[D348-] 抗俄衛國 152: 巴赫姆特三面被包圍, but it still stands

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
華納都就玩完吧
死咁多玩唔耐
但容我再強調一次: 戰爭係集面睇戰略與戰術層面, 有效果的戰術就係有用, work的戰術. (雖然其最終目的都係serve政治, 經濟及外交的需要, 乃工具/手段之一).

至於戰略之上, 對政治, 經治, 社會結構, 人道等等的影響? 對唔住呢個唔係前線士兵同基層指揮的business. 身處戰場第一線的佢哋亦理唔到咁多.
我就覺得白俄唔會出手亦唔會借道
一咁做=俾籍口波蘭親自出手=引北約親自落場
睇Wagner Groups的精銳部隊剩幾多, 仲有呢班主力的士氣, 補給.

砲灰只係消耗品, 隨時可以補充.
九死一生都有人去
其實都吹佢唔漲
不過仲有幾多資源招兵先
應該過一排就退場
就咁睇
死既都似係囚犯
正如上文所講
真正主力未出
等死囚同動員兵condom同烏軍磨完一輪
就派蛾棍精液出去執雞領功
但戰線咁長
正規軍見下下冲頭都係wagner死囚
為左功勞可能唔理戰術會貪功衝頭
所以先出現vuhledar成支裝甲被消滅既消息
如果接觸外國人多
就知佢地好多都只係另一種井底鞋
其實俄烏的真正主力都仲收埋緊, 各自準備緊大攻勢, 宜家喺前綫打的都係老對手.

BTW, 普京係"先手必勝"信仰者, 為佐奪回戰略主導權, 俄羅斯的主力一定會先出.
另外vuhledar唔關跟唔跟砲灰戰術問題, 係俄羅斯正規軍唔同Wagner Groups, 用唔到呢D冇人性戰術.
輸緊仲要玩權鬥制衡最撚推得嘅傭軍團 究竟布丁係想贏定唔想贏
對普京來講, 權力 >> 戰場取得優勢.

如果兩者互相矛盾的話, 普京用行動證明佐佢會選擇寧願保護權位不被挑戰, 都要減少Wagner Groups繼續不受限制地行動.

如果俾Wagner Groups繼續任意行動並持續取得所需要的資源, 對烏克籣同北約來講係好麻煩的一群人.

當然, 從戰術層面來講, 個人係希望都夠戰場上堂堂正正地擊敗Wanger Groups的砲灰人海戰術, 等俄羅斯喺戰場上輸得口服心服. 某程度上同銀英傳金毛到最後都執著喺戰場上打敗楊威利呢種軍人/戰術家的情恴結係一樣.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1626987398617001991?s=20

之後以色列攞正牌炸伊朗伊軍事設施更甘, 然後伊朗亦升級報復, 雙方一直無限升級落去, 睇下邊個仆街先

好彩列色列同伊朗中間隔佐個敍利亞同伊拉克, 如果地理上呢兩個世仇宿敵痴埋的的話, 宜家都唔知打到第幾次阿拉伯戰爭
由開戰至今, 烏軍既戰略大抵如此, 地可失但要儘量殺敵.
唔洗失望, 俄軍其實已經嘔到突晒, 真係失守都有賺.
美國又多29個人/公司要制裁.
俄軍玩烏拉衝鋒, 烏軍有損失但無咁大.
無形既損失先危險, 我諗好多軍人會精神失常.
就算係軍人, 當你殺到100個人, 唔係個個頂得住.
https://lih.kg/bvMHzFV

又一隻, 大家做野.
以殺敵為戰略目標的話, 巴赫穆特係賺突哂. 即使最後俾俄羅斯攻佔都完氣大傷. 普京就算話勝利, 政治, 經濟, 社會角度只係"打腫臉充胖子".

當然, 由戰略, 戰術角度上, 俄羅斯始終係叫做完成其中一個戰略/戰術目標. 付出幾多代價唔係國防部, Wagner Groups concern的事, 完成到目標, 交到功課就冇問題, 其他的事都唔係軍方的business, 總之政府各部門之後繼續提供到完成戰略目標所需的資源包括砲灰就得.
其實同中共嗰套係一樣.
一方面宣揚民族主義, 中國必勝,
一方面又話中國係唔會打仗, 好安全.
唔同說話對唔同受眾.

BTW, 如果有人受俄中大外宣洗腦,
你只需要還原基本步就得.
『一個連廣東省既GDP都無既俄羅斯, 點同成個歐洲經濟體鬥?
俄佬名義上打烏克蘭, 實際威脅歐洲, 歐洲人唔怕死咩,
梗係支持烏克蘭啦.』
中國人最現實, 你同佢地講民主自由佢地wtf
講錢, 講命, 最入心入肺.
有啲人仲有得救, 你講完佢會動搖, 諗諗下又好似係咁.
有啲人就真係低能到駁返你, 咁即係低能認證, 唔洗再討論.
印度買兩邊喎
簡單而言, 俄軍就係古代打法.
大量用完即棄既士兵+正規部隊+少數精銳.
棄卒探敵, 誘敵, 驕敵, 之後正規部隊攻擊,
少數精銳狙擊或突破.

btw, 短期之內唔會有戰機.
俾戰機應該會係喺23年年中, 美國會俾,
訓練機師後, 24年頭出場, 打半年, 去到78月完.
剛好總統大選前勝利.
唔洗諗, 打到24年啦, 78月左右烏克蘭勝利
然後10月總統大選.
扣押盧卡申科就得.
我開始覺得大反攻未必會應驗.
燒山講得有道理, 應該一週年前得到某種戰果,
而唔係一週年進攻. 而家得番唔夠一星期.
因為目前印度有買兩邊的本錢: 美國始終要印度幫手壓制中共擴張.
相對地烏克籣的應對就亦係以二線國民警衛軍對付砲灰, 當俄匪出動精銳突破時, 烏克籣亦會deploy特戰過去獵殺呢D精銳.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞