[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
唔使擔心, 既然新總理爆得響口, 即係摩爾多瓦, 烏克籣同北約已經準備好哂俄佬會進攻.

一如舊年烏克籣一樣. 分分鐘101 Airborne, 亞速營已經喺首都機場等緊接VDV機.
個勢都似
即係條廢老一日唔死一日都唔會停戰
仲匚未知邊個接佢班
正虧軍點會俾外家佬食晒啲戰功
咁咪即係落自己面
梗係唔會幫佢當佢condom咁用
獨裁國家最鐘意玩呢啲內鬥
無關係啦,某國領導柒事舉世震驚,內政外交科研文化無樣得。

咪一樣靠維穩,畀人讚佢千古一廢。

布丁狗一樣做到。
呢種男人應該畀個光榮既死佢,等烏軍做野。

不過佢再咁多說話,一陣布丁狗應該搵人收佢皮。
俾我係烏軍就唔會殺佢, 放佢返去俄羅斯內鬥.
幾個星期後佢應該會俾人發現墮樓身亡,後腦中三槍
死因係情困自殺,無可疑
我想用一個恒星爆炸死亡前既情況去形容

成個結構係內核再支持唔到外殼壓力,短時間收縮再爆炸死亡

最後可能得返個細核心

依個國家佢一直要用強者高壓維持個版圖,但強者無哂軍力就如無牙老虎,KGB再毒殺人都搞唔到咁多人

大大成日好崇拜佢個普京, 永續都係抄佢

普京一死, 國內會好大聲音要佢落返黎仲有要即時修正

班戰狼都會即刻變棄子
奧貝斯坦肯定會咁做, 仲會故意放水, 俾佢贏多d.

但金毛同吉爾菲艾斯太唔鍾意玩呢D陰謀 (佢哋識, 但唔太想用, 要贏就堂堂正正喺戰場上分勝負), 奧夫雷沙的反間計都係奧貝斯坦的主意.

某程度上小弟都係偏呢個傾向.
呢種傾向, 亦係威斯弗特體系, 視戰爭都係規則內的"競爭"其中一種模式, 只不過係最"Low"的一種. 如果唔係呢套思維, 就唔會有日內瓦戰爭公約同各種戰爭法規管戰爭時的行徑.
對平民, 對弱勢社群, 我向來都覺得要寬容, 哪怕係俄國學生.

對戰犯, 對獨裁者及其走狗, 包括外宣部隊,
我向來自張誅連, 斬草除根, 全部公開槍決.

對好人, 你要加倍對佢好. 對仆街, 你要仆街過佢.
唔單止社會結構

淨係科技進步到用大數據、大量網路監控已經同100年前差好遠

我個人傾向認同資訊科技既發達反而令極權政府更難被推翻
朝鮮好大原因係金家嘅聲望 仲有咁多年嘅鎖國 廢老丁有冇咁嘅能耐
朝鮮最近饑荒,這一關似乎唔易過,大陸又無打算糧食支援,國際社會亦無支援
如果係古代的話, 大饑荒+冇援助下, 國家會因為人口減少到無法繼續運作, 政府失去機能最後自己瓦解/消失佐.
弱咗嘅俄都係只可靠攏中國
俄國時間啱啱好1小時22分鐘
其實北韓,古巴鎖國鎖佐咁多年,當地人民對外面世界的認識係唔係仲停喺上世紀5-60年代?甚至係2戰剛結束,剛剛獨立的時候。

如果普遍係咁的話真係幾恐怖下,而且鎖國時間愈耐,人民認知愈同出面世界愈遠。再過1,2代人,北韓古巴人民的認知差距,應該等同清帝國人同西方世界人的距離,甚至更糟糕
唔會la
有網上,有人出國打工

北韓時不時都有居民睇韓劇俾人處決

佢哋對外界有一定認知

古巴有大把遊客去點會唔知世界點運行

睇吓佢地新聞同有啲節目就知,其實生活上并唔係講得咁差(似番80~90年代嘅支蟈,當然平壤以外生活嘅人嘅質素會更差吓),但世界觀上就肯定同唔到外界接軌因為能夠出到國/接觸到國外事物嘅人只係佔極少數
咁快就一年啦
已經有晒準備,北約預警機keep住響羅馬尼亞空域邊境巡邏,俄突襲機會已失。
https://lih.kg/3314945

唔知伊朗個隻好用定中国好用?
好快就全面被包圍:
BREAKING NEWS | Wagner Captures Yahidne | Bakhmut 2.5km From Operational ENCIRCLEMENT 24/02/23
https://www.youtube.com/watch?v=eP51jOgnevc
居然係德國先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞