[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
其實咩係德左
其實依家點補給我都想知 個2000人
Google啦自己
再上YouTube 自己睇片
堂堂正正乜Q, 由得佢地自己拖後腿咪好囉.
https://www.ptt.cc/bbs/Military/M.1676891833.A.A59.html

德左是俄羅斯體制,徵兵制,一年,平日常備部隊約7500人,它有不滿編的四個摩步旅與一些獨立營與專業兵種單位,最大動員可到八萬人.

俄軍在此駐有兩個摩步營,含指管單位,總兵力大約1500人.

久駐的俄軍其實很多都在當地娶妻生子.在2015年之後,俄軍只能透過空運經摩爾多瓦入境德左,稍後摩爾多瓦只允許持有聯合國維和部隊身份的俄軍進入.

大部份德左人其實都有摩爾多瓦的護照,因為摩在加入歐盟的進程,已經可以免簽入歐.因此申請一份摩爾多瓦護照會很方便.

摩爾多瓦在能源上依賴俄羅斯,但德左則需要摩的發電廠供電.也就是說,摩與德左處於一種奇怪的共生關係.

摩爾多瓦很窮,差不多是歐洲最窮之一.

摩爾多瓦軍規模更小,只有三千出頭,最大動員約五萬多人,由三個不滿編的摩步旅加上獨立營與專業兵種單位組成.2014~15年以後,羅馬尼亞,德國與美國都有援贈一些軍事裝備.

總的來說,如果德左總動員的情況下,是有可能壓制摩爾多瓦的,但不論德左或是摩爾多瓦,絕大部份人都不想打仗,特別是那些已經在地化的俄軍,真正一頭熱的,就只有那些"俄粉".
聯合國肯唔肯先?
所以話, 佢最大既污點係Dianna, 俾人仇視.
不妨睇下, 係烏軍先打德左,
定係俄軍VDV先空降摩爾多亞.
一開始澤仔都講話俄國無可能真係入侵,
因為佢根本無足夠既軍事準備.

結果真係打. 你唔好睇小俄國既盲目.
捉學生打仗係最仆街既事, 希望大家自重,
唔好拎黎開玩笑.
唔好拎黎開玩笑.
唔好拎黎開玩笑.
手個仗成長得最快,好過讀萬卷書
如果德左郁手先然後被全滅
咁自然會由摩爾多瓦接返手
咁歐盟間接都會做野
I am serious
我就唔係口德村民

中國同俄羅斯不嬲出口唔少女人做雞
俄羅斯雞到香港賣貴幾倍
我同倪匡一樣咁尊重佢地
希望我有多d錢幫襯

不過我好認同一句
「他們的苦難,多是他們應得的」

我唔係種族歧視
而係呢d野屬於共業
呢個係潘朵拉盒子. 會愈捉愈細
不你如睇下非洲童兵發生咩事先.
睇完, 唔知你仲笑唔笑得出.

人類總是重覆相同錯誤.
大把電影描述班𡃁仔既殘酷
現實比電影仲恐怖
電影描述係帶有批判
但真係唔好拎黎開玩笑.
俄國成年人, 醒目既走左, 唔醒目既隨時變炮灰,
大時代之下, they make their own choice,
但未成年人係無得揀.
各位唔好覺得佢地係俄國人就抵死,
至少未成年人唔應該孭呢個共業.

當佢捉完大學生, 就會捉高中生, 初中生, 定律黎.
一啲都唔好笑.
我親眼睇過既仲多

我唔會以種族歧視人
不過有d人係無得救係抵死
蚑蛾蛔(黑人真係有得拗)
逐個睇一定有無辜
但整體去睇就係神憎鬼厭

我見過勁撚正常既中國人同俄妹
黑人其實好多都好正常
亦都遇過正常既(非蛔)伊朗人同阿富汗人
但係都唔可能逐個分辨
有d劣質係有普遍性

一係就狠心d一野打殘佢
成個西方社會其實好失敗
花左20年改變唔到阿富汗
但又俾蛔侵門踏戶滲透成個歐美
非洲咁多問題有一半都係蛔作怪
根本應該出兵掃平d軍閥再送返晒d難民返原居地
但又有中俄呢d垃圾國家做後盾
愈搞愈衰連殖民時代都不如
補多句, 今日如果你對住俄國笑呵呵,
前題係你已經離開左香港.
否則, 他朝君體也相同, 共業流輪轉, 明日到你家
你交稅養個仆街政府所作既業唔洗還?
我唔係唔明, 大家成日叫俄狗, 我無出聲, 多少理解.
但如果涉及未成年人, 請大家對佢地寬容啲,
至少唔好拎佢地上戰場開玩笑.

你親眼睇, 但你唔係睇童兵.
你上網睇多啲呢類資料先.
睇完我包你笑唔出.
我長駐非洲
俾人開過幾槍
其他野就唔講啦
唔知仲要唔要睇資料

有d人唔應該死
有d人唔應該生存落去
就係咁簡單
成件事好簡單
唔想死呀?投降囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞