真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
劣幣驅良幣 撞正香港人以平唔平優先既心態
視乜撚光師
眼鏡仔就眼鏡仔

讀電子就先達仔,
讀電機就中電仔,
讀會計就計數仔,
大哥,讀咁多書就出黎畀人矮化。

有講錯咩

讀咁多書就唔可以被矮化?
你係古代返黎 定係未出黎社會工作
讀多書=地位高?

你咁醒做埋佢個份囉,
自已開發自已會用既電子產品,
自已起屋同搞掂個電力系統,
再自已去搵鏡片廠,自已磨鏡片。
乜都DIY,咁呢個世界唔需要任何專業人士
150你覺得係合理價格,有冇諗過人地覺得你啲款同鏡唔值?
你覺得你嘅專業係值錢,你咪大大隻字寫明淨係驗眼要收服務費囉。

我600度以上近視,散光有隻眼過100定200,就算執隻平框(勁難㨂款),要用薄少少嘅鏡,都收我1500上下,更加唔好講想揀牌子、防花、全視線、更薄嘅鏡之類。埋單都二三千起。

我會係香港買,其實都係買服務,咁多間眼鏡鋪,88算係服務質素最好,實幫我將副眼鏡調教到最舒服,有咩都可以番去搵佢地幫手,呢種叫貴得黎抵。亦係網上買眼鏡比較難得到嘅服務。

唔想做手術,我地戴眼鏡要戴一世架,仲要戴過唔同嘅眼鏡,先知邊啲戴得舒服最適合自己,咁一個消費者自會考量想俾錢得到啲咩,點解生意唔係俾你做就叫扭曲?明明有對佢黎講更好嘅選擇都唔可揀?我諗扭曲嘅係你,你想做生意,就諗下有咩優點係淘寶代替唔到你,而貴一貴都係要搵你配。

You miss the point

佢嫌我貴我其實唔會慶

佢認為咁樣要免費我先慶

你第一日對客?呢d 抓免費野嘅閪客日日都有
眼鏡88都成日做promo膠框連鏡兩舊水

驗眼就從古到今都係唔駛錢喎
樓主唔洗同佢地嘈啦 連登平均年齡十八歲都唔知有無
買個app 8蚊都殺佢全家咁
聽歌比幾十蚊月費KKBOX笑人on9
砌機list 永遠無budget 預windows license
點會尊重你吖
總之一收錢就係原罪
過多幾年可能屌啲醫生憑咩收咁貴 自己淘寶remote 睇病先收廿蚊 咪又係比感冒藥咳水

醫生開d藥你自已去藥房買加埋可能20蚊都唔洗,
但你唔會知你自已真正要食乜藥

有d政府醫生會叫你自己去藥房配

你住係山洞嫁。
病先去睇街症嫁
醫管局藥物名冊無既藥未叫你自已去買囉
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

我直頭話免費度佢副舊眼鏡度數比佢

佢認為唔清

須要我提供驗眼服務
咁我收佢150連鏡片
你認為我點反全球化及暴利?

但竟然認為我收費

150真心收得貴,真係on99
我認為服務要比錢

人地好多地方都唔駛咁貴,係舖頭即場配鏡仲可減免《實際係香港眼鏡本身係暴利》

150元係驗眼連鏡片

好撚抵
大佬$150連鏡片 睇清楚未?
你用電腦戈啲驗眼個度數可以差幾遠?
人手逐個逐個鏡片試戈啲先真係叫配眼鏡啊
我試過電腦驗話我幾百度散光
視光師同鏡片試先得50度
眼鏡舖配無收我驗眼錢 因為買埋眼鏡
有買野咪包埋 你額外嘅服務咪要收錢
況且$150真係唔貴得去邊

可能樓上啲醫院驗完眼包埋鏡片呢
可能人哋嘅目的就係為咗齋驗眼冇諗過要買 所以你幾平都唔會買
香港人以為乜都係免費
係wor, 可以淘鏡片。。唔講都諗唔起
個POST太多弱智
現代視光師專業程度愈嚟愈重要
視光師只會愈嚟愈好搵
視光師質素仲重要過一般普通科醫生十倍
本來想入嚟正評
但你個例子真係
會計師:真心 AI扭曲左呢代人生活同價值觀
視乜撚光師
眼鏡仔就眼鏡仔

讀電子就先達仔,
讀電機就中電仔,
讀會計就計數仔,

有講錯咩

讀多書=地位高?

你咁醒做埋佢個份囉,

你做咩咁嬲豬 我冇矮化佢呀
你認返我個名啦 我上面都話視光師係一種專業
呢個係一回事
另外 事實係呢個社會入面 「矮化」係一件存在既事 但唔代表合理
同時 讀多書唔係真係地位高wor
自己對眼緊係交俾視光師
真正賺得深係鏡片廠
個女仔講到明係外國配 咁係咪應該免費幫佢驗眼 覺得唔值咪自己驗 唔洗錢

呢句真

唔緊要
我無怪過佢想出去配
我直頭話我度番你舊眼鏡度數唔收佢錢
佢又覺得睇得唔清

咁即係點?
即係想我唔收錢驗眼?

唔怪得你唔答我
乜而家驗眼要收錢??
由細到大都係入去免費檢查

不嬲都係

可能我係去cheap雞屋村仔眼鏡舖,從來唔會收啲咩驗眼費

我都屋邨開
唔應該恰人
你做盛行
我叫你提供你做個行既服務但唔收費得唔得?

啲口氣咁差真係抵你拍烏蠅

我出名係為居民服務
好脾氣
但對於個d對別人專業唔尊重既人好嬲
不如將心比己吧
視乜撚光師
眼鏡仔就眼鏡仔

讀電子就先達仔,
讀電機就中電仔,
讀會計就計數仔,

有講錯咩

讀多書=地位高?

你咁醒做埋佢個份囉,

唔係講緊到底每份工種專唔專業
係就算你專個行話知你值幾多值唔值
但呢個世界有格價呢樣野
咖啡師都好專甚至可能沖得好過連鎖店
你亦可以賣得高過佢地
有人覺得值買好正常
有人覺得值但係寧願去返連鎖店買杯便宜啲既
你又話佢有問題
視乜撚光師
眼鏡仔就眼鏡仔

讀電子就先達仔,
讀電機就中電仔,
讀會計就計數仔,

有講錯咩

讀多書=地位高?

你咁醒做埋佢個份囉,

唔係講緊到底每份工種專唔專業
係就算你專個行話知你值幾多值唔值
但呢個世界有格價呢樣野
咖啡師都好專甚至可能沖得好過連鎖店
你亦可以賣得高過佢地
有人覺得值買好正常
有人覺得值但係寧願去返連鎖店買杯便宜啲既
你又話佢有問題

真心 starfuck扭曲左呢代人生活同價值觀

唔緊要
我無怪過佢想出去配
我直頭話我度番你舊眼鏡度數唔收佢錢
佢又覺得睇得唔清

咁即係點?
即係想我唔收錢驗眼?

唔怪得你唔答我
乜而家驗眼要收錢??
由細到大都係入去免費檢查

不嬲都係

可能我係去cheap雞屋村仔眼鏡舖,從來唔會收啲咩驗眼費

我都屋邨開
唔應該恰人
你做盛行
我叫你提供你做個行既服務但唔收費得唔得?

啲口氣咁差真係抵你拍烏蠅

我出名係為居民服務
好脾氣
但對於個d對別人專業唔尊重既人好嬲
不如將心比己吧

我尊重你專業。跟住呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞