[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
調轉乘2我就信
走到梗想走

當然有批天真豬同無腦豬覺得我国好強大,美國好唔掂果批可以不理

剩低唔係單純無錢既問題咁簡單,我識人一家四口得二十萬都走到,留左係外國一年都無問題,當然係個別事件,但有決心係最緊心。有時仲有好多野癡住係度斬唔斷就真係好灰架呢
我都明, 我識啲fan,
多數係老公唔想走或者老婆唔想走,
兩公婆傾唔掂, 走唔到.

有啲係, 個仔女係黃, 父母好藍,
但父母年紀太大, 丟唔低父母
(甚至父母行動不便又唔肯走)

全家都藍絲既少, 不過都有.

當然, 有啲係因為剛剛買左樓,
因為辣招未咁快賣到, 企左喺度.

搵多幾年錢既又有.

各式各樣, 不能盡錄.
我都覺得1:4~6 最盡,由其到徵兵令開始條數開始拉大。

但其實傷兵先拖跨後勤
我都係呢句:當所有的野有衝突而必需處理冇得拖果陣,就會先排priorities,睇邊樣最優先處理,再執行應做的事(呢度排得priorities 的事全部係“能力上可以執行”,做唔到的就首先踢走唔會排上去,唔使排)。

咁喺“能力同財政上”完全可以選擇離開的人,如果唔走的話,即係佢哋認為有d野比離開更緊要啦,無論朋友,親人,金錢利益也好,亦即係認為以上(甚至更多)的原因喺呢一刻,比逃離戰禍或暴政更重要。

先講明我唔會責備任何選擇唔走的人:每個人對形而上的價值最優先選擇係冇得責備的(極端d講甚至選擇做小粉紅,極端宗教狂信者,民族主義者我都冇所謂),

只要1. 知道自己做緊乜及承擔其後果,2. 唔好講一套做就另一套,忠於自己的選擇,其實冇乜所謂。
以下辛辣近9無情的解讀:

1. 父母唔肯走自己就唔想走,佢哋心中價值係陪父母盡孝,照顧病患父母 > 逃避極權暴政。

2. 剛買佐樓賣唔到 = 自己判讀錯誤,中佐伏冇能力走。

3. 搵多幾年錢 = 同上面買佐樓類似 + 心中價值係搵錢 > 逃避暴政。

以上3種,甚至各種唔走的理由我都唔會遣責,只要佢哋知道自己做緊乜,咁做有乜後果,並有心理準備承擔就得。

我唔會好似Martin或者楊提督咁苦口婆心勸人離開的,只會好客觀咁講形勢,可以做的選擇同每個選擇將面臨的後果。每個人選擇邊條路我無意干涉。
https://youtu.be/N-X8Zaev5o4

今日講番巴赫穆特方向,解釋佐點解瑟爾斯基上將幾日前要再住巴赫穆特前綫。因為不幸地喺雨季來臨前一日,失佐Berkinivka同Yahlnde,要大佬親臨視察,再決定撤唔撤退,如果撤退應該要點進行。

由一月soledar強攻開始,2月尾可以堆到去接近encircle巴赫穆特,Wagner Groups堆屍戰法仲係有戰術性效果的。最少以現時烏軍的防守力量同陣地,唔足以抵擋不計任何損失的死亡衝鋒。
仲有,宜家喺巴赫穆特防守的人數,估計剩2千到5千唔到,其餘的已慢慢後撤回2nd defense line。亦合理解釋到點解北線好似collapse 得咁快。

1月開始烏克蘭唔再同Wagner Groups癲,玩以命玩命鬥堆屍死守陣地,佢哋亦冇需要咁做。
世上邊有咁好既人? 到時到候, 啲人又話會,
『我估唔到形勢會變成咁』

BTW, 班探監師其實好撚危.
佢地其實係要走, 但佢地唔會走.
預左. 烏軍唔係真係守唔到落去而"失守",
而係保留有生力量"撤退",
亦俾機會wagner group立功.
二十萬都可以移民

證明事在人為 成日話唔夠錢嗰啲係不停畀籍口自己
冇架啦,到時我只會回番:we fxxking told you so。世上唔係每樣嘢都有得番轉頭的,而家我哋愛漠能助,就係咁多。

每個人都有責任知道自己做乜,想行到乜嘢終極目標,有乜選擇,並為自己的選擇承擔責任同後果。
唔係個個讀歷史.
我喺英國識既香港人, 唔計為仔女嗰啲,
多少係對歷史有興趣既人黎,
有啲會聽下蕭生細良之類既channel.

有時都要俾返啲credit啲youtuber.
No comment,每樣嘢都係個人選擇,我做的只係分析局勢,說明有乜選擇及其後果。

至於點選擇,取決於每個人的根本價值觀與追求的最終目標。
羅爾塔爾將點搞掂梅爾卡茲的難題射俾金毛

屬下無能,請明示用兵的精粹。

而家都係一樣:Wagner Groups 好勁呀!我哋宜家的裝唔夠人海戰術,華格納衝鋒打呀!北約快d俾多d裝甲車,戰車,仲有快d unlock 西方戰機俾我哋啦
等等, 咁樣反包圍切番Wagner Group轉頭會唔會武俠小說/楊威利佐D?
https://twitter.com/new27brigade/status/1630014070018695171?s=20

就算有裝甲部隊, M03公路以北的陣地俄羅斯火砲支援, 理論上唔應該俾裝甲部隊可以沿公路咁切豆腐, 將敵人以M03為界1分為二喎. 雖然俄羅斯係廢, 但應該未至於垃圾到俾裝甲部隊如入無人之境切豆腐喎.
英撚
我自己係已出走
但我又唔覺得局勢會真係去得太極端
呢種唔生唔死既日子會持續好長時間
會唔會係俄正規軍將華格納傭兵當誘餌,想嚟一次反反包圍?
時間長短真係睇習大大一念之差,如果繼續玩大國掘起同西方打對台,一兩年後俄羅斯收皮下一個就係中國。甚至習大大腦袋一熱真係開台海戰線同普京共存亡既話,地獄來臨既日子會更加早
快啲啦
我包圍你個包圍個包圍

唔知M03公路北面俄羅斯部署幾多部隊的話,烏軍裝甲部隊貿然卻公路突擊,好易俾人多的俄羅斯包番轉頭。

所以我先話呢個情報太銀英傳,當敵人係白痴咁(雖然俄國的確係,但痴到呢個程度的話實在講唔過)
我自己係已出走
但我又唔覺得局勢會真係去得太極端
呢種唔生唔死既日子會持續好長時間
時間長短真係睇習大大一念之差,如果繼續玩大國掘起同西方打對台,一兩年後俄羅斯收皮下一個就係中國。甚至習大大腦袋一熱真係開台海戰線同普京共存亡既話,地獄來臨既日子會更加早

呢一日應該係唔會發生
從永續睇得出刁一直係大權在握
再反推望返2019佢既應對方式
可以睇得出佢係唔想正式反面
否則2019下半年係冇可能持續咁耐
到2020出國安法
個時代背景係武肺已經搞到全世界大亂
而且剛出時相對係仲算溫和
起碼冇即刻去捉走肥佬黎
71當日都仲係周街都有光復香港
有理由相信刁係誤判覺得咁玩西方就唔會有過激反應
當然後面失控咁無限演譯就係後話了
呢個只係說明係唔可以隨便俾啲左佬有權力

結合2021話出反制裁法但轉眼就收返黎睇
條友跟本係典型連登仔要威又要戴頭盔
見亂先敢玩賊佬試沙煲,仲要半步半步咁試
開戰同脫勾呢啲大決定條友係唔會夠膽做
[D369-] 抗俄衛國 153: 習大大 all in or not all in
https://lih.kg/3317968
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞