真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike

姐係我去驗左咁多次近視散光 眼壓 拎到張紙仔
佢哋咁多個都要釘牌
個女仔唔係淨係要個近視深度咋咩

如果你認為個張紙仔係驗眼

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

佢要求攞一個度數去話比佢媽咪去外國配眼鏡
咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

咁大家唔係講緊同一樣野了
原來你配眼鏡㯲完電腦機就配🙆🏻‍♂️

好明顯佢想拎張紙仔啦
又有冇咁過份叫你入去半粒鐘呀
淘寶po睇過都知d人拎張紙就夠
樓主on9 此po已完

仲有我提供左話免費比佢知舊度數呢個option

不過為抝而抝無謂
不過我出奇到2017年仲有人以為毎張紙仔可以直配度數

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

個問題係呀,個女仔有冇可能會叫佢入房半個鐘呀,唔買鏡有冇可能可以叫到人入房仔呀
個situation咪就係個女仔想拎張紙,你理得佢暈唔暈姐
樓主就專業使者上身

你有冇追post?

個女仔就係想我免費詳細驗
講左n次

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

個問題係呀,個女仔有冇可能會叫佢入房半個鐘呀,唔買鏡有冇可能可以叫到人入房仔呀
樓主就專業使者上身

屌你真係好撚戇鳩, 自己收收皮先啦, 你呢種人就算讀完master咪又係連common sense都無既中大master囉

你個point呢
chok兩下就理智都無埋,point呢
有point就講,粗口幫唔到你加point

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

有咩無可能 睇完呢個post覺得呢個世界真係咩人都有
有好多野都要過得到良心同埋知識嘅
所以人地係專業你唔係囉

係喇係喇有可能喇,有可能會免費求你入房仔半個鐘
同埋搞笑咩,視光師托自己上天花板,得你最專業喇,其他工廢

喺驗眼呢個範疇的確係視光師最專業
唔好拉埋其他工嚟講
專業係能力認可,值幾多錢係市場決定
呢個世界唔係圍住你轉架樓主

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

屌你真係好撚戇鳩, 自己收收皮先啦, 你呢種人就算讀完master咪又係連common sense都無既中大master囉

你個point呢

point上面就講左, 自己追啦盲撚, 使唔使幫你驗下眼?
邊忽見到我無理智?
對智障唔講粗口講咩?
好奇一問

視光師算唔算係退化版眼科醫生

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

有咩無可能 睇完呢個post覺得呢個世界真係咩人都有
有好多野都要過得到良心同埋知識嘅
所以人地係專業你唔係囉

係喇係喇有可能喇,有可能會免費求你入房仔半個鐘
同埋搞笑咩,視光師托自己上天花板,得你最專業喇,其他工廢

我邊有踩其他人其他工?
我應該免費驗眼跟著釘牌?
屌呢個post d人真係好嘔心 個個當人地比服務你係理所當然咁

香港人貪起小便宜上黎真係難頂過蝗
好奇一問

兩個stream
就好似水吧同廚房咁

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你好似我有啲病人
睇完病後準備走
忽然就話順便攞支咳水
同佢講話唔可以隨便俾,要問清楚知道咩問題先得
佢就話唔洗啦
我淨係要枝咳水

你知唔知專業人士有操守
如果唔理你死活
你想點就點
出事嘅時候唔止係病人有問題
我哋都會俾人停牌

不過同你講都嘥gas
屌呢個post d人真係好嘔心 個個當人地比服務你係理所當然咁

我個種灰心你明嗎
150元貴唔緊要
你可以去比較

但夠胆死take it for granted 係免費

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你有冇追post?

講左n次

追故模式睇左幾十頁都無睇過喎
一般免費驗都係紙仔架啦
要求埋免費入去驗真係唔信有香港人咁做
點講都係你一聽就著左,無理到佢想要張紙仔only

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你好似我有啲病人
睇完病後準備走
忽然就話順便攞支咳水
佢就話唔洗啦
我淨係要枝咳水

你知唔知專業人士有操守
如果唔理你死活
你想點就點
我哋都會俾人停牌

不過同你講都嘥gas

多謝醫生理解

我個種灰心你明嗎
150元貴唔緊要
你可以去比較

但夠死take it for granted 係免費

I know that feel
不過撐你還撐你 唔該打翻繁體

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你好似我有啲病人
睇完病後準備走
忽然就話順便攞支咳水
佢就話唔洗啦
我淨係要枝咳水

你知唔知專業人士有操守
如果唔理你死活
你想點就點
我哋都會俾人停牌

不過同你講都嘥gas

佢地話你係開藥佬咋

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

仲有我提供左話免費比佢知舊度數呢個option

不過為抝而抝無謂
不過我出奇到2017年仲有人以為毎張紙仔可以直配度數

個問題係你理得佢有冇拎齊資料
個事實係有張紙仔係配到,質素暈唔暈係另一個問題,你理得佢
我唔信佢真係叫你入去房驗

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你有冇追post?

講左n次

一般免費驗都係紙仔架啦

大佬
我重覆左n次

佢入來
表明在外面配想驗度數
我表示驗眼收費
佢驚異表示驗眼唔係免費咩
我話咁啦
我幫你用電腦量鏡片機度你舊度數比你媽咪幫你配
佢話舊度數唔得想重新驗眼

成件事就係咁
你仲認為你個種攞紙仔?
好奇一問

兩個stream
就好似水吧同廚房咁

痴撚線廚房同洗碗啦下話
當自己係咩

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

咁仲唔係詳細驗眼係咩?

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你個point呢

point上面就講左, 自己追啦盲撚, 使唔使幫你驗下眼?
邊忽見到我無理智?
對智障唔講粗口講咩?

你自己認定左女仔只要張機紙, 但明明已經講女仔要入房檢查
但你重係無視, 繼續自說自話, 我真係服左你

係啦 免費驗根本係為左吸引你下次配
係做生意手法咋麻
唔通收你$150發現近視無深到
或者想等得閒先配,果$150當coupon
你估你真係醫生咩 搵你望下咁值錢 呀2100個讀左好多年書既專業

你講有冇深度個隻叫screening
我個種唔會收客錢
客人於標準距離未能睇到標準視力
我會告知佢視力下降
咁是否驗眼佢自己再諗

搵我望下
咁即係須要我服務而希望我免費

我一服務完就釘牌了

佢哋咁多個都要釘牌

大家唔係講緊同一件事

個女仔有要求你深入驗眼

用機同用人手驗應該係兩樣嘢
例如用機驗眼壓
係無用slit lamp人手睇咁準

好似係

或者等我解答下醫生巴打既疑問
用機係用嚟攞個大概數據畀視光師參考再人手檢查度數
人手都仲有分係主觀檢查(啫係平時1鏡2鏡檢查)同客觀檢查(視光師既一種專門儀器可以喺唔使病人出聲既情況下check度數)
用機嚟直接配鏡係極其唔專業, 以致喺code of practice都係明文禁止

至於眼壓同slit lamp就另外既嘢嚟了

Thanks
頭先攪錯咗slit lamp個gonioscopy睇AACG

拎張紙仔ok?

好明顯佢想拎張紙仔啦
樓主on9 此po已完

咪傻啦
仲要度返瞳距
又要知個準確數字
唔係配完會頭暈又唔清

我唔係視光師都知啦

樓主就專業使者上身

你有冇追post?

講左n次

一般免費驗都係紙仔架啦

大佬
我重覆左n次

佢入來
表明在外面配想驗度數
我表示驗眼收費
佢驚異表示驗眼唔係免費咩
我話咁啦
我幫你用電腦量鏡片機度你舊度數比你媽咪幫你配
佢話舊度數唔得想重新驗眼

成件事就係咁
你仲認為你個種攞紙仔?

舊度數係舊鏡片
新紙仔係新度數
你講舊做乜,有乜野用
其實樓主d logic都真係有d問題
好彩係做視光幫人驗下眼
如果係做醫生護士個d需要臨場判斷既專業真係隨時死得人

請講logic

我已經講話
我唔知佢係咪淘寶
但呢代人受淘寶影響

上一輩人
要配眼鏡
未去鋪頭
格價無可厚非
但最後幫櫬正規鋪頭
入得鋪頭會有一種擺人著數唔好意思感覺

到今天好多婆婆我幫佢換鼻托佢比十元我
我唔收
佢請我食野

呢家
問人拿免費服務像老奉

生意模式唔同姐
人地88果啲賣副鏡賺番哂d手工錢啦
你做果種似廉航咁樣樣野明碼實價
但係d客唔知原來有哩種模式
咪走入嚟R服務囉

人地真係比開千幾蚊副鏡既又唔可以話人閪喎
係蠢姐

你做老闆就緊係叫d客黎配平鏡,出門七日後自己去88 R服務啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞