真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
我解釋多次

有人有舊架
想重配鏡片
咁我會連埋驗眼更新度數
一對超薄唔反光鏡收150

有人海事處要report 咁我未要驗要簽
佢都未必係有近視
咁未有個獨立驗眼費

咁咪就係我所講個樣

你個獨立驗眼費 即係鏡片加驗眼費
咁即係鏡片係豬頭骨
我真係好希望你可以睇下我up 左d 咩

你要突顯你既專業 首先就係要識得將你既專業同你d 豬頭骨分開
既然你俾呢件事衝擊到 不如就索性更新下價目表啦 一個明確既價目表真係可以代替到你把口去解釋架

獨立驗眼費咁都唔清楚?

梗係唔清楚啦 因為驗眼百五 驗眼加鏡都係百五
我同你講 我幫你間鋪頭寫三頁website 百五
寫個三頁website 加整個迷你app 都係百五
你會覺得我作為it 狗既專業值幾多?
講註眼鏡店既視光師
除左電腦check眼,換鏡片調個準確d既,鈕螺絲,sale客,仲有咩做?
有冇咩勁過以前d無讀書既師傅?
比機會樓主平反下有咩咁專業我都無咩認識

睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

其實做醫生都幾慘
乜都要佢開紙
佢又冇可能學得切咁多專科既新科技
開左舊treatment又比人鬧
樓主講野啲point真係
你開價150人地係咪一定要接受?
你買衫一間唔啱你都去第間啦
係咪入你舖頭就一定要俾錢?
係嘅話你個間就係黑店啦
先唔講咩淘寶先啦
咪講到你免費幫人驗舊眼鏡度數就好偉大先得架
人地講到明唔清你驗完個度數都唔會啱人架啦
人地講幾句就話人價值觀扭曲
為乜撚野居民服務姐

我明白樓主感受, 只不過樓主表達得唔好
首先佢地註冊視光師係有守則寫明佢地唔直接向顧客提出免費驗眼
而樓主鋪頭最平嘅配眼鏡套餐服務收150, 包埋驗眼同配鏡
個客唔打算配鏡淨係想驗眼, 咁樓主就提出驗眼要收150
問題就黎啦: 個客竟然覺得驗眼係免費服務
個客可以覺得收費水平唔合理而唔幫襯,
但係若然個客係預期間鋪頭係唔使幫襯鏡片, 老馮幫佢免費驗眼
咁樣大家都覺得個客有咁嘅期望都冇問題?

個客邊到有講過話驗眼應該免費
咩都係樓主ff架
個客唔可以覺得貴?
係咪開價150就一定要幫襯?

我講左n次

個客話驗眼唔係免費咩?
我比左個選擇
免費度佢現有眼鏡度數

下次有呢啲事 你應該開post講 有個女仔入來驗眼 驗完仲同我講唔係免費咩 我真心覺得佢想法有問題 成件事會唔同哂
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞
價值觀同你個客人一樣,想要人服務又唔想比錢
佢地淘寶眼鏡適唔適合佢自己度數,佢地唔願意付出金錢就自己承受翻風險
打開門口做生意,如果個個入黎要免費驗眼仲洗做生意?

咁佢咪屌鳩個客囉

打開門做生意堅持收費我贊成

但唔係怨鳩淘寶扭曲佢果行囉

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?
有更方便同便宜既方法門路 打開個網業應有盡有 仲有都未講究竟個女仔係咪真係諗住淘寶

免費要人服務都唔係態問題
Ok you win

咁你當初直接講佢r free 咪得?

我陳述成件事詳細版
佢地要死就由佢地啦 發窮惡到連視光師唔專業都講得出

老老實實 每一個一牌視光師都係專業 你地所謂既眼鏡佬只係配鏡師 ive都有得讀

I'm confused
究竟視光師有幾多款

4 款

行內人都未必識分哂4款既分別
主要就係1號牌(讀大學出嚟既專職醫療人士)
2,3,4 號牌就係師徒制既老師傅 (另外4號牌係時限永久既"臨時牌" )

部分連登仔真係得啖笑 連視光師都唔專業

連登仔個個精算師 律師 教授
可能教授咪又係教書佬
飛機師咪又係司機
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞
佢地淘寶眼鏡適唔適合佢自己度數,佢地唔願意付出金錢就自己承受翻風險

咁佢咪屌鳩個客囉

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?
有更方便同便宜既方法門路 打開個網業應有盡有 仲有都未講究竟個女仔係咪真係諗住淘寶

Ok you win

樓主啲表達能力真係
講個客想r free 咪唔會比人插
又要拉埋去咩淘寶做乜鳩
佢係咪真係想用淘寶
off topic
已經有架邊度配鏡最平?
巴打有無得去你度配
驗完唔配要收幾錢從來唔講明,事後就攪到同客嘈
呢d咪黑店行為

好la, 全間鋪都無price list,開口價任up, 同黑店無分別

去日本配架又好過你的,鏡又好過你,價錢合理過你,價格透明過你,日本人有誠信過香港人
你班人有咩存在意義
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞

咁佢咪屌鳩個客囉

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?

Ok you win

樓主啲表達能力真係
又要拉埋去咩淘寶做乜鳩

呢招咪係利用別人對中國憎恨去r人護航

1. 既然明碼實價 何以放走個客?
2. 你又話驗眼加鏡片=$150 而家又話150蚊係獨立驗眼費

認真 則係點?

求解答

咪即係齋驗唔配囉
我中文小六程度都明
唔明都可以問
但係明碼實價囉

Sor 我get左第樣
Btw 問下都比樓主屌有啲陰公

首先
我成程好有禮貌
亦提供免費選擇
只是想網上抒發呢代人連服務都認為免費個種心態

咁你都要明白
每個人理財心態都唔同 有人選擇有閒錢可以是洗
有人會盡慳一蚊得一蚊
佢想要免費都無可厚非 因人而異

你做盛行?
我想你免費幫下我

你有你想法唔緊要架 我亦都唔會屌你想免費 因為我有權選擇唔幫你架嘛
其實你明唔明我講咩
咁做客仔 想用超優惠價錢得到服務好自然 佢得唔得到另一回事

我真係覺得佢其實搞錯哂啲重點
我解釋多次

有人有舊架
想重配鏡片
咁我會連埋驗眼更新度數

佢都未必係有近視
咁未有個獨立驗眼費

咁咪就係我所講個樣

咁即係鏡片係豬頭骨

你要突顯你既專業 首先就係要識得將你既專業同你d 豬頭骨分開
既然你俾呢件事衝擊到 不如就索性更新下價目表啦 一個明確既價目表真係可以代替到你把口去解釋架

獨立驗眼費咁都唔清楚?

地底泥價
一頁收人5舊
已經好撚平
我解釋多次

有人有舊架
想重配鏡片
咁我會連埋驗眼更新度數

佢都未必係有近視
咁未有個獨立驗眼費

咁咪就係我所講個樣

咁即係鏡片係豬頭骨

獨立驗眼費咁都唔清楚?

你來配鏡
我幫你update度數好正常

你淨驗眼 我收費用又好正常

咪即係齋驗唔配囉
我中文小六程度都明
唔明都可以問
但係明碼實價囉

Sor 我get左第樣

首先
我成程好有禮貌
亦提供免費選擇

咁你都要明白
有人會盡慳一蚊得一蚊

你做盛行?
我想你免費幫下我

你有你想法唔緊要架 我亦都唔會屌你想免費 因為我有權選擇唔幫你架嘛
其實你明唔明我講咩

搭唔到線 我又唔係話要免費比個service個客
佢係咪真係想用淘寶

off topic 我今日跌左副眼鏡
係時候驗眼 因為未試過淘寶 所以驗完眼應該會拎俾淘寶配副眼鏡
戴得唔舒服先再返眼鏡鋪配
呢d咪黑店行為

好la, 全間鋪都無price list,開口價任up, 同黑店無分別

去日本配架又好過你的,鏡又好過你,價錢合理過你,價格透明過你,日本人有誠信過香港人
你班人有咩存在意義

日本經營成本同香港都唔同啦
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞

咁佢咪屌鳩個客囉

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?

Ok you win

我陳述成件事詳細版

但你當初係話啲人因為淘寶扭曲哂人既生活同價值觀
大部分巴打都係因為呢點而同你嘈
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞

咁佢咪屌鳩個客囉

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?

Ok you win

我陳述成件事詳細版

大佬呀,頭十版你都係用佢認為我認為我覺得呢d字眼,問你佢係咪親口話去淘寶買,親口要免費驗眼,你有冇講明驗眼要收錢又無視覆其他,去到呢幾版就有番相又有番新野出黎,想人點撐你,重點係同淘寶有咩關係呀
呢d咪黑店行為

你班人有咩存在意義

我冇唔清𥇦過
成間鋪都有pop

我標哂價錢
有咩問題🤔
我解釋多次

有人有舊架
想重配鏡片
咁我會連埋驗眼更新度數

佢都未必係有近視
咁未有個獨立驗眼費

咁咪就係我所講個樣

咁即係鏡片係豬頭骨

獨立驗眼費咁都唔清楚?

地底泥價
一頁收人5舊
已經好撚平

如果乍 我收好貴架
樓主唔洗解釋啦
呢到好多小學雞

咁佢咪屌鳩個客囉

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?

Ok you win

樓主啲表達能力真係
又要拉埋去咩淘寶做乜鳩

因為佢真心覺得依家啲人被淘寶扭曲哂價值觀 而大部分巴打都係針住呢點同佢嘈 佢先1999咁講返件事出來
講註眼鏡店既視光師
除左電腦check眼,換鏡片調個準確d既,鈕螺絲,sale客,仲有咩做?
有冇咩勁過以前d無讀書既師傅?
比機會樓主平反下有咩咁專業我都無咩認識

睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔好亂用類比根本無答過
:跟車司機咪上貨落貨,有咩咁專業
回應:睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

Sor 我get左第樣

首先
我成程好有禮貌
亦提供免費選擇

咁你都要明白
有人會盡慳一蚊得一蚊

你做盛行?
我想你免費幫下我

其實你明唔明我講咩

搭唔到線 我又唔係話要免費比個service個客

個女仔由頭到尾係認為free
我亦比左free choice
我仲要比人話?
唔係一向驗眼唔配眼鏡都要收錢架咩
我見好多眼鏡鋪唔派淨驗都收起碼50
明白巴打你覺得自己嘅專業比人矮化唔開心
可能個女仔一向喺眼鏡鋪派只會列眼鏡同框幾錢
先會誤會驗眼唔洗錢
不過淘寶喺無辜
始終網購係大趨勢
消費者用網絡都搵最低價喺正常嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞