充人頭、駐守戰壕、守住防線;戰爭爆發初期,俄軍就派烏東動員嘅民兵前進,吸引烏軍開火,從而識別烏軍陣地;總結各方意見,呢啲動員兵嘅進攻能力有限,雖然無法擔任突擊部隊,但確實有助俄軍穩定戰線,而事實上,烏軍亦都有呢類部隊,缺乏裝備同訓練嘅士兵當然冇辦法執行複雜嘅進攻行動,但係守住一道戰壕應該仲係做得到
- 有時啲人可能錯誤認為,所有俄軍部隊都係咁,因為有啲由動員兵組成嘅部隊喺烏軍猛攻下潰逃,所以其他俄軍部隊都會係咁
- 俄軍其實依然有一啲常規部隊表現出一定嘅戰力同決心,特別標青嘅係俄羅斯空降軍VDV,戰爭初期已經承受重大傷亡,例如喺Hostomel機場;至此,VDV主要執行防守任務,大家可能記得烏軍成功解放Kherson,但過程其實非常艱難,烏軍要將俄軍補給線切斷,每個陣地都要經過猛轟強攻,逐一擊破,只係喺俄軍認為冇辦法維持有效嘅防禦,烏軍先得以解放Kherson,而當時負責防守嘅正正係VDV,烏軍士兵亦都證實VDV士兵極力抵抗,戰力同決心都不容忽視,而俄方嘅評論員亦成日埋怨VDV未有得到其他部隊配合;喺俄軍失守Kherson之後,VDV好快就被調派到其他地區,例如參與攻佔Soledar、協助防守盧甘斯克州(特別喺Kreminna地區),好明顯呢類部隊作出咗唔少貢獻,亦都會繼續作出貢獻
- 俄軍雖然有部分精銳部隊表現未如理想(如某裝甲部隊),但其餘嘅表現唔錯,烏軍好難先可以突破佢哋嘅陣地
- 另外,近期喺Bakhmut同Soledar嘅戰鬥,令Wagner部隊備受西方媒體注目,各方都同意Wagner有一定嘅戰力,而俄軍亦都有依賴Wagner擔任突擊部隊負責進攻;Wagner似乎分成兩個部分,第一部分由俄羅斯囚犯所組成,佢哋負責前進,刺探烏軍防線嘅弱點,過程中自然要承受大量傷亡;但一旦發現到防線弱點,Wagner另一部分嘅部隊就會出動,呢啲係專業士兵,負責執行滲透任務,烏軍士兵形容佢哋裝備精良、訓練有素、戰力甚高,更有夜視鏡、高階無人機等等,呢啲部隊負責滲透烏軍陣地,繞到烏軍後方,進行突擊;當囚犯部隊傷亡慘重,Wagner精銳部隊就以較輕微嘅傷亡達到目標;烏軍民兵部隊或者可以同訓練不足、裝備差劣嘅Wagner囚犯部隊一戰,但如果缺乏精良嘅裝備,遇到Wagner精銳部隊,烏軍可能會覺得吃力
- 呢度要強調,唔係話Wagner精銳部隊係好似西方特種部隊咁裝備先進,即使係其他俄軍精銳,佢哋嘅裝備都頗為參差,一方面佢哋可能有得用T-90M坦克,另一方面又有幾門二戰時期嘅大炮;呢個情況亦都適用於烏軍,有啲部隊配有最先進嘅北約軍備,但同時間有可能有一啲「豐田改裝神器」
- 總括而言,俄軍部分部隊依然裝備良好,擁有一定實力,對烏軍仍然構成威脅
呢個channel 正喎
嘩美國真係送M1
睇黎美國都開始想快快手完左場仗
順便研發新mbt
烏軍補給難
呢款唔方便去太遠
擺明權鬥
為左壓住wagner gp
廢人都要升上去俾臉色wagner睇
等班狗自相殘殺
布癲狗一貫作風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞