真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
樓主移民啦,澳新兩國視光師係好好搵,同埋驗眼係明碼實價有驗眼費,local 有政府幫佢地俾驗眼費。
你同連登班細路講野浪費時間

鬼唔知阿媽係女人,樓主係叻嘅一早移咗民啦

我俾你地搞到好亂
除非佢個牌係廢既,唔識病理唔識用藥,如果唔係點解視光師係香港講到咁垃圾。

視光師可以用藥咩?

外國既視光師真係可以出藥

咁咪同眼科醫生overlap左(?)
視光識病理就唔奇 好多都識睇青光老花飛蚊

眼科醫生主要做手術

咁樣先可以減低成個醫療開支
我答左你
免費驗眼會犯法
根本冇可能
所以公眾理解上
係老一輩做壞規矩
公眾認為?
公眾認為同性戀係刑事咁就係刑事?
唔用法則用觀感?

算啦連登總有人乜都嘈一餐
之前求其答人嘢都無端端畀人叫臭西

姐係之前做盡衰野底都唔撚洗
就咁推個波比上一輩就可以上道德高地
而唔係用實質行動去改變人地觀感?
我答左你
免費驗眼會犯法
根本冇可能
所以公眾理解上
係老一輩做壞規矩
公眾認為?
唔用法則用觀感?

你係冇答到我
事實上 呢度所有話你既巴打 都唔係要求你免費驗眼
我紅字重申:
呢度所有話你既巴打都唔係叫你免費驗眼
而係叫你只做驗眼唔好搭塊鏡落去
因為你塊鏡冇用又豬頭骨 盞俾人覺得你專業免費

老一輩規矩佢地做壞左 你做返正確就得 你而家係人錯我又跟住錯 仲要話自己冇錯
俾個good 你

即刻印

咁你唔拎起比佢睇,講到免費放人走好委屈

頭幾頁又話288驗眼送鏡
轉個頭又話150

大家覺得呢位巴打做生意手法係點

唔通我要vr全間鋪?

既然你定明價錢 仲點解可以放佢走呢?
傻鳩,真係搵外國配唔撚得既?你係香港配副oakley radarlock俾我睇丫撚樣

佢話齋驗唔配收$150 都畀人屌
你美國西岸搵到$20 USD optometrist 驗眼話我知 pls
樓主死心罷啦

我每個月畀錢買 creative suite
買 iTunes 哥都畀人笑係 on9

根本好多香港人係好撚自私又孤寒度縮
衰起上嚟衰過啲蝗

係咪真係咁難明 唔該追曬post先講嘢

追完
你哋好似人哋Amazon 話買嘢包送貨
咁你哋自己去完第二度買叫 Amazon 免費送貨
之後Amazon 話你喺我度買就包
你哋就屌人送貨唔係唔值錢 應該免費 你理得我上Walmart 買總之你免費幫我送件我 Walmart 買嘅嘢啦
根本就on9

我一直都講但係佢當睇唔到 寫明就唔會有誤會
建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節

佢係選擇性失明 佢應該要驗眼

都唔知見到巴打紅字左幾多次
人地袋錢落佢袋話宜家要變 建議佢做埋網上做大佢搵埋啲宜家唔係佢主要客源既人做佢既客
都唔聽唔睇 岩嘅 人地做生意自然有自己一套
但係做得服務性行業 講緊賣眼鏡 閪客或者R野既客一定有架喇 仲大把係門口行入黎 你又介意又唔標明 真係好難幫你
眼科醫生同視光師有乜嘢分別 視光師驗眼專業啲?

一個要開藥同開刀,一個眼鏡sales

其實繼續講我地係sales
我希望你以後唔好驗眼/驗眼要約真正眼科醫生
我諗800起跳
醫院記得指明唔找視光師

理佢地都戇鳩,個個都免費免費,咁邊個生活到

仲共產過中國式社會主義嘅共產黨

好似你哋咁唔幫襯就批鬥,話人低等窮人蝗蟲小學雞
樓主移民啦,澳新兩國視光師係好好搵,同埋驗眼係明碼實價有驗眼費,local 有政府幫佢地俾驗眼費。

我俾你地搞到好亂
除非佢個牌係廢既,唔識病理唔識用藥,如果唔係點解視光師係香港講到咁垃圾。

視光師可以用藥咩?

外國既視光師真係可以出藥

咁咪同眼科醫生overlap左(?)
視光識病理就唔奇 好多都識睇青光老花飛蚊

唔係overlap,係做primary care,定期檢查眼睛,同埋你有時隻眼唔舒服你可以搵視光師睇,
唔得先轉介專科醫生跟進。
家下外國買野幾方便而且價錢google就知差價
唔使硬食香港鋪租 唔係一定貪平買大陸野

其實巴打都有心既 之前會開帖解答下問題

我討論重點比人spin

個客要求免費我點都滿足不了

spin咩姐
人地唔啱價就話人想免費
佢搵唔到再平啲係佢嘅事啦
憑咩你開150就一定要係你到買?
樓主係咪自己做老闆?不如自己轉型做高級手造眼鏡 入啲德國貨日本貨返黎做 再搵marketing 公司幫你做Facebook ig 雜誌宣傳 加上專業視光服務 應該贏到個market sharing
依家好多賣手造眼鏡嘅樓上鋪好多都博大霧無視光師 比三千幾蚊無得驗眼一樣大把人去

之後都會畀人屌間接交租畀業主

高登之前唔係有間the nXw blXck oXticXl 做緊呢d野咩
仲好似幾受歡迎
1. 視光師唔係專業真係得啖笑, 讀5年出嚟畀連登仔叫眼鏡佬, 真係想知啲連登仔做盛行, 免費驗眼仲好笑, 開善堂咩? 你唔好叫髮型師幫你免費剪髮, 唔好叫醫生幫你免費診症?

2. 樓主都唔係第一日出嚟做嘢啦, 唔知香港啲閪客有幾閪? 香港閪客R免費驗眼都唔係第一日既事嚟, 佢R免費service你大可以唔做佢生意, 自由市場係咁, 同埋logic是咪有問題, 無啦啦拉到落淘寶度, 完全睇唔到有咩關係

3. 唔明點解樓主死都要送對鏡畀人, 一個價錢齋驗眼, 一個價錢驗眼包埋鏡片咪得, 使乜咁煩又話人唔專重你又盛, 你自己開舖個話事權仲大過打工果啲啦, 好多時佢地都係硬食啲閪客

即刻印

轉個頭又話150

唔通我要vr全間鋪?

咁唔開番150蚊單?
根據上面所講,你免費幫佢驗眼係違反條例

我俾你地搞到好亂

視光師可以用藥咩?

放大瞳孔藥水?

唔好咁無知啦好嗎?

我諗800起跳
醫院記得指明唔找視光師

好似你哋咁唔幫襯就批鬥,話人低等窮人蝗蟲小學雞

自由市場 百貨應百客 自由選擇 明買明賣 建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節 避免不必要的誤會

我諗800起跳
醫院記得指明唔找視光師

聽歌洗撚錢咩
睇戲洗撚錢咩
Windows洗撚錢咩
下你比錢買office呀
我答左你
免費驗眼會犯法
根本冇可能
所以公眾理解上
係老一輩做壞規矩
公眾認為?
唔用法則用觀感?

你係冇答到我
事實上 呢度所有話你既巴打 都唔係要求你免費驗眼
我紅字重申:
呢度所有話你既巴打都唔係叫你免費驗眼
而係叫你只做驗眼唔好搭塊鏡落去
因為你塊鏡冇用又豬頭骨 盞俾人覺得你專業免費

老一輩規矩佢地做壞左 你做返正確就得 你而家係人錯我又跟住錯 仲要話自己冇錯
俾個good 你

1. 視光師唔係專業真係得啖笑, 讀5年出嚟畀連登仔叫眼鏡佬, 真係想知啲連登仔做盛行, 免費驗眼仲好笑, 開善堂咩? 你唔好叫髮型師幫你免費剪髮, 唔好叫醫生幫你免費診症?

2. 樓主都唔係第一日出嚟做嘢啦, 唔知香港啲閪客有幾閪? 香港閪客R免費驗眼都唔係第一日既事嚟, 佢R免費service你大可以唔做佢生意, 自由市場係咁, 同埋logic是咪有問題, 無啦啦拉到落淘寶度, 完全睇唔到有咩關係

3. 唔明點解樓主死都要送對鏡畀人, 一個價錢齋驗眼, 一個價錢驗眼包埋鏡片咪得, 使乜咁煩又話人唔專重你又盛, 你自己開舖個話事權仲大過打工果啲啦, 好多時佢地都係硬食啲閪客

入到U科科都讀四年,多一年就打哂飛機咁做乜鳩 專業係值得尊重,但唔係因為讀多一年就要特別尊重下話

即刻印

轉個頭又話150

唔通我要vr全間鋪?

咁唔開番150蚊單?
根據上面所講,你免費幫佢驗眼係違反條例

佢走左啦
傻鳩,真係搵外國配唔撚得既?你係香港配副oakley radarlock俾我睇丫撚樣

佢話齋驗唔配收$150 都畀人屌
你美國西岸搵到$20 USD optometrist 驗眼話我知 pls

閪你老母,佢有冇事先講明要收錢先

佢而家度乜撚野咁巴屎閉呀,做角膜矯形定ERG呀?

條女連叫佢簽張紙都冇呀,$150

我俾你地搞到好亂

視光師可以用藥咩?

香港唔得
英美加澳紐都得

入到U科科都讀四年,多一年就打哂飛機咁做乜鳩 專業係值得尊重,但唔係因為讀多一年就要特別尊重下話

it狗寫個program 賣知識都要收錢啦

咩叫特別尊重
時空旅行者

我點唔標明驗眼收費?

除左pos入面,係果位女士入鋪前
你有無係當眼處標明/驗眼前表示淨驗眼要回費?

無標明同海味鋪磨碎人蔘再講個價你知有乜分別?

一時講288驗眼送眼鏡
一時講[green]150[/green]驗眼

呢個post係考眼力定個價任你講?

佢話150驗眼加鏡喎
媽好亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞