(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區167 新手問野請睇#1

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
做多啲水平拉嘅動作
啲乜row物row都係可以幫你build到厚背
新手一問
我chest day通常第一個動作既頭3組左右會feel到充血感
但之後就開始軟奶奶
轉左動作都係咁
係我借左力? 定係耐力唔夠?
新手多數係耐力唔夠 一開頭做3組比身體習慣下
同埋都要視乎你做咩動作 幾多RM 同埋組間休息幾長
有啲動作休息45秒就得
但有啲比較重嘅movement可能要1分半至2分鐘 例如bench press
仲要拉conventional不過佢對腳好似都係好幼
上背洗唔洗集中練?
平時row背闊多
我就係bench press呀
8-10 rep
休息我冇計時我估1分鐘左右
下次試下計時抖夠2分鐘先
好事,證明你無揸流攤
想問下我而家做左3個月 平日要翻工淨係做到4日 咁會建議點分好?我而家係 胸肩手 休 背腳 休 休 胸肩手 休 背腳 定還是分翻開每個部位做好?
重視下身:upper lower
重視力量:full body X 3 + arm
重視pump感:bro split
咁多位師兄
使唔使咁重手啊
今日去人民超市諗住買CP雞胸
點知黑椒味已經無晒貨
原味仲要得返幾包
要等到9月之後先返貨
WTF...得番3包係雪櫃..仲有邊到可以買到
有啲網購店賣緊115蚊/1包嘅
但點買得落手啊
貴咗1半有多
食水咁深
有無人跟過Ken Hon? 伏唔伏?
新手一問 想健身加跑步鞋 有咩好推介?
除非你習慣咗minimalist 跑鞋
如果唔係嘅話買兩對啦
一般跑鞋有氣墊吸震同重訓嘅要求係相沖嘅
重訓要對鞋夠穩 鞋底要實
格硬著跑鞋做重訓人唔穩定
難發力又有機會整傷
又加快損耗對跑鞋嘅壽命
我上個禮拜買已經係得返原味
試下用機器果陣玩慢上慢落
上胸推機果陣慢上慢落,兩日仲痛緊
增加fatigue但無增加mechnical tension嘅做法
咩味都無所謂啦
唔係雪櫃無位 直情想廿包咁買

係咪佳寶會有得買?
增加肌肉受力時間都叫冇增加mechanical tension?
我真係冇揸流架
但係個充血感咁快冇左有d不爽
係咪keep住做落去就會全程都可以有充血感?
咁樣會減少咗你實際可以做嘅volume > 減少 mechanical tension
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞