真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike

咪即係齋驗唔配囉
我中文小六程度都明
唔明都可以問
但係明碼實價囉

Sor 我get左第樣
Btw 問下都比樓主屌有啲陰公

首先
我成程好有禮貌
亦提供免費選擇
只是想網上抒發呢代人連服務都認為免費個種心態

咁你都要明白
每個人理財心態都唔同 有人選擇有閒錢可以是洗
有人會盡慳一蚊得一蚊
佢想要免費都無可厚非 因人而異

你做盛行?
我想你免費幫下我

你有你想法唔緊要架 我亦都唔會屌你想免費 因為我有權選擇唔幫你架嘛
其實你明唔明我講咩
咁做客仔 想用超優惠價錢得到服務好自然 佢得唔得到另一回事

我真係覺得佢其實搞錯哂啲重點

搭唔到線 我又唔係話要免費比個service個客

真心搭唔到線
會唔會係個客諗住用電腦驗你以為佢想入房驗呀

係88電腦驗係唔收錢 不過會幫你check埋副鏡等你睇下D框

咁佢咪屌鳩個客囉

打開門做生意堅持收費我贊成

但唔係怨鳩淘寶扭曲佢果行囉

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?
有更方便同便宜既方法門路 打開個網業應有盡有 仲有都未講究竟個女仔係咪真係諗住淘寶

免費要人服務都唔係態問題
Ok you win

咁你當初直接講佢r free 咪得?

樓主啲表達能力真係
講個客想r free 咪唔會比人插
又要拉埋去咩淘寶做乜鳩

因為佢真心覺得依家啲人被淘寶扭曲哂價值觀 而大部分巴打都係針住呢點同佢嘈 佢先1999咁講返件事出來

根本樓主表達能力問題
字裡行間都強調自己係視光師,連個名都改成註冊視光師,驚死人地唔知
其他人先challenge佢視光師呢個專業

Sor 我get左第樣
Btw 問下都比樓主屌有啲陰公

首先
我成程好有禮貌
亦提供免費選擇

咁你都要明白
有人會盡慳一蚊得一蚊

你做盛行?
我想你免費幫下我

你有你想法唔緊要架 我亦都唔會屌你想免費 因為我有權選擇唔幫你架嘛
其實你明唔明我講咩

個女仔由頭到尾係認為free
我亦比左free choice
我仲要比人話?

你比人話係因為你on99咁拉埋去淘寶到
你一早話個客想r free 無人會鬧你
仆街諗返起之前配眼鏡 揀好框問佢鏡大約幾錢 佢話400 仆街去到比錢先知係400一塊鏡 冇問清楚比佢伏撚咗

不過最後都比左錢

咁佢咪屌鳩個客囉

打開門做生意堅持收費我贊成

但唔係怨鳩淘寶扭曲佢果行囉

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?
有更方便同便宜既方法門路 打開個網業應有盡有 仲有都未講究竟個女仔係咪真係諗住淘寶

Ok you win

我陳述成件事詳細版

大佬呀,頭十版你都係用佢認為我認為我覺得呢d字眼,問你佢係咪親口話去淘寶買,親口要免費驗眼,你有冇講明驗眼要收錢又無視覆其他,去到呢幾版就有番相又有番新野出黎,想人點撐你,重點係同淘寶有咩關係呀

淘寶係我覺得呢代人比淘寶洗禮
所以價值觀唔同
以前我相信好少機會情況買到鏡片
唔係一向驗眼唔配眼鏡都要收錢架咩
我見好多眼鏡鋪唔派淨驗都收起碼50
明白巴打你覺得自己嘅專業比人矮化唔開心
可能個女仔一向喺眼鏡鋪派只會列眼鏡同框幾錢
先會誤會驗眼唔洗錢
不過淘寶喺無辜
始終網購係大趨勢
消費者用網絡都搵最低價喺正常嘅

網購不等於淘寶
淘寶賣假貨次貨為主
度好哂,去日本配,又多款又平過香港

呢句真

唔緊要
我無怪過佢想出去配
我直頭話我度番你舊眼鏡度數唔收佢錢
佢又覺得睇得唔清

咁即係點?
即係想我唔收錢驗眼?

而家啲細路女好興自己度視距
再去淘寶配 之前有間ig shop係淘寶眼鏡同鏡片
好多人戴完頭暈
佢地要死咪由佢

有無人知家下配眼鏡要幾錢埋單。

我上兩個月配$480
講駐眼鏡店既視光師
除左電腦check眼,換鏡片調個準確d既,鈕螺絲,sale客,仲有咩做?
有冇咩勁過以前d無讀書既師傅?
比機會樓主平反下有咩咁專業我都無咩認識

推比樓主睇
可能識發現隱眼疾
因為上面我對視光師一般了解既職責好似train個人出黎好易就做到
有咩專業skills

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?

Ok you win

樓主啲表達能力真係
講個客想r free 咪唔會比人插
又要拉埋去咩淘寶做乜鳩

因為佢真心覺得依家啲人被淘寶扭曲哂價值觀 而大部分巴打都係針住呢點同佢嘈 佢先1999咁講返件事出來

根本樓主表達能力問題
字裡行間都強調自己係視光師,連個名都改成註冊視光師,驚死人地唔知
其他人先challenge佢視光師呢個專業

我個名主要玩下食字gag
高登眼鏡以前有
唔比錢你賺就扭曲咗?

唔係打手 但係你覺得由細讀咁耐書 做到視光師 值唔值 150

好多人覺得讀書呢野樣好值錢
值唔值錢係對比出面視光師既態度/服務

大撚把人都讀到書
It狗都讀到書

搵唔搵到錢係睇市場

樓主有冇得整啲入到fMRI房既眼鏡
我解釋多次

有人有舊架
想重配鏡片
咁我會連埋驗眼更新度數
一對超薄唔反光鏡收150

有人海事處要report 咁我未要驗要簽
佢都未必係有近視
咁未有個獨立驗眼費

咁咪就係我所講個樣

你個獨立驗眼費 即係鏡片加驗眼費
咁即係鏡片係豬頭骨
我真係好希望你可以睇下我up 左d 咩

你要突顯你既專業 首先就係要識得將你既專業同你d 豬頭骨分開
既然你俾呢件事衝擊到 不如就索性更新下價目表啦 一個明確既價目表真係可以代替到你把口去解釋架

獨立驗眼費咁都唔清楚?

梗係唔清楚啦 因為驗眼百五 驗眼加鏡都係百五
我同你講 我幫你間鋪頭寫三頁website 百五
寫個三頁website 加整個迷你app 都係百五
你會覺得我作為it 狗既專業值幾多?

你來配鏡
我幫你update度數好正常

你淨驗眼 我收費用又好正常

咁咪即係分唔清
你要分割個鏡 同個驗眼費
即係例如
驗眼費收一百 包驗d 咩
鏡就收一百 又包d 咩d 咩
而驗眼費加鏡就各收兩百 但因為一齊係鋪度做所以鏡會收八折即係合共就百八

我係消費者 我一入到你鋪頭 見副價目清晰 而且有專業人士幫我驗 同出面眼鏡鋪d cheap 驗眼係唔同
重點係同出面cheap 雞免費驗唔同
成個人嘔個一百都心甘命抵
驗完唔配要收幾錢從來唔講明,事後就攪到同客嘈
呢d咪黑店行為

好la, 全間鋪都無price list,開口價任up, 同黑店無分別

去日本配架又好過你的,鏡又好過你,價錢合理過你,價格透明過你,日本人有誠信過香港人
你班人有咩存在意義

我冇唔清𥇦過
成間鋪都有pop

我標哂價錢
有咩問題🤔

問題係你d行家呃9人,結果成行奶野
你去屯門行一圈就明
唔比錢你賺就扭曲咗?

唔係打手 但係你覺得由細讀咁耐書 做到視光師 值唔值 150

好多人覺得讀書呢野樣好值錢
值唔值錢係對比出面視光師既態度/服務

大撚把人都讀到書
It狗都讀到書

搵唔搵到錢係睇市場

係,你讀左書就要比番相應錢係logic fail,係睇你做個樣野值唔值錢

首先
我成程好有禮貌
亦提供免費選擇

咁你都要明白
有人會盡慳一蚊得一蚊

你做盛行?
我想你免費幫下我

其實你明唔明我講咩

真心搭唔到線

叫你解釋個女仔r 免費你都睇唔到?
上一代人好意思開口
佢仲要新客素未謀面
我解釋多次

有人有舊架
想重配鏡片
咁我會連埋驗眼更新度數
一對超薄唔反光鏡收150

有人海事處要report 咁我未要驗要簽
佢都未必係有近視
咁未有個獨立驗眼費

咁咪就係我所講個樣

你個獨立驗眼費 即係鏡片加驗眼費
咁即係鏡片係豬頭骨
我真係好希望你可以睇下我up 左d 咩

你要突顯你既專業 首先就係要識得將你既專業同你d 豬頭骨分開
既然你俾呢件事衝擊到 不如就索性更新下價目表啦 一個明確既價目表真係可以代替到你把口去解釋架

獨立驗眼費咁都唔清楚?

梗係唔清楚啦 因為驗眼百五 驗眼加鏡都係百五
我同你講 我幫你間鋪頭寫三頁website 百五
寫個三頁website 加整個迷你app 都係百五
你會覺得我作為it 狗既專業值幾多?

你來配鏡
我幫你update度數好正常

你淨驗眼 我收費用又好正常

點解咁多人講同一樣嘢你都get唔到人意思
你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉
一係你齋驗眼一百, 成件事會合理好多
唔係配眼鏡先免費驗眼咩
88個d免費唔等於街坊舖都free

我主力都唔係講自己個行
係講d人心態

人地心態有咩問題?

Ok you win

我陳述成件事詳細版

大佬呀,頭十版你都係用佢認為我認為我覺得呢d字眼,問你佢係咪親口話去淘寶買,親口要免費驗眼,你有冇講明驗眼要收錢又無視覆其他,去到呢幾版就有番相又有番新野出黎,想人點撐你,重點係同淘寶有咩關係呀

淘寶係我覺得呢代人比淘寶洗禮
所以價值觀唔同
以前我相信好少機會情況買到鏡片

人地講撚左外國配 你都係要繼續屈人用cheap野
唔比錢你賺就扭曲咗?

原來你認為專業應該免費
受教了

入得象牙塔太耐
分唔清市場價值

定係專業呢個字你好鍾意j?
D撚屌成日都用專業黎自我感覺良好
你地唔搵你可以係因為市場有人比你平又有同等服務

其實唔關讀唔讀書事
好多職業都要長時間去浸/學習

唔好再自瀆啦師父
講註眼鏡店既視光師
除左電腦check眼,換鏡片調個準確d既,鈕螺絲,sale客,仲有咩做?
有冇咩勁過以前d無讀書既師傅?
比機會樓主平反下有咩咁專業我都無咩認識

睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔好亂用類比根本無答過
:跟車司機咪上貨落貨,有咩咁專業
回應:睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔係樓主答唔答得

直接拎個課程黎講ok?

驗度眼其實只係讀4個月

更多既係要學點樣檢查眼睛健康, 同埋分辨出咩係normal 同abnormal, 從而make diagnosis, 之後就比埋management個px
同埋如有需要 應該將個case refer去邊到(gp check 血壓/糖尿, 比眼科醫生做手術/用藥? 個情況有urgent?) 定係其實個情況係唔需要Refer, 只需要更密既monitor?

而且, 除左度數, 好多原因/疾病都會令到視力下降, d無讀書既師傅答唔答到你?
我係樓主就收佢老母天價專業服務費

一年唔發市 發市頂一年 咁做先岩 俾人唱咪改名囉

要賣專業就賣貴d 失敗左咪大不了去做看更

都有成萬幾蚊個月 fatfat啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞