真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
一定一蚊都唔撚俾你
咁你咪開價收返佢驗眼錢
佢接受唔到個價錢咪走囉有乜問題?
定係你專業到連自己既服務值幾錢都up 唔出呀
消委會總幹事劉燕卿指,眼鏡店驗眼收費並無法例監管,建議店舖最好明碼實價列明收費項目,市民消費前亦最好問清楚價錢。劉表示,市民大多投訴眼鏡片度數出現偏差,或鏡框質素問題,甚少有人就驗眼費問題投訴。
熟識眼鏡業的姓梁眼科醫生指,本港眼鏡店驗眼費並無明確規限,不同店舖有不同收費方法。常見情況是電腦驗眼大多不收費;進一步人手驗眼是否收費,則按個別店舖而定。
梁醫生說,一般情況下驗眼費已經包含在配眼鏡總消費額內,店員有責任事前提醒客人收費細節,可能有關店員一時忘記講明,又無法預計客人突然取消交易,導致追收驗眼費出現爭拗。至於本港視光師是否可以提供免費服務問題,梁醫生指視光師大多身兼眼鏡店僱員或東主,是否可提供免費服務難有定論。
我認得出巴打,係高登好似開post 答左好多問題
不過呢,哩到係連登,你都唔洗咁灰心,得啖笑算啦,你間鋪係咪係屋村啊,係就冇計啦
個情況就係 你睇戲上網BT 話買正版既人笨柒

你唔尊重知識係一回事 但唔好當呢樣野唔值錢

視光師都可以唔專業你都講得出

先有咁多外國人話 亞洲人剩係得醫生 律師 工程師

睇到工程師我笑左
唔比錢你賺就扭曲咗?

原來你認為專業應該免費
受教了

偷換到呢
仲話讀左咁多書
咪又係正係識睇錢
消委會總幹事劉燕卿指,眼鏡店驗眼收費並無法例監管,建議店舖最好明碼實價列明收費項目,市民消費前亦最好問清楚價錢。劉表示,市民大多投訴眼鏡片度數出現偏差,或鏡框質素問題,甚少有人就驗眼費問題投訴。
熟識眼鏡業的姓梁眼科醫生指,本港眼鏡店驗眼費並無明確規限,不同店舖有不同收費方法。常見情況是電腦驗眼大多不收費;進一步人手驗眼是否收費,則按個別店舖而定。
梁醫生說,一般情況下驗眼費已經包含在配眼鏡總消費額內,店員有責任事前提醒客人收費細節,可能有關店員一時忘記講明,又無法預計客人突然取消交易,導致追收驗眼費出現爭拗。至於本港視光師是否可以提供免費服務問題,梁醫生指視光師大多身兼眼鏡店僱員或東主,是否可提供免費服務難有定論。
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?
日本配眼鏡最平5000yen 唔洗,香港下下都要成千或千幾,幫人交租仲扭曲

連埋鏡片???咁平?

全包,通常長期做特價10000 yen 兩副
當然係basic款

叫咩名 學嘢
印象以前真係驗眼唔洗錢
唔係好明,150係純check?
如果係就係樓主on99

如果連product 就個女仔on99
唔比錢你賺就扭曲咗?

原來你認為專業應該免費
受教了

偷換到呢
仲話讀左咁多書
咪又係正係識睇錢

學下早文先上黎寸寸貢先啦好冇?
佩眼鏡你估真係就咁買塊鏡片?
屌你老母驗眼都要收錢
我出去驗眼未試過要比錢
唔好以為自己幾專業啦
你見錢開眼咋
人地唔做就屈人想淘寶
印象以前真係驗眼唔洗錢

法例要求
度好哂,去日本配,又多款又平過香港

呢句真

唔緊要
我無怪過佢想出去配
我直頭話我度番你舊眼鏡度數唔收佢錢
佢又覺得睇得唔清

咁即係點?
即係想我唔收錢驗眼?

唔怪得你唔答我
乜而家驗眼要收錢??
由細到大都係入去免費檢查

如果有任何視光師以免費驗眼作招徠已經可以見視光師board

所謂細個
我諗係94年前視光師正式規管前陋習

如果你來配眼鏡
我冇特別收驗眼費因爲已包括在鏡片或鏡架中而已
淘寶d 垃圾我唔講
去日本配,一個價任你揀
1.67 1.74 任你揀
d 框擺喺度任你試,服務態度又好
香港配,你叫佢比1.74鏡片又要你加錢又乜又物
叫佢攞多幾個框試好似殺左佢咁款
樓主唔洗同佢地嘈啦 連登平均年齡十八歲都唔知有無
買個app 8蚊都殺佢全家咁
聽歌比幾十蚊月費KKBOX笑人on9
砌機list 永遠無budget 預windows license
點會尊重你吖
總之一收錢就係原罪
過多幾年可能屌啲醫生憑咩收咁貴 自己淘寶remote 睇病先收廿蚊 咪又係比感冒藥咳水
度好哂,去日本配,又多款又平過香港

呢句真

唔緊要
我無怪過佢想出去配
我直頭話我度番你舊眼鏡度數唔收佢錢
佢又覺得睇得唔清

咁即係點?
即係想我唔收錢驗眼?

而家啲細路女好興自己度視距
再去淘寶配 之前有間ig shop係淘寶眼鏡同鏡片
好多人戴完頭暈
佢地要死咪由佢

唔緊要啦
人最緊要對自己負責
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞