[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
https://twitter.com/new27brigade/status/1625526619669688321?s=20&t=WJAek7wf-bzNbnzn6-9NEg

巴赫穆特: Wagner Groups一減少作戰頻率, 單靠俄羅斯正規部隊, 進度上就馬上慢哂, 冇砲灰開路玩L4D戰術, 俄羅斯就搞搞掂

https://twitter.com/new27brigade/status/1625529200722731009?s=20&t=WJAek7wf-bzNbnzn6-9NEg

克里門納: 基本上同Reporting from Ukraine方向一致, 雙方都係老對手繼續磨, 主力/大部隊仲喺後方備戰.

到佐春季, 俄烏雙方都為佐搶戰略主動, 同時發動大攻勢的話, 可以預期雙方喺全部接觸線上, 來一場頓巴斯大會戰, 唔再係一邊進攻, 一邊防守的攻防戰.
參考#276 opensource戰場進展.

提督呢個想法係普京同俄羅斯國防部一廂情願的良好願望, 可惜理想與現實發展不符, 單靠俄羅斯正規部隊的表現, 就係連Wagner Groups程度的戰術目標都做唔到

我唔認為正規軍有所謂"準備好"的能力 = 最少可以超過Wagner Groups呢幾個月的進度, 以正規軍的水準, 再俾多半年時間佢哋都唔會有ready to combat的能力.
烏俄正規軍衝突, 然後俄軍敗於西方兵器,
呢個都係劇本.
呢個世界邊有咁多劇本, 呢D開始無限上綱, 接近FF程度的武俠小說, 恕我不參與討論, 我只討論Base on 相對可靠的fact的事

https://twitter.com/new27brigade/status/1625525554970767360?s=20&t=WJAek7wf-bzNbnzn6-9NEg

事實上Wagner Groups的戰鬥表現就係比俄羅斯正規軍好, 唔好理佢幾冇人性, 如何不計代價, 戰術層面上能達到戰術目標的方法就係有效方法. 其他延伸的後遺症 (經濟, 政治, 人道問題等), 唔係前線士兵同junior command的business.
前線作戰士兵point of view: 既然華格納衝鋒係work, 咁為佐達到戰術目標=奪取巴赫穆特, 點解要Wagner Groups減少甚至停止活動? 只要砲灰係D囚犯同俄羅斯loser就得

我哋當然大約估多背後的故仔例如獨裁體系入面政治, 利益等等係點樣制肘/override佐戰場上的合理戰術做法同部署, 但呢樣嘢亦係我一直強調的獨裁體系點樣對專業軍事行動造成嚴重傷害.
所謂劇本, 你用戲劇角度去睇, 其實係人與人之互動既必然結果.
當演員齊位, 角色既性格定位完備, 之後就會發生理所當然既事.
你亦可以用沙盤推演呢四個字代替.

而家你係睇唔到任何變數會影響到戰局, 除非普京用核.
但用核亦係劇本預期之內, 點應對係一早有晒共識.
中國攻台都係, 有晒應變. 除非戲劇性到波蘭入侵烏克蘭呢啲膠觀點,
否則睇唔到有咩變數可以令俄佬贏.
普京應該開始為戰後想
Wagner 再取得成功
真係好似z gundam咁
俾泰坦斯控制了地球聯邦軍
用泰坦斯比喻Wagner Groups, 馬上有共嗚

亦證明佐俄羅斯同地球聯邦政治上唔係建全民主政制, 建全民主政制下邊度會有/容許私人武裝超越國家軍隊的實力? 正常來講當民間武裝力量發展到一定程度時, 一係納入正規國家體制下管理好似亞速營同喬格亞軍團咁, 唔係就要限制甚至解散其存在.

BTW溫馨提示: 俄羅斯憲法"明文禁止"Wagner Groups呢類私人武裝組織, 呢隊普京私兵的存在本身已經係違憲, but WFC俄羅斯憲法
希望黎多次擊東擊西
最尾掃返個馬里烏波
用人生如戲呢個角度睇現實世界的運作, 我個人係"極度保留".

戲劇就係戲劇, 戲劇主要目的係追求"刺激", "娛樂", 所以會加入一D真實操作唔應該出現的誇張, FF, 巧合到冇朋友等等的超現實情節來提供"戲劇性" (簡單來講就係追求各種官能刺激). 如果用戲劇/劇本的角度睇嘢, 最後就會變成中國人/華語世界咁, 樣樣嘢都變成武俠小說咁.

所以戲劇還戲劇, 現實世界運作歸現實世界運作, 我個人係將兩者分得好清楚. 我唔會, 亦唔主張用任何"戲劇角度"去討論, 研究現實世界的各種事.

提督你係用佐唔適當的tools, 去研究一樣嘢.
講到Moldova
睇返歷史原來同羅馬尼亞關係咁密切
將來如果想入歐盟會唔會寧願選擇同羅馬尼亞合併時關正常加入歐盟嘅程序都好花時間
ps:摩爾多瓦係摩達維亞下面嘅比薩拉比亞
你老母臭閪陷家拎
唉...你老味
烏克蘭情報部門忙過阿寶
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1625859017477357570?s=20

今年烏克籣同北約的目標: 摧毀俄羅斯空中力量

要打大規模空戰的話, 西方戰機差唔多係時候入場啦. 唔差在俾埋EA-18G咆哮者啦, 有電戰機一方會更容易取得優勢.
https://twitter.com/new27brigade/status/1625876164232507397?s=20

Wagner Groups一減少活動, 就俾烏克籣反推, 睇來對普京來講, 防止Wagner Groups變成Z高達泰坦斯之類的大軍閥, 進而威脅自己權力, 比戰場上取得成功更重要.
見到咁多Su-24 / Su-27 被擊落時已經想問堆Su-30sm 係唔係一早已經拆散曬俾人攞去賣
宜家終於現身
北約同烏克籣, 就係等緊普京將剩下80%空天軍都投入埋戰場, 徹底地將俄羅斯"去軍事化".
總之, 春季俄烏會戰, 好令人期待.

BTW, 普京始終唔願意公開進行第二次動員, 實在令人遺憾.
又要想喺戰爭取得大成功,又要防範奪權,真係預咗只有慘淡收場
呢個咪就係"制度優越性"攞:

完整的民主政制下, 一切權責範圍由rule base分得好清楚, 完全唔怕任何"功高蓋主","武裝奪權"呢D獨裁體制下先有的痴線玩法.

由rule base制度完全解決公權力分配問題後, 各科專業先能夠無後顧之憂, 盡全力向專精方向發揮所長, 社會文明先能夠有進一步發展. 到而家成熟民主國家入面, 連運作公權力的政客或政棍本身, 亦變成一種專業.
突襲扎波羅熱
用豹式坦克
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞