[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
elon musk 同共和黨關係微妙,基本上就算高調搞佢,都係做個樣
因為俄羅斯後勤,冇辦法同時支持咁大規模的裝甲部隊同時作戰嘛

你估普京唔想百萬兵力,一口氣搌平基輔咩,問題係現實物理上的補給做唔到嘛。就算50萬我都懷疑俄羅斯補給能力支唔支持得住。

所以二戰時美國同盟軍d補給能力真係痴撚線,講緊係加埋千萬大軍規模同時作戰的運輸,補給。剩係計解決千萬士兵每日三餐問題,都夠做補給物流的單位發惡夢
前線士兵最想美國俾戰機添, 你自己都識講, 限米煮限飯.
去到最後, 撤, 係兩害取其輕, 好過用馬立波方式死守.
你成日話我唔理前線士氣, 現實就係限米煮限飯,
唔撤就死, 撤左就生, 咁老閪都撤啦. 命同士氣, 一定係命優先.
有彈有炮實有士氣架, 而家無丫麻, 無咪撤囉, 可以點? 你教我.

喺限米煮限飯, 最佳方法, 就係同你逐個據點打, 慢慢消耗你,
慢慢後撤, 保存自己又打擊敵人, 拉長敵人補給, 然後以拖待緩.
烏克蘭夠大, 可以咁打. 唔需要劃地自牢, 話收復領土就一定要死守.
莫忘亞姆力紥.
佢地唔會明白咩叫帳面數、實際數、妥善率
又無視現代坦克既感知能力、射控能力、炮
以為打仗係靠篤手指篤出黎既數做下加減數就可以決定邊個贏
打機咁, 訓練到100%, 放低幾年個訓練度都係100%
所以嗰幾萬架都係做 spare parts,郁得嘅有一萬已經好好

不過唔排除支那都會提供 parts

講物流,由於近俄國邊境,所以烏東烏南唔會好似開戰初期咁。只係無咁差
我唯一同提督有共識的係:坦克戰機快d到啦。佢老未。

冇的話都盡量整幾廿台裝甲戰車舒緩下前線壓力啦。

再講一次防守方“撤退”係萬策用盡後,不得以而為之的做法。對前線士氣打擊重點就係:吊你老未快d運多d彈藥,人力,裝甲戰車過來啦。咁咪唔使撤,原地防守都可以殺傷足夠敵人有生力量攞,你估撤退好好玩咩
呢d係後勤物流負責的項目,淨係睇帳面數的軍武撚邊會將呢d嘢計算在內。

剩係出以下題目,班軍武撚已經坐佐喺度啦:實務操作上,點樣安全地,定期將補給彈藥以陸路運俾最前線的守軍而唔會俾敵人發現並破壞?

呢條問題分分鐘連軍武器研mark哥都答唔到你,軍事物流運輸唔係佢專門,剩係收通知去某個point接收補給,中間的安排實務操作應該唔知。
艾森豪威爾之所以有5星上將的價值,就係令盟軍的後勤物流源源不絕,好似開cheat咁從不間斷,保證數以千萬計前線士兵同指揮有足夠後勤支援。
睇返蘇聯係二次大戰的Youtube
幾次大纖滅戰中
各機械化師但互不溝通
自己方面軍內步年同機械兵又互自為政
下下俾德軍機械兵快速切割
後上的步兵再合圍全滅蘇軍

去到2023年,蘇軍的軍隊協調仍然好差, 已80年
所以純砲灰步兵集團(Wagner groups),喺烏克蘭缺少裝甲戰車同A10洗地反制下,反而憑著海戰術達到一定戰術效果,真係諷刺。
後勤補給好睇地型. 其實都有人講,
只係我無咁好心機去搵去聽.
果班一定打得三國志同AOE多過龍先會燒壞腦
其實呢樣野又伸延到指揮級別選後勤既問題,後勤同城鎮之間選擇都考起唔少指揮。
但烏俄戰爭入面,雙方都有能力摧毀對方後勤,隨便將後勤亂設等同叫人打你。

俄佬畀海馬斯炸到仆街咀多次,都仲未學乖啦
https://twitter.com/new27brigade/status/1624807638755328000?s=20&t=fivKF-GYpdfEZWgrSt3jJw

巴赫穆特戰況發展, 基本上同reporting from Ukraine的報告一致, 但喺幾日前就知道烏軍逐衝撤出巴赫穆特河東岸的情況下, 反而覺得Wagner groups推慢佐.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1624816051992293383?s=20&t=7bU_bKfRdNk8Q92sWnqEbQ

終於運到, 希望快D先送幾廿台去巴赫穆特, 穩住前線先.
https://youtu.be/kjsMCuiZmhk

今日兩條線:
巴赫穆赫: 冇任何突發性事件, 一切都在鳥克籣的計畫中. 雖然係好無奈, 但退到巴赫穆赫河西岸, 係限米煮限飯下的正確決定.

盧甘斯克 - 庫皮揚斯克方向: 俄烏後方的reserves都未搬出來, 目前前線打的都係老對手.
我一直覺得站於前線嚟講,糧盡彈絕既情況下收到死命令要死守先係最打擊士氣,士兵會感覺自己被放棄
而且我應認為烏軍前線既情報流通應該比俄國仲要好,士兵都知在軍援同海外士兵都未到位既情況下,現時未係決戰既時候
少少既退卻換取空間同時間絕對係有賺
咪即係將現實戰爭偷換概念變成打機一樣
有4萬坦克庫存即係有4萬戰力,你烏克蘭開戰前先得個1萬唔夠
我實食硬你
K巴覺得烏克蘭攞到軍援後 ,俄佬有咩方法反制 ? (純估計)
庫爾德人永遠唔洗旨意立國了
馬斯克真係自掘墳墓
巴基都企啱邊
戰術上冇,堆再多的人海,喺有步兵適當支援下的裝甲部隊面前係冇意義。

所以先想無條件談判拖時間,而且普京心知肚明再咁死人落去唔多掂。

BTW,烏克蘭唔會同俄羅斯談判的,西方世界一定要俄羅斯流乾最後一滴血,普京唯一選擇只有乖乖地將軍隊完全撤出烏克蘭。
https://twitter.com/new27brigade/status/1625083581591871488?s=20&t=TKhzzh9hHc38eXPBC3CNrw

每次睇到死亡人數下降,都係烏克蘭戰術後撤的現象。

上次460 > 烏克蘭從其中一個戰術local height 被迫撤退。

今次560,應該係退守至巴赫穆特河西岸。

睇下今次估得準唔準先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞