真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
1. 視光師唔係專業真係得啖笑, 讀5年出嚟畀連登仔叫眼鏡佬, 真係想知啲連登仔做盛行, 免費驗眼仲好笑, 開善堂咩? 你唔好叫髮型師幫你免費剪髮, 唔好叫醫生幫你免費診症?

2. 樓主都唔係第一日出嚟做嘢啦, 唔知香港啲閪客有幾閪? 香港閪客R免費驗眼都唔係第一日既事嚟, 佢R免費service你大可以唔做佢生意, 自由市場係咁, 同埋logic是咪有問題, 無啦啦拉到落淘寶度, 完全睇唔到有咩關係

3. 唔明點解樓主死都要送對鏡畀人, 一個價錢齋驗眼, 一個價錢驗眼包埋鏡片咪得, 使乜咁煩又話人唔專重你又盛, 你自己開舖個話事權仲大過打工果啲啦, 好多時佢地都係硬食啲閪客

入到U科科都讀四年,多一年就打哂飛機咁做乜鳩 專業係值得尊重,但唔係因為讀多一年就要特別尊重下話

都唔係話特唔特別 事實上唔見有幾尊重
我答左你
免費驗眼會犯法
根本冇可能
所以公眾理解上
係老一輩做壞規矩
公眾認為?
公眾認為同性戀係刑事咁就係刑事?
唔用法則用觀感?

你係冇答到我
事實上 呢度所有話你既巴打 都唔係要求你免費驗眼
我紅字重申:
呢度所有話你既巴打都唔係叫你免費驗眼
而係叫你只做驗眼唔好搭塊鏡落去
因為你塊鏡冇用又豬頭骨 盞俾人覺得你專業免費

老一輩規矩佢地做壞左 你做返正確就得 你而家係人錯我又跟住錯 仲要話自己冇錯
俾個good 你

痴撚線,
呢度咁撚多人覺得驗眼係唔應該收錢,

唔係話暴利係岩,
但個個都免費驗眼, 視光師做義工?
老馮免費服務你地?

話醫院果d仲on9, 你幾歲啊細路仔,
公營醫院係得到政府資助, 所以你睇醫生先可以100蚊,
你試下叫個冇香港身份證ge人去睇, 睇下收幾錢?

寶血醫院唔係公營, 但都係非牟利機構,
塊地政府俾, 唔使交稅, 每年仲有善款收,
都仲要收你160蚊,

你而家話個自己交租, 自己出錢買機的視光師收你150蚊好貴?
最多你叫佢平d姐, 但咁撚多人出聲話應該免費真係痴鳩線.

點解要講到咁撚明,
係咪太多人以為免費/平係應該?

講日本配眼鏡果d仲好笑,
機票唔係錢? 個個都會去日本?
你去開旅行唔代表個個都會去旅行

上面講咁多野, 我淨係想問一問上面果d細路仔,
答我一句,
服務係咪唔應該收錢?
之前有人比500元拍片
大家反映咁大
我都覺得underpaid

有firm請summer intern no paid
大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

錯在人地話驗眼 妳開驗眼加鏡囉

其實補一句驗眼包鏡150, 齋驗眼100, 成件事可能唔同哂, 仲可能肯比100

脫節得好緊要 做生意都要變通下唔係死讀書

樓主似係讀死書個種

1. 既然明碼實價 何以放走個客?
2. 你又話驗眼加鏡片=$150 而家又話150蚊係獨立驗眼費

認真 則係點?
眼鏡佬就眼鏡佬啦視光師

教書佬就教書佬啦老師

地盤佬就地盤佬啦工程師

廚房佬就廚房佬啦廚師

傻鳩就傻鳩啦連登仔
傻鳩,真係搵外國配唔撚得既?你係香港配副oakley radarlock俾我睇丫撚樣

佢話齋驗唔配收$150 都畀人屌
你美國西岸搵到$20 USD optometrist 驗眼話我知 pls

閪你老母,佢有冇事先講明要收錢先

佢而家度乜撚野咁巴屎閉呀,做角膜矯形定ERG呀?

條女連叫佢簽張紙都冇呀,$150

人哋成間舖都貼滿$150 齋驗喎
1. 視光師唔係專業真係得啖笑, 讀5年出嚟畀連登仔叫眼鏡佬, 真係想知啲連登仔做盛行, 免費驗眼仲好笑, 開善堂咩? 你唔好叫髮型師幫你免費剪髮, 唔好叫醫生幫你免費診症?

2. 樓主都唔係第一日出嚟做嘢啦, 唔知香港啲閪客有幾閪? 香港閪客R免費驗眼都唔係第一日既事嚟, 佢R免費service你大可以唔做佢生意, 自由市場係咁, 同埋logic是咪有問題, 無啦啦拉到落淘寶度, 完全睇唔到有咩關係

3. 唔明點解樓主死都要送對鏡畀人, 一個價錢齋驗眼, 一個價錢驗眼包埋鏡片咪得, 使乜咁煩又話人唔專重你又盛, 你自己開舖個話事權仲大過打工果啲啦, 好多時佢地都係硬食啲閪客

入到U科科都讀四年,多一年就打哂飛機咁做乜鳩 專業係值得尊重,但唔係因為讀多一年就要特別尊重下話

it狗寫個program 賣知識都要收錢啦

咩叫特別尊重

整website 好多都送 hosting
咁係咪即係hosting 應該免費

都唔係話特唔特別 事實上唔見有幾尊重

咁人地讀個BSc 你又叫人IT狗?MHKIE又叫人地盤佬?

訓撚醒未呀

it狗寫個program 賣知識都要收錢啦

咩叫特別尊重

整website 好多都送 hosting
咁係咪即係hosting 應該免費

連登仔得啖笑,真係好低質
唔岩做做唔掂咪唔好做轉行囉柒頭
個世界不斷進步緊架啦
唔掂就自然收皮架啦
係度叫乜春ja
我理解係樓主驗眼價150 送鏡片
加框288打上
條女入黎想問免費驗眼唔要鏡片
但樓主間鋪做開驗眼150

2. 你又話驗眼加鏡片=$150 而家又話150蚊係獨立驗眼費

認真 則係點?

求解答

係淘寶令佢地可以鏡片都唔經眼鏡鋪

我一早有海事處個poster
樓主移民啦,澳新兩國視光師係好好搵,同埋驗眼係明碼實價有驗眼費,local 有政府幫佢地俾驗眼費。
你同連登班細路講野浪費時間

鬼唔知阿媽係女人,樓主係叻嘅一早移咗民啦

我俾你地搞到好亂
除非佢個牌係廢既,唔識病理唔識用藥,如果唔係點解視光師係香港講到咁垃圾。

呢個係視光師呢個行頭既問題
好似話 係有一堆可以拎個是旦既牌去幫人驗眼
不過我覺得樓主唔係是旦既牌 就應該清楚寫明佢既驗眼服務包d 咩
其實佢不如都係轉到純粹既視光師 轉幫人驗眼 賣鏡呢d 當bonus 好過
畢竟眼鏡其實真係唔係d 咩貴重野 貴重同最搵到既係專業既判斷 同準確度數
加框288打上

巴打心水清 我就係問緊呢樣野
傻鳩,真係搵外國配唔撚得既?你係香港配副oakley radarlock俾我睇丫撚樣

你美國西岸搵到$20 USD optometrist 驗眼話我知 pls

人哋成間舖都貼滿$150 齋驗喎

咁上黎嘈乜撚o者,冇錢俾咪報警拉鳩條女囉

認真 則係點?

求解答

閣下認為值幾錢?

女仔認為免費
我應該刷信用衝人氣
加框288打上

巴打心水清 我就係問緊呢樣野

我諗應該分開睇
單獨驗眼150
淨買鏡片150但包驗眼

樓主請問係咪咁?
痴撚線,
呢度咁撚多人覺得驗眼係唔應該收錢,

唔係話暴利係岩,
但個個都免費驗眼, 視光師做義工?
老馮免費服務你地?

話醫院果d仲on9, 你幾歲啊細路仔,
公營醫院係得到政府資助, 所以你睇醫生先可以100蚊,
你試下叫個冇香港身份證ge人去睇, 睇下收幾錢?

寶血醫院唔係公營, 但都係非牟利機構,
塊地政府俾, 唔使交稅, 每年仲有善款收,
都仲要收你160蚊,

你而家話個自己交租, 自己出錢買機的視光師收你150蚊好貴?
最多你叫佢平d姐, 但咁撚多人出聲話應該免費真係痴鳩線.

點解要講到咁撚明,
係咪太多人以為免費/平係應該?

講日本配眼鏡果d仲好笑,
機票唔係錢? 個個都會去日本?
你去開旅行唔代表個個都會去旅行

上面講咁多野, 我淨係想問一問上面果d細路仔,
答我一句,
服務係咪唔應該收錢?

你真係應該去驗眼
上面咁大班巴打講話應該收錢你都睇唔到
明明重點係點解覺得人地唔幫襯你人地就覺得服務係免費?
仲有人地鐘意去日本旅行配鏡關你咩事?
唔俾去旅行配鏡咩依家?

係淘寶令佢地可以鏡片都唔經眼鏡鋪

我一早有海事處個poster

條女有叫你簽MO935/936咩
時空旅行者

我點唔標明驗眼收費?

除左pos入面,係果位女士入鋪前
你有無係當眼處標明/驗眼前表示淨驗眼要回費?

無標明同海味鋪磨碎人蔘再講個價你知有乜分別?

一時講288驗眼送眼鏡
一時講[green]150[/green]驗眼

呢個post係考眼力定個價任你講?

佢話150驗眼加鏡喎
媽好亂

288連架連鏡
有幾亂?
樓主講野啲point真係
你開價150人地係咪一定要接受?
你買衫一間唔啱你都去第間啦
係咪入你舖頭就一定要俾錢?
係嘅話你個間就係黑店啦
先唔講咩淘寶先啦
咪講到你免費幫人驗舊眼鏡度數就好偉大先得架
人地講到明唔清你驗完個度數都唔會啱人架啦
人地講幾句就話人價值觀扭曲
為乜撚野居民服務姐

我明白樓主感受, 只不過樓主表達得唔好
首先佢地註冊視光師係有守則寫明佢地唔直接向顧客提出免費驗眼
而樓主鋪頭最平嘅配眼鏡套餐服務收150, 包埋驗眼同配鏡
個客唔打算配鏡淨係想驗眼, 咁樓主就提出驗眼要收150
問題就黎啦: 個客竟然覺得驗眼係免費服務
個客可以覺得收費水平唔合理而唔幫襯,
但係若然個客係預期間鋪頭係唔使幫襯鏡片, 老馮幫佢免費驗眼
咁樣大家都覺得個客有咁嘅期望都冇問題?
講起尊重呢樣野
而家好多專業都唔受尊重
律師護士老師IT engine accounting
視光師算好嫁喇
不過唔係做果行 好難知到底果行有幾專業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞