[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
俄烏兩邊的數據都有水分, 要再compare 其他intelligence source一齊睇, 例如英國, 美國國防部等.

但交叉較對後, 烏克籣方的數據會比較接近真實數字.

P.S: 事實上應該掉轉: 俄10 : 烏1 就差唔多, 可惜普京會投入20甚至以上的人力資源, put more and more meat until the grinder jam is the doctrine and tradition of Russian.

最佳解決方法始終係加大grinder 的capacity, 令絞肉機可以有足夠效率搞碎更大量的敵人. 當然令敵人攞唔出超過grinder loading的資源亦係一個辦法, 兩者可以同時進行.
-習大 All in or not all in
-烏軍春季攻勢
另外呢個唔係一唔一面倒的問題, 係俄, 中太多propaganda同misinformation的資訊, 只靠open source的資源, 冇辦法從中完全filter哂當中真實的資料有幾多, 最少我自問冇呢個分辨的能力.

所以對俄中方面的消息來源, 只能以"如果無法證實, 就只能當吹水或者武俠小說的misinformation, propaganda"對待.
https://twitter.com/new27brigade/status/1629866176003325952?s=20

繼以色列之後, 沙地都開始歸邊, 準備分戰勝紅利

宜家就輪到習近去基輔定去莫斯科? 假如中共要繼續"扮中立"的話, 習近平最明智的應該係莫斯科同基輔都唔去, 龜喺北京算數.
幾個月前澤仔話死左萬幾人,
當時公佈既俄軍死亡好似差少少十萬?
烏軍有各方面俾情報,人死得少先正常。
比例至少係一比四,最高一比七,
參考冬季戰爭,二戰打德軍,同埋打車臣。
俄軍除左數量壓制,根本拎唔出咩戰法,
主要係部隊廢實行唔到。咁多年無變過。
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1629849258101997568?s=20

https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1629845179535613957?s=20

巴赫穆特需要更多大面積, 拋物線式榴彈, 增加絞肉機的殺敵效率, 陣地機槍打華格納衝鋒都係太慢. 當然最好係機槍與榴彈互相配合: 機槍趕砲灰入戰壕, 然後拋物線式榴彈就炸9戰壕入面的華格納砲灰. 或者掉轉操作, 用榴彈將敵人從戰壕趕出來, 然後機槍掃低堆砲灰.
俄羅斯一開始想打聯合作戰架, 不過表現實在太差.

到宜家喺武赫箂達, 退步到連二戰模式的裝甲衝鋒都搞唔掂, 只有巴赫穆特再退化到一戰模式, 以人肉/史太林格勒式人命衝鋒, 換到一定戰術成果.
我想回覆您一點,昨天早上我是睇CNN新聞報導轉載ABC訪問美國總統Biden有關F16戰機事宜,若是有錯;我會作出更正;其實睇這個Post 純粹希望知道烏克蘭事件發展……
巴打記得小心D, 呢度對propaganda, misinformation好敏感的. 行distrust and verified policies
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1629872059076718593?s=20

戰爭經濟GDP來源, 軍工生產解決就業問題

老實講, 以烏克籣戰士, 平民的命換GDP gogogo, 其實唔係一件應該高興的事
德國之聲條片講上年6月左右開始外國記者好難採訪,個個驚俾人拉入去坐10年,俄國本地獨立媒體收曬皮
採訪俄國果邊啲平民日常生活改變同影響果啲片少之又少
俾得外國獨立媒體採訪的, 都係歐洲果邊的天龍人區域

天龍人區域仲係"扮"歌舞昇平, 只要一日戰爭燒唔到佢哋, 堆天龍人都會繼續默許普京所作所為.

如戰後俄羅斯4分5裂的話, 堆歐洲俄羅斯天龍人其實唔多唔少都要負番D責任.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1629895029845282818?s=20

第一條守則: 就算有心, 都唔好亂動屍體, 一來要俾司法單位收集戰爭罪行證據, 二來屍體有機會被埋上詭雷, 唔小心亂動會觸發陷阱.
親愛的烏克蘭: 你的豹二已到貨
平 在嗎 你答應的軍援甚麽時候給我
好吧, 提醒一下, 下次講消息, 最好提供source.
如果係睇當地新聞, 都講一聲係睇咩國家新聞講.
烏俄戰爭之中, 極多俄國既假消息橫行,
大家記得source既重要性.

BTW, 歡迎
責任係有, 不過佢地亦付出左代價,
佢地既父親丈夫兒子, 變左炮灰既已經唔少.
其實佢地唯一可以做既事係走, 平民好難同極權鬥.

某程度上香港都係一樣
1) 光頭佬良心發現, 維尼熊左右為難
2) 烏台命運共同體之滅世雙熊.
3) 亡靈戰歌: 共產遺駭血腥回歸
4) 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌
經過呢1年,有良心,真正願意追隨普世價值的就已經走得差唔多。

剩番喺俄羅斯的,一係就冇能力走,唔係就係冇將普世價值視為1st priority=最根本價值觀的人。

所以我會默認提督講的“代價”,係佢哋接受到,未超過留低的人可以容忍的範圍。

呢點亦係同香港人一樣,而且香港人比俄羅斯人多佐成年的時間離開,條件更寬鬆。

BTW,俄羅斯剩番落來的人同留低的香港人一樣,一係等政權自己頂唔順冧,唔係就等3戰,由自由世界力量解放佢哋。
你識多啲朋友, 了解下人地點解走唔到先.
好似話係保利賣部件畀蛾,不過因為只係部件,所以美國未必正式出招。

不過我相信一定愈挖愈深
而家澤仔都公開邀請習近平去基輔,
如果習近平堅持去莫斯科,
咁就唔洗再傾唔洗再避忌,
大家全面反面.

喺香港既好快撚啲走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞