真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
其實係驗眼一定要買埋鏡?人地話想知個度數,你就offer人地鏡連檢查;人地話係外國配,你就話人地去淘寶配

「專業」人士 諗野唔駛你教
人地眼中永遠覺得 「專業」人士 = 收入高 = 智商高 = 能力高

首先我要認下低威先
我估嘅

但無論上網 淘寶 定日本
本質係
不付款就想取得別人提供服務

跟據你講,人地係覺得貴wo,即係有人覺得貴就係想免費得到服務?

有講錯咩

讀咁多書就唔可以被矮化?
你係古代返黎 定係未出黎社會工作
讀多書=地位高?

你咁醒做埋佢個份囉,
自已開發自已會用既電子產品,
自已起屋同搞掂個電力系統,
再自已去搵鏡片廠,自已磨鏡片。
乜都DIY,咁呢個世界唔需要任何專業人士

唔係講緊到底每份工種專唔專業
係就算你專個行話知你值幾多值唔值
但呢個世界有格價呢樣野
咖啡師都好專甚至可能沖得好過連鎖店
你亦可以賣得高過佢地
有人覺得值買好正常
有人覺得值但係寧願去返連鎖店買杯便宜啲既
你又話佢有問題

真心 starfuck扭曲左呢代人生活同價值觀
以我啱啱經驗為例
其實有時都好頺
作為讀左少少書

唔知幾多個個服務香港既咖啡師之一

投先個靚妹話想知道個價錢比阿媽幫佢買

我報話我收人一杯mocha150元連紙杯佢都覺得貴

我諗到嘅唯一解釋佢想飲starfuck

我真心覺得starfuck扭曲左呢代人的生活

真心 我覺得即溶咖啡先真係扭曲左呢代人的生活同價值觀
我出名係為俾得起40蚊飲咖啡既人服務
好脾氣, 絕對唔會背後上連登唱衰d唔俾錢既客
但對於個d唔尊重咖啡師專業既人好嬲
全港7000000000000先得130間Starbucks
不如將心比己吧

真呀 以前會買一杯磨出黎既啡 而家貪方便用即溶
扭曲左唔少我個習慣
視光師都唔係專業
唔係以為望下熱氣球就叫驗咗掛
呢個post好好笑
視光師都唔係專業
唔係以為望下熱氣球就叫驗咗掛

究竟d小學生知唔知咩叫專業資格
當自己係醫生咩臭閪
你係個驗眼仔咋死柒頭屌你老母

巴打覺得平唔平?
既然你咁pro,不如開個專業po講解下淘寶眼鏡有乜問題?

講真 平眼鏡,貴眼鏡一攞上手就知
視光師,唔講以為眼科醫生

定位唔同吧

以前睇過有個視光師,check到我眼底有野,即刻寫信俾我去公立專科

唔係註冊醫生出既信 有撚用 ?

有喎,醫院果面即日俾我睇專科

你去急症 ? 你封信係畀醫生參考啫
係個醫生轉介你去睇眼科

唔係封信畀你排到眼科

排專科要 註冊醫生信, not 視光師信

係政府醫啲 on9先要再經啲周身刀冇張利既gp 之排到專科

拎去私家既話跟本上絕大部分都受
點解視光師取締唔到 話時話 有冇解釋一下
點解你覺得佢會買淘寶呢?
唔比錢你賺就扭曲咗?

係,你收我錢唔准賺!
九唔搭八,關乜撚淘寶事,係孤寒唔想俾錢驗眼,專業FF
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

你會唔會計錯數
你應該計嘅係需要用你地服務嘅人嘛

屌 護士有用咁多 你點同佢地比
見上面好多人話去外地配眼鏡平
乜去外地驗眼好貴咩?
點解要特登係香港眼鏡鋪要求免費驗眼, 然後去外地買眼鏡
既然諗住去外地配鏡點解唔係當地驗眼
點解大家會覺得係香港要人幫手驗度數係老馮免費

btw, 講到眼鏡佬食水深都唔夠班牙醫整假牙食水深
牙醫幫你睇完你啲牙位之後向工場落order, 呢到牙醫賣假牙同工場製假牙個差價好大
屋企人幫趁左個牙醫整副假牙, 但係次次用冇耐就爆左
換幾副假牙, 就俾返咁多副假牙錢個牙醫
後尾屋企人諗到計仔可以令到假牙唔爆, 要求個牙醫向工場落指示改副新假牙
但係個牙醫話技術上做唔到
屋企人唔信, 就同個牙醫嘈左勁耐, 最後牙醫就俾左個工場電話俾屋企人要佢自己同工場嘅人講
之後屋企人向工場啲人提出一啲改造要求
只不過係改少少野(個工場直程話唔使加錢), 之後呢副新假牙就用左勁耐都冇事

利申: 對眼好正常, 未配過眼鏡
係連登討論依d 真係無咩意思
連視光師唔係專業都講得出
一黎人地話外國訂,你估人淘寶買
二黎點樣由唔接受你offer 睇到淘寶扭曲呢代人生活?
三黎大家溝通誤會,佢以為驗眼免費,視光師巴打又覺得驗眼唔係免費,sell 佢150$ plan, 後生女覺得唔抵咪走

唔明扭曲個位係邊?
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

你會唔會計錯數
你應該計嘅係需要用你地服務嘅人嘛

屌 護士有用咁多 你點同佢地比

講真 護士由出世到死亡都會接觸到
視光師係重要
自比一定高於護士 都幾有矮化意味
笑到仆街
中六果陣入左亮視點,一入去職員就叫你驗眼先咁我又on99走去驗,驗完眼出黎見到o的價錢唔係人咁品就冇買到,個職員話,唔買唔緊要,驗左眼要比檢查費,部機上面有行勁撚細嘅字 屌佢老母
中六果陣入左亮視點,一入去職員就叫你驗眼先咁我又on99走去驗,驗完眼出黎見到o的價錢唔係人咁品就冇買到,個職員話,唔買唔緊要,驗左眼要比檢查費,部機上面有行勁撚細嘅字 屌佢老母

眼鏡布都想收我一條40蚊
只能講一句 樓主用偷換概念解釋一件事發揮得淋漓盡致
好事黎既

無得賺錢騮騮豬,想搵d野屌下,又唔敢直接屌人唔比錢自己賺,咪事但懶係感歎地屌鳩班港豬淨係識淘寶
下下去日本 咁好多野都唔洗傾
[size=4]真係全撚部都要驗眼
人地叫佢驗度數佢拎去比佢老母"外國"配鏡
佢就要人連鏡片連驗150蚊
人地要塊鏡片托柒咩
你話150驗眼人地可能已經科左水啦
又拉到專業又剩
戇鳩鳩
[/size=5]
你唔想幫人免費驗眼係你既選擇

你 sell 人地 150 蚊 驗眼 + 鏡 係你既選擇

人地唔想畀 150 蚊你, 係佢既選擇

3 者 無沖突, 你出 POST 做乜鳩先 ?

我反映佢係想一元都唔比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞