[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
俄國糧食石油豐富, 最影響物價普羅市民生活一定係糧食燃油, 人口又唔係中國咁多,所以仲頂到
對呢種極權國家一定影響無咁大,只要揸槍嗰班繼續有得食佢哋都會出力力保政權
幾好睇
真係每個死既都係有血有肉
Zelensky 個邀請 真係正到無論
你中共話要做和平使者 咁黎基輔傾
起一起底
巴赫姆已經討論過好多次,
戰略價值唔係無,但唔值得死守
守唔住就撤,不重演馬立波圍城。
可能睇漏咗啫
呢個帳號冇任何其他留言或者po,可疑點就喺呢度

所以提督先叫人起底先,呢d係用一次射後不理的帳號手法,用來kick start fake new or disinformation。fb更多,巴打要睇下網絡認知作戰的手法。
你起完底就明。
一個post都無開過,如果係p牌都算,
呢個帳戶已經超過一年。
一入黎放d似是而非又無source既news
好難唔懷疑
唯一要死守的城市只有基輔:理論上首都不能掉,遷都係不得已而為之的做法。

防守方徹退,係萬策用盡後,最後先使用的手段。正常實力充裕的情況下,拒敵於境一定係優先考慮。

我係偏向正攻法人士:以土地/空間換取時間,其實係因為防守方唔夠強才不得已為之,根本解決之道始終係加強守方實力。
中國的「租借法案」
其實bakhmut個戰略價值就係因為有好多烏軍係度
wagner諗住可以玩包圍, 跟住直衝去sloviansk同kramatorsk

btw而家仲有人信russian:ukrainian戰損比係1:10
btw大家幫幫手諗下下個post title打咩好
調返轉就差唔多
我發現自己甩p都係無開過post
戰術有好多種
單純正攻通常係下策
睇你點睇。烏克蘭地方大,
有本錢誘敵深入,拉長敵人補給黎打。
不過澤仔佢地唔咁做係可以理解,
畢竟布查太嚇人,佢做唔出。
唔係人人可以承受誘敵深入既政治後果。
至少你唔係放fake news
呢個其實都係個人思維方式(亦係盲點,我承認):

如果要動手解決問題,從來都主張“最優解”。如果冇資源或者能力做最優解,就累積實力同資源直到可以做最優解為止。

對治標的臨時方案我個人係會預備,但盡量避免攞出來用。
不過奇怪,之前起底功能有起埋回覆po功能,宜家好似唔見佐,剩係起到有冇開po。
人重要d定地重要d
個城無晒平民要走咪走囉
你個所謂最優解隨時害死過萬人
冇嘢啦,起回覆新至舊底應該係app先有的功能。
戰術層面睇主objective:

主objective 係打擊有生力量的話,呢樣嘢睇你自己的fire power同效率。

呢個目標下,要從原來陣地同防禦佈置中後撤只有“新陣地更有效率地殺敵”先可以接受。偏離呢個目標下的後撤係原來佈置無法有效抵擋/殺傷足夠敵人 = overwhelmed。

結論係同楊提督一樣:俾烏軍更多彈藥,更多裝甲,加快訓練烏克蘭新兵。等佢哋唔使再以土地換時間,唔使再撤離平民,有足夠力量拒敵於邊境。

撤離平民,以土地換取時間,係冇足夠力量拒敵於境下,不得已為之的妥協方案。換佐時間的土地之後都要打返來,反攻亦要資源的,然後重建,居民返回原來被佔領地亦係一筆開支。一來一回,損失的人命唔會低過拒敵於邊境的方案。
其實個比例唔透明,呢邊太多俄負面,有時想知烏既情況跟本同打飛機無分別,我覺得作為第三者,局外人,唔應該係數據戰況上太一面倒,好難分析
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞