真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
樓主死心罷啦

我每個月畀錢買 creative suite
買 iTunes 哥都畀人笑係 on9

根本好多香港人係好撚自私又孤寒度縮
衰起上嚟衰過啲蝗

你為咩買 creative suite ?

做啲 gimp and Inkscape 做唔到嘅嘢
視光師,唔講以為眼科醫生

定位唔同吧

以前睇過有個視光師,check到我眼底有野,即刻寫信俾我去公立專科

唔係註冊醫生出既信 有撚用 ?

又出現一個問題,醫療界現今有個情況我一直覺得要變,就係好多野都集中晒係註冊醫生到。問題係課程set up上面,班物理治療師,視光師未深入到可以做consultation。係外國個邊,運動科學物理治療本身係一門專業,係suppose佢地識睇mri, xray, 同consult完俾治療方法。 但係香港個班物理治療師.....真係唔夠pro。結果都係要搵骨科醫生睇去搵病因

而家香港視光師都係primary care

同外國課程比主要既分別係therapeutic drug

外國有得讀, 有得用,
香港都要讀, 都係冇得用

定位唔同吧

以前睇過有個視光師,check到我眼底有野,即刻寫信俾我去公立專科

又出現一個問題,醫療界現今有個情況我一直覺得要變,就係好多野都集中晒係註冊醫生到。問題係課程set up上面,班物理治療師,視光師未深入到可以做consultation。係外國個邊,運動科學物理治療本身係一門專業,係suppose佢地識睇mri, xray, 同consult完俾治療方法。 但係香港個班物理治療師.....真係唔夠pro。結果都係要搵骨科醫生睇去搵病因

而家香港視光師都係primary care

同外國課程比主要既分別係therapeutic drug

外國有得讀, 有得用,
香港都要讀, 都係冇得用

同埋而家仲有D害群之馬
視光師唔專業?驗眼無成本?
連登仔真係好垃圾

定位唔同吧

好認同
因為運動整傷 過左兩個月都痛所以搵物理治療 點知冇好過仲要keep住冷敷
我質疑過佢冰敷有問題 佢就話信我啦brabrabra
到到我近期搵一個出名既運動科學加骨科醫生 佢一聽到好驚訝話咁既階段冰敷只會惡化
所以極認同你講既野
時空旅行者

我點唔標明驗眼收費?

建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節 避免不必要的誤會

有冇寫明齋驗眼幾多錢 同埋佢驗眼之前有冇同佢講過齋驗眼要收錢

如果你有寫明佢應該唔會入嚟
樓主,個妹妹係要攞自己對眼來較飛咪由佢law. 好多人覺得大陸野冇事,但到最後中伏係自己咪後悔莫及。遲下d人可能淘寶隔空問症睇醫生,佢要死唔通唔比咩。
有時,錢真係要用去買專業。

所謂專業,好多一樣估估下
愈貴既醫生,都會承認自己斷診係靠估先

盲目信專業,或對自己個專業自視過高既人,都好易奶野

痴撚線 一個至少十幾年經驗嘅醫生估
你以為同你斷鳩估一樣
佢個啲叫專業判斷呀大佬
之前有人比500元拍片
大家反映咁大
我都覺得underpaid

有firm請summer intern no paid
大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

錯在人地話驗眼 妳開驗眼加鏡囉

又或者樓主可能係話驗眼包唔包鏡都百五
拿呢d 就真係自貶身價

自貶身價?
無論我開幾多
佢要求免費
佢會比?

無論
即係無啦
未試過就屈鳩人,都on撚鳩
眼科醫生同視光師有乜嘢分別 視光師驗眼專業啲?
樓主死心罷啦

衰起上嚟衰過啲蝗

係咪真係咁難明 唔該追曬post先講嘢

追完
你哋好似人哋Amazon 話買嘢包送貨
咁你哋自己去完第二度買叫 Amazon 免費送貨
之後Amazon 話你喺我度買就包
你哋就屌人送貨唔係唔值錢 應該免費 你理得我上Walmart 買總之你免費幫我送件我 Walmart 買嘅嘢啦
根本就on9

即係你唔明
而家d 人係話佢 點解要加鏡一齊做
佢要佢既尊業受人尊重 首先第一樣就係唔好將佢既尊業同其他產品掛勾
即係一隻it 狗 寫好一個網頁 係唔會包maintain 呢個就係it 狗既尊業 即使it 狗只係it 狗
利申:四眼it 狗

或者我住外國一直係兩者分開
你配鏡某啲地方會免費幫你驗
但會有 small print 寫明
Free eye exam with the purchase of glasses etc
其實好普遍

普遍 唔等於正常
香港都係咁 所以d 人咪覺得驗眼係唔洗錢
而且呢個世界唔係冇純粹驗眼既視光師 我驗眼個位就係

樓主而家係唔忿氣自己專業受貶抑
咁好簡單 呢度大把巴打講左個問題同解決辦法 我都有講
但你再追post 你會發現當我講呢個問題時 樓主就唔會應我機
咁即係表示佢都知呢個先係問題 而佢對呢個問題視而不見
咁佢自己做都做唔到尊重自己專業 憑乜野話人?
樓主移民啦,澳新兩國視光師係好好搵,同埋驗眼係明碼實價有驗眼費,local 有政府幫佢地俾驗眼費。
你同連登班細路講野浪費時間
樓主死心罷啦

衰起上嚟衰過啲蝗

追完
你哋就屌人送貨唔係唔值錢 應該免費 你理得我上Walmart 買總之你免費幫我送件我 Walmart 買嘅嘢啦
根本就on9

即係你唔明
佢要佢既尊業受人尊重 首先第一樣就係唔好將佢既尊業同其他產品掛勾
即係一隻it 狗 寫好一個網頁 係唔會包maintain 呢個就係it 狗既尊業 即使it 狗只係it 狗

Free eye exam with the purchase of glasses etc
其實好普遍

普遍 唔等於正常

但你再追post 你會發現當我講呢個問題時 樓主就唔會應我機

我邀請佢回覆一下佢都唔理我
樓主死心罷啦

衰起上嚟衰過啲蝗

追完
根本就on9

即係你唔明

其實好普遍

普遍 唔等於正常

係呀 要我洗版大紅字先應我
我就唔洗帶眼鏡,但有十幾對太陽眼鏡,全部外國買

痴撚線,我上crc買對oakley 平你千幾蚊,寄到去你屋企,點解要同你買,我想講係舖租扭曲晒香港人的生活就真囉
眼科醫生同視光師有乜嘢分別 視光師驗眼專業啲?

一個要開藥同開刀,一個眼鏡sales

笑撚到 好中肯
樓主移民啦,澳新兩國視光師係好好搵,同埋驗眼係明碼實價有驗眼費,local 有政府幫佢地俾驗眼費。

鬼唔知阿媽係女人,樓主係叻嘅一早移咗民啦
仲有一樣野,考牌制度係為左保證你唔好醫撚死人,而唔係包生仔,考左牌就一撚定要幫襯你咁
百貨應百客
香港眼鏡鋪收皮啦,我為咩要貼錢比人去交租
樓主講野啲point真係
你開價150人地係咪一定要接受?
你買衫一間唔啱你都去第間啦
係咪入你舖頭就一定要俾錢?
係嘅話你個間就係黑店啦
先唔講咩淘寶先啦
咪講到你免費幫人驗舊眼鏡度數就好偉大先得架
人地講到明唔清你驗完個度數都唔會啱人架啦
人地講幾句就話人價值觀扭曲
為乜撚野居民服務姐

英文都唔識多句,移乜鳩民呀
sales 仔幫慣普通話,叫人講英文

去到點生活呀
同情樓主,但公道少少講,唔係所有專業都咁巴閉,隨意都可以數得出幾種搵笨專業,第一叫脊醫,第二叫營養師,第三叫wedding planner

呢三樣野一般人好易自己處理,肯花時間做下資料搜集就得
我答左你
免費驗眼會犯法
根本冇可能
所以公眾理解上
係老一輩做壞規矩
公眾認為?
公眾認為同性戀係刑事咁就係刑事?
唔用法則用觀感?
樓主係咪自己做老闆?不如自己轉型做高級手造眼鏡 入啲德國貨日本貨返黎做 再搵marketing 公司幫你做Facebook ig 雜誌宣傳 加上專業視光服務 應該贏到個market sharing
依家好多賣手造眼鏡嘅樓上鋪好多都博大霧無視光師 比三千幾蚊無得驗眼一樣大把人去
時空旅行者

我點唔標明驗眼收費?

建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節 避免不必要的誤會

有冇寫明齋驗眼幾多錢 同埋佢驗眼之前有冇同佢講過齋驗眼要收錢

如果你有寫明佢應該唔會入嚟

又唔應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞