真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
日本配眼鏡最平5000yen 唔洗,香港下下都要成千或千幾,幫人交租仲扭曲

連埋鏡片???咁平?

我出街價都係咁上下
點解覺得我貴?
見過巴打開po R生意
得咁少視光師都搵唔到食?
係咪你同你d同行做衰晒個朵
定係你以為拎左個牌會發達
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!
樓主唔洗同佢地嘈啦 連登平均年齡十八歲都唔知有無
買個app 8蚊都殺佢全家咁
聽歌比幾十蚊月費KKBOX笑人on9
砌機list 永遠無budget 預windows license
點會尊重你吖
總之一收錢就係原罪
過多幾年可能屌啲醫生憑咩收咁貴 自己淘寶remote 睇病先收廿蚊 咪又係比感冒藥咳水

醫生開d藥你自已去藥房買加埋可能20蚊都唔洗,
但你唔會知你自已真正要食乜藥
度好哂,去日本配,又多款又平過香港

呢句真

唔緊要
我無怪過佢想出去配
我直頭話我度番你舊眼鏡度數唔收佢錢
佢又覺得睇得唔清

咁即係點?
即係想我唔收錢驗眼?

唔怪得你唔答我
乜而家驗眼要收錢??
由細到大都係入去免費檢查

不嬲都係

可能我係去cheap雞屋村仔眼鏡舖,從來唔會收啲咩驗眼費

我都屋邨開
唔應該恰人
你做盛行
我叫你提供你做個行既服務但唔收費得唔得?
點扭曲都應該唔夠樓主扭曲
唔幫襯你=幫襯淘寶
幫襯淘寶=價值觀扭曲
請問依d咩logic黎 呀全港得2100個既人中之龍
樓主
我想問下你保養眼鏡既事得唔得?

我平時眼鏡都係沖涼時用溫水洗埋

但D視光師成日話唔好,要用凍水

係咪咁

點清洗先至又方便又乾淨?
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

去日本
機票唔洗錢嫁
樓主
我想問下你保養眼鏡既事得唔得?

我平時眼鏡都係沖涼時用溫水洗埋

但D視光師成日話唔好,要用凍水

係咪咁

點清洗先至又方便又乾淨?

Coating 會甩
去盲人會驗先一舊,度數、散光、線位,瞳距、色覺、斜視乜柒都驗到,洗幫襯你條柒頭?

咁有冇得佩埋眼鏡呀

去日本
機票唔洗錢嫁

叫你突登去配咩,你都戇鳩鳩
呢個post最好笑係
原來連登仔眼中視光師都稱唔上專業
唔比錢你賺就扭曲咗?

唔係打手 但係你覺得由細讀咁耐書 做到視光師 值唔值 150

我覺得值

假設個小妹妹真係淘寶先算,小妹妹覺得視光師巴打報價貴,唔抵,先唔講佢理唔理對眼同鏡片質素問題,佢決定淘寶,心諗平d 啦應該,咁係佢個價值觀問題啫下話?

你無理由話唔去高級超市買外國入口嘅餸去街市買大陸/本土嘅嘢個價值觀扭曲咗掛?

唔知比喻岩唔岩

去日本
機票唔洗錢嫁

叫你突登去配咩,你都戇鳩鳩

順手去程機票就唔洗錢嫁
你人手定係電腦驗眼
去盲人會驗先一舊,度數、散光、線位,瞳距、色覺、斜視乜柒都驗到,洗幫襯你條柒頭?

正 想幫對眼做個full checking
知唔知幾錢度?
依家啲眼鏡鋪連眼壓都唔撚check
瞳距鳩度
唔比錢你賺就扭曲咗?

唔係打手 但係你覺得由細讀咁耐書 做到視光師 值唔值 150

我覺得值

假設個小妹妹真係淘寶先算,小妹妹覺得視光師巴打報價貴,唔抵,先唔講佢理唔理對眼同鏡片質素問題,佢決定淘寶,心諗平d 啦應該,咁係佢個價值觀問題啫下話?

你無理由話唔去高級超市買外國入口嘅餸去街市買大陸/本土嘅嘢個價值觀扭曲咗掛?

唔知比喻岩唔岩

咁你想點啫
呢個post最好笑係

佢地個個180 30 30
月入幾十皮 唔係律師就醫生工程師wo
視光師算咩專業
不過都係比唔起150蚊驗眼既度縮撚樣
唔比錢你賺就扭曲咗?

我覺得值

唔知比喻岩唔岩

即係想講值唔值,而唔係扭唔扭曲,好似係
Sorry for 1999
有錯請細力屌
呢個post最好笑係

視光師係一門專業
但自由市場訂價 有咩話扭唔扭曲
各取所需姐
話分兩頭
但樓主果種自豪感...
服務香港既2100位...
你果種自豪感令我誤會你係免費

我直頭話免費度佢副舊眼鏡度數比佢

佢認為唔清

須要我提供驗眼服務
咁我收佢150連鏡片
你認為我點反全球化及暴利?

但竟然認為我收費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞