[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
基本上佢講既都係民族主義式既廢話.
最關鍵既只有一點:

Russia was turning to major Asian powers and Putin called on businesses to invest in the Russian economy.

而家係拜登同普京同時問: 中國你揀邊邊?
This is the point of return, last chance! China, make your choice!
歷史既岔水嶺黎到
相方都應保持克制尋求對話

背得出
有冇想過係俄國自己冇咁樣的後勤,支持最少50萬規模的戰爭動員。

普京目前又冇條件進行總動員,結果就只能夠盡力保持㩖局,希望以戰逼和。
又係俄羅斯典型雙頭鷹擴張模式:1905年甲午戰爭輸佐俾日本,跟住就將擴張重心放喺歐洲,

宜家俄烏戰爭輸俾烏克蘭,普京就將擴張方向重新指向亞洲。

咁多年唯一冇變的,就係俄國仍然擺脫唔到以武力擴張發展的帝國主義思維
>>普京就將擴張方向重新指向亞洲

????
罰你睇多次
https://twitter.com/new27brigade/status/1627928958871412736?s=20

其實係防俄羅斯食佐自己。

https://twitter.com/new27brigade/status/1627858885817290752?s=20

我哋都知的事,盧卡申科會唔知?無論幾親俄都好,喺國家主權問題上盧卡申科冇得談判。
普丁成篇廢話
咁老都可以打成粒鐘飛機都唔容易
Russia was turning to major Asian powers

sor,錯誤解讀呢句,冇睇哂前文後理
除佐打飛機,普京仲識d乜?連戰場前線都唔敢上,普里戈津都比佢勇。

呢一幕亦係普京要限制Wanger groups行動的導火線,功高蓋主,獨裁體制下的大忌。
普京到呢一刻,都仲係又要威又要戴頭盔。睇來呢場戰爭係咁先,我睇唔到佢有公然擴大戰爭以達到自己野望的決心。
未係囉,出嚟講數一定係擺大個頭先再慢慢deal
唔駛普京你割地咪比面你囉
正常來講,戰爭失敗係要賠錢割地嫁

普京仲要學埋共產黨套仆街嘢,不宣而戰(布拉格之春,入侵阿富汗全部入侵不宣而戰行為,前蘇聯一直都犯哂規)。

美國反恐戰爭,對薩達姆伊拉克同塔利班阿富汗,可以話係有informal的宣戰行為,雖然都唔係幾符合規矩啦(美國的宣戰對象係恐怖分子)。

所以普京自行撤軍唔係唔得,到而家佢自己都係可以打飛機話“去納粹化”行動階段勝利,鳴金收兵。呢場仗冇耐已經有唔少巴打講過話佢可以咁樣自己打飛機式搵下台階,到依家都未遲嫁。
已經太遲啦, 佢一直吹得太大, 話俄國俾北約欺凌,
你而家撤兵, 咪即係示弱? 死左咁多人, 一啲成果都無,
仲要被西方完全割蓆, 即係啲人全部die for nothing?
去到今時今日, 連拜登都去埋烏克蘭講到明撐到底,
你普京撤軍, 咪即係認衰仔?

普京已經踩得太深, 返唔到轉頭, 俄國會陪佢攬炒.
係睇中國識唔識收手. 不過我估佢都係唔識.
有解釋話前面條友係新兵, 驚到縮埋一舊, 但二人戰壕, 一個 keep住 reload, 遞彈藥都正常, 不過佢哋彈藥異常充足, rpg都十幾碌, 手榴彈一大堆, 有兩支AK, 一支 PKM, 好似仲有支GM94榴彈砲, 中近遠距離都cover哂 同埋個戰壕射界非常好, 又夠深, 彈藥收喺T型戰壕前沿下方洞穴, 都冇乜可以挑剔
另外,最近烏軍參考soledar經驗,應付華格納亡命衝鋒,用小口徑mortar曲射比陣地機槍更有效,衝鋒掘的臨時戰壕擋唔住拋物線曲射,mortar面殺傷範圍夠之餘,攜帶方便,又可以連續發射。
自己申請俾人滅蛾,仲有乜嘢好講呢?扺撚死啦
另一個重點: 俄羅斯暫停START(美俄核武互相檢查)條約, 核恐嚇升級.

都係呢句, 普京有種就真係射啦, 全歐美等緊佢升級做滅霸, Darkseid

Please Don't bulshit, do it!
不嬲都係要開高啲價

比人侵略 係佢嘅立場一定係要打到底 唔係會影響民心

好似當年漢戰李成晚咁 死都要推返入北韓
但最後都係夾係38線
不嬲都係要開高啲價

比人侵略 係佢嘅立場一定係要打到底 唔係會影響民心

好似當年戰李成晚咁 死都要推返入北韓
但最後都係夾係38線
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1628034926225551366?s=20

美國對俄羅斯暫停START的回應係: 未驚過, 玩大D退出埋呀笨

同我哋, 及歐美的主流想法一樣. 要用核武咪用攞, 唔使搞唔多花樣的.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1628005032506572800?s=20

北約一兵一卒都未出場(表面上), 俄羅斯已經搞到好似1年戰爭後期咁, 連學生兵都開始推上戰場

BTW, 俄國未來點樣, 係俄羅斯人自己的business, 我哋知道但冇任何義務去去繼續勸佢哋應該點做, 畢竟俄羅斯人如同中國人, 大中華膠, 港豬藍絲一樣, 該講的一早已經講完,

同Martin, 楊提督唔同, 我唔鐘意一次又一次, repeat又repeat嘗試苦勸一D eventually 見到棺材都唔識流眼淚的豬.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1628079066564947969?s=20

如果俾Wagner Groups放開手腳打, 對烏克籣係威脅, 可惜俄國體制唔會俾佢哋盡展所長.

喺戰略, 戰術角度, 個人係真心想同Wagner Groups來一場堂堂正正的決戰, 正面擊潰華格納衝鋒, 要佢哋喺戰場上輸得口服心服.
被佢地自己玩死先合符佢地嘅所作所為
本身場戰爭已經好賤,使乜對佢地咁紳士
最少佢哋係"知行合一", 身體力行去實行自己相信的痴撚線價值.

堂堂正正擊潰佢哋, 係個人對知行合一者最基本的尊重.

比起Wagner Groups, 我係更憎後面搞少動作的格拉西莫夫, 俄國防部, 仲有成個縮頭烏龜, 剩係講冇人信的大話想欺騙世人的普京同習近平.

對知行合一的真小人, 真仆街, 我會表達最基本的尊重 = 堂堂正正的打倒佢哋, 令呢堆人輸得口服心服.

對成日表面笑面虎背後桶敵人同自己人刀的偽君子, 只會將呢D人掃入垃圾場.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞