真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
樓主死心罷啦

我每個月畀錢買 creative suite
買 iTunes 哥都畀人笑係 on9

根本好多香港人係好撚自私又孤寒度縮
衰起上嚟衰過啲蝗

係咪真係咁難明 唔該追曬post先講嘢

追完
你哋好似人哋Amazon 話買嘢包送貨
咁你哋自己去完第二度買叫 Amazon 免費送貨
之後Amazon 話你喺我度買就包
你哋就屌人送貨唔係唔值錢 應該免費 你理得我上Walmart 買總之你免費幫我送件我 Walmart 買嘅嘢啦
根本就on9

我一直都講但係佢當睇唔到 寫明就唔會有誤會
建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節
樓主死心罷啦

衰起上嚟衰過啲蝗

追完
你哋就屌人送貨唔係唔值錢 應該免費 你理得我上Walmart 買總之你免費幫我送件我 Walmart 買嘅嘢啦
根本就on9

即係你唔明
而家d 人係話佢 點解要加鏡一齊做
佢要佢既尊業受人尊重 首先第一樣就係唔好將佢既尊業同其他產品掛勾
即係一隻it 狗 寫好一個網頁 係唔會包maintain 呢個就係it 狗既尊業 即使it 狗只係it 狗
利申:四眼it 狗
如果真係check眼
我寧願俾$500去poly check

我都係咁話

識check緊係200 student 價

但事實鏡幾cheap 都好 都唔係免費野
如果百五包鏡 同百六唔包鏡 咁緊係包鏡好過唔包鏡

其實樓主最大問題係夾硬要人食舊豬頭骨
online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

樓豬d爛鳩儀器會好過醫院? 仲未計佢西口西面

我幾時有西口西面過?你可以問下街坊
提供埋免費選擇比佢

發覺連登班人係咪都屌一餐
好多話免費驗係預你嗰度配,你買嘢包埋呢個服務
佢哋就話應該免費
咁單驗眼唔配收錢合情合理

以為佢哋平時針對女仔女仔係原罪
原來佢哋係一視同仁地on9

巴打我撐你呀

利申 美國我每次幾十蚊美金驗一次

佢講明架唔係買我
鏡唔係買我
要我驗度數
想我免費

而我比人攻擊

成件事就係咁簡單

我有略略咁追po
我支持你
$150好平
下次返香港去支持你

係至好呀唔好得個講字呀

我上次驗眼$75 美金
$150真係平
我幾年先返一次香港

幾年先一次 到時就唔記得㗎啦 到時 間舖係咪度都唔知
樓主死心罷啦

衰起上嚟衰過啲蝗

追完
根本就on9

我一直都講但係佢當睇唔到 寫明就唔會有誤會
建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節

佢係選擇性失明 佢應該要驗眼

醫院160咋,仲唔洗比樓豬西口西面

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓豬d大陸cheap鏡,逃堡大把,有鏡無框,不了

online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

提供埋免費選擇比佢

佢哋就話應該免費

巴打我撐你呀

689思維
滋事分子係年青人就代所有年青人都係廢青
一部份連登仔視女性為原罪等如所有人 除左佢本人 都係有問題
巴打先係清泉
btw 係專業
自吞一打
我細過去egg,88 買係貴 ,但係我去到邊都有人整
我甩左粒羅c都免費裝返
其實妳嚇親人ja ma
下次去日本整配返2副先,ching唔講唔知咁好。
香港視光師食蕉啦,冇錯係因為妳唔鐘意成個香港視光師行業。
成件事客人冇講過要免費wo
佢仲reject 左妳免費幫佢度鏡。
如果妳話收20至50驗眼 老實我會坐底囉。
btw 我去眼科醫院驗有得claim唔洗受人氣。
妳冇驗眼offer,佢點reject?

佢講左啦
我要講多幾多次?

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

提供埋免費選擇比佢

佢哋就話應該免費

巴打我撐你呀

佢講明架唔係買我
鏡唔係買我
要我驗度數
想我免費
個客唔幫襯,我就上網唱佢
冇證據又要話係淘寶嘅錯
仲要做埋標題

而我比人攻擊

成件事就係咁簡單

樓主漏左

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

我講左
驗眼費150連鏡片

你前面唔係話驗眼費連鏡片150咩
幾時變左驗眼費150連鏡片
兩個表達對個客觀感都差好遠
Sor 我可能冇追晒post 睇漏左

其實冇差 佢就係死都要搭舊豬頭骨俾人
驗眼咪驗眼 又送鏡 搞cheap 哂自己既專業 仲好意思發炆憎 仲惡過港女

其實有咩豬頭骨?
我唔明

個鏡咪豬頭骨囉
人地想驗眼 你開驗眼價 百五蚊
佢嫌貴 唔做 就係佢既問題

而家人地想驗眼 你開驗眼價加鏡百五
人地唔想要鏡 你就話都係百五
你以為你既專業值百五 但你既做法就係令人有種錯覺 你既專業係免費 而鏡係值百五
你要令人覺得你把尊業有價 首先就係你都要做到你所講咁 尊重你既尊業

同樣道理 一個醫生 你睇佢 要俾醫生錢 藥可以係佢度買埋 加錢 但你唔要藥 你都係要俾醫生錢 只係唔洗俾藥錢
你明唔明 呢d 就係尊重自己既尊業

一句到尾係唔識做生意

$100淨驗眼,係度配埋就$200連鏡片

外來度數配收正價$150鏡片,當眼處寫清楚明碼實價

最後你咪仲賺多左又不失專業囉

係咪有鏡片都係$150人地咪覺得你個專業唔值錢
樓主,個妹妹係要攞自己對眼來較飛咪由佢law. 好多人覺得大陸野冇事,但到最後中伏係自己咪後悔莫及。遲下d人可能淘寶隔空問症睇醫生,佢要死唔通唔比咩。
有時,錢真係要用去買專業。

所謂專業,好多一樣估估下
愈貴既醫生,都會承認自己斷診係靠估先

盲目信專業,或對自己個專業自視過高既人,都好易奶野
開post 巴打真係惨
以我啱啱經驗為例
其實有時都好頺
作為讀左少少書
2100個服務香港既視光師之一
投先個靚妹話想知道個度數比阿媽起外國幫佢配鏡
我報話我收人一對鏡150元連檢查佢都覺得貴

我諗到嘅唯一解釋佢想淘寶做鏡

我真心覺得淘寶扭曲左呢代人的生活

投先,投你老。。。

學好中文先啦

應該邊個 頭 投 ?
樓主死心罷啦

衰起上嚟衰過啲蝗

你為咩買 creative suite ?
純粹覺特樓主個牌呃番黎
基本logic都fail
仲要離地到仆街

好多「專業」人士諗野都好離地架喎

護士都係架

點離地

唔收費先貼地?
好重要所以講十次

建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節 避免不必要的誤會

建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節 避免不必要的誤會

好重要所以講十次

希望樓主唔好選擇性失明
其實個重點係,無論任何人買野,都係越平越好心態,就算冇淘寶都一樣
視光師,唔講以為眼科醫生

定位唔同吧

以前睇過有個視光師,check到我眼底有野,即刻寫信俾我去公立專科

唔係註冊醫生出既信 有撚用 ?

又出現一個問題,醫療界現今有個情況我一直覺得要變,就係好多野都集中晒係註冊醫生到。問題係課程set up上面,班物理治療師,視光師未深入到可以做consultation。係外國個邊,運動科學物理治療本身係一門專業,係suppose佢地識睇mri, xray, 同consult完俾治療方法。 但係香港個班物理治療師.....真係唔夠pro。結果都係要搵骨科醫生睇去搵病因
其實根本係香港眼鏡鋪呢行跟唔上時代轉變。

過去冇咁多途徑網上買眼鏡(唔止淘寶),所以往往驗眼度數服務包埋係配眼鏡條數度。所以而家造成好多人以為入去眼鏡鋪洗眼鏡,換鼻托,甚至驗度數都應該免費。

其實呢行應該全部做返明碼實價,你去換鼻托咪俾錢,或者自己淘寶DIY,唔好入到人地鋪頭老馮免費換咁。驗眼都係,你咪俾錢驗眼囉,跟住咪自己拎個度數去淘寶或其他網度訂囉。你都可以拎返個度數去其他眼鏡鋪配眼鏡。

有鋪頭係專業視光師
賣鏡唔係主打
幫人check眼壓青光白內障再轉介去醫師
正如家庭醫生診所

呢d就真係專業視光師

樓主既思考角度只係一個有牌既眼鏡佬

靠賣眼鏡搵食就拎少少誠意出黎做好個口碑

睇下早兩個月連登幫人解答眼鏡問題個post先
果位巴打免費解答,就算要配眼鏡貴少少都值
解答之外再講解分別

就算擺明落廣告一眾巴打無幾多個屌鬼

一個人無可能網上言行同現實完全分離

態度係點大家有眼睇,唔使兜

我都有份解答 我都做左好多回覆啊
呢度好多人發窮惡
又唔抵得樓主份工比人叫專業
其實個重點係,無論任何人買野,都係越平越好心態,就算冇淘寶都一樣

linux ?
樓主死心罷啦

衰起上嚟衰過啲蝗

追完
根本就on9

即係你唔明
而家d 人係話佢 點解要加鏡一齊做
佢要佢既尊業受人尊重 首先第一樣就係唔好將佢既尊業同其他產品掛勾
即係一隻it 狗 寫好一個網頁 係唔會包maintain 呢個就係it 狗既尊業 即使it 狗只係it 狗
利申:四眼it 狗

或者我住外國一直係兩者分開
你配鏡某啲地方會免費幫你驗
但會有 small print 寫明
Free eye exam with the purchase of glasses etc
其實好普遍
時空旅行者

我點唔標明驗眼收費?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞