[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
哪裏來3戰? 十幾個帝王時代勢力打兩個封建時代勢力,
點打得起3戰?
我都幾肯定中共會繼續扮中立, 實際上背後不斷支持俄羅斯繼續打呢場仗

直到習近平下定決心攻台, 成就千古一帝偉業為止, 先會唔再繼續做一早俾全世界睇穿哂的戲.
大局上提督可以睇少敵人, 但喺戰略, 戰術層面上一定係"料敵從嚴", 唔可以輕敵
提供物資, 可以包括加強軍事物流的援助(偷偷送埋服務).

俄羅斯就會有支持百萬大軍作戰的物流力量.
槍管直頭熱到熔佐.

軍武撚麻煩想一下呢個陣地當時面對幾大壓力, 如果當時班軍武撚喺現場負責防守陣地, 自己的心理狀態會點? 受唔受得住當時臨場排山倒海的壓力?
你想話中國製運兵車之類? 由佢俾囉,
到時咪睇下中國經濟頂唔頂得順囉.
而家中國只係有限度支援, 主因唔係怕美國,
係怕自己陷入呢個絞肉機無底洞, 但又無好處.
呢啲唔係輕敵, 而係正常人既common sense.
而家只係左膠太多.
美國武器無乜必要都唔會流向中東啦
又唔係咩好熟既盟友
我都想睇下現實版"人革聯"的長期戰爭能量/潛力可以去到邊

希望唔好令西方世界太失望, 連百萬級動員的軍事物流都搞唔掂, 衰過二戰軸心國

要打三戰規模的大戰, 支持百萬級動員的軍事物流同工業生產係最基本入場券.
左膠的作用係削弱"抵抗意志", 其實呢樣嘢先最麻煩.

抵抗意志不足, 後面技術, 制度等等問題全部係Bulshit.
that's why 拜登要射個汽球落黎, 全程直播搞大件事,
為日後美中之戰向民眾做好心理動員.
民族主義唔係中國既專利.
加埋閃電訪問基輔, 完全係逼中國表態.
不得不說, 拜登呢一手真係玩得好靚, 完全採取主動.
思想武裝, 對抗認知作戰等等就交俾各位巴打.

至於動員, 建立實際力量, 喺未來的三戰戰場中打柒中共, 將賣港賊, 中共班仆街一個個給予應有的報應, 請留俾喺英國的手足
最緊要係宜家喺烏克籣國際軍團作戰的香港手足, 一定要活著番來, 仲有一場真正大戰等緊佢哋.
難啲
之前係福建浙江集結2個師都俾美國睇晒
支那派2,30萬人去做後勤已抵消返蛾狗人口損失
理論上獨裁國家之間可以咁做, 北韓已經講派10萬勞工住俄佔區域當勞動力.

極端情況之下, 人力勞動對邪惡軸心人革聯來講唔係任何問題: 中共已經有14億人礦.
重點係:我哋在香港要點做先叫well prepared our position in this war。
可惜係冇,除佐離開香港,留喺香港的人係等俾中共推去前線做砲灰,或者強制遷移進行強迫勞動。

Sir this way? 恐怕有7成以上留喺香港的人等唔到呢日。
局勢好難睇得透
1. 而家普京叫救命(通過中國拋出停戰方案) 又唔想用核彈
2. 普京一停戰 全世界就集中台灣 所以習大大先最唔想烏克蘭停戰
3. 而家係打台灣最好時機 (西方唔想開兩條戰線) 但如果送軍備俾俄羅斯吊命又怕自己唔夠貨打台灣 習大大 15 16 緊
4. 登登睇中左以上幾點所以不斷火上加油 (去基輔/打氣球/戰機/坦克/其他金融制裁) 迫習習落場作出實際行動
5. 登登打緊兩手牌幫自己連任 1.經濟牌(通漲回落/比全世界好已經係好好一張牌) 2.戰時總統
最弊歐美都未想 all in 住
尤其係美國,只要核心利益 (包括台灣在內既太平洋包圍網) 未受到損害,美國佬都喜歡用有限既成本去謀取最大既利益
That's why 係日本偷襲珍珠港前邱吉爾一直都擔心美國的取態而不停做遊說工作
呢下真係估唔到,睇嚟英王比佢老母進取好多
個老油條好識玩
最主要係美國覺得班中東佬養唔熟,尤其係911襲擊後美國人對同伊斯蘭國家搞合作可以話相當保留,尤其伊拉克同阿富汗既經驗都話俾美國佬知插手伊斯蘭國家 9成都係吃力不討好
唔通好似個小學雞咁舉棋不定咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞