真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
作為讀左少少書
2100個服務香港既視光師之一

呢句好撚柒
你以為自己係邊個

唔緊要
香港係唔興尊重行業
所以我起另一個post話點解會計師公會講撚屌野冇人出聲
呢個post最好笑係
原來連登仔眼中視光師都稱唔上專業

佢地個個180 30 30
月入幾十皮 唔係律師就醫生工程師wo
視光師算咩專業
不過都係比唔起150蚊驗眼既度縮撚樣

下下免費驗完就上網配
都幾賤
算啦巴打 連登班窮撚真係得個笑字㗎咋

你都on9
唔係輸撚比唔起
問題係值唔值得比
如果你好撚有錢 有成百億
你會唔會用1億問舊屎番黎?
用手拎住都嫌臭啦
其實係驗眼一定要買埋鏡?人地話想知個度數,你就offer人地鏡連檢查;人地話係外國配,你就話人地去淘寶配
巴打上你到配眼鏡有冇折
呢個post最好笑係
原來連登仔眼中視光師都稱唔上專業

佢地個個180 30 30
月入幾十皮 唔係律師就醫生工程師wo
視光師算咩專業
不過都係比唔起150蚊驗眼既度縮撚樣

下下免費驗完就上網配
都幾賤

其實係 但市場生態係咁就要諗計 唔係抱怨完就算

呢句真

唔緊要
我無怪過佢想出去配
我直頭話我度番你舊眼鏡度數唔收佢錢
佢又覺得睇得唔清

咁即係點?
即係想我唔收錢驗眼?

唔怪得你唔答我
乜而家驗眼要收錢??
由細到大都係入去免費檢查

不嬲都係

可能我係去cheap雞屋村仔眼鏡舖,從來唔會收啲咩驗眼費

我都屋邨開
唔應該恰人
你做盛行
我叫你提供你做個行既服務但唔收費得唔得?

啲口氣咁差真係抵你拍烏蠅

我出名係為居民服務
好脾氣
但對於個d對別人專業唔尊重既人好嬲
不如將心比己吧

有105隻淘寶狗負皮

唔怪得你唔答我
乜而家驗眼要收錢??
由細到大都係入去免費檢查

不嬲都係

可能我係去cheap雞屋村仔眼鏡舖,從來唔會收啲咩驗眼費

我都屋邨開
唔應該恰人
你做盛行
我叫你提供你做個行既服務但唔收費得唔得?

啲口氣咁差真係抵你拍烏蠅

我出名係為居民服務
好脾氣
但對於個d對別人專業唔尊重既人好嬲
不如將心比己吧

未試過驗眼要錢,樓主憑咩覺得自己值得收呢$150?
免費驗眼好似犯法
不過驗完之後買眼鏡/con可以比你扣返咁解
算啦巴打 連登班窮撚真係得個笑字㗎咋

你都on9
唔係輸撚比唔起
問題係值唔值得比
如果你好撚有錢 有成百億
你會唔會用1億問舊屎番黎?
用手拎住都嫌臭啦

你隻眼係屎?
你認為驗眼應該收幾錢
視乜撚光師
眼鏡仔就眼鏡仔

讀電子就先達仔,
讀電機就中電仔,
讀會計就計數仔,
大哥,讀咁多書就出黎畀人矮化。

有講錯咩

讀咁多書就唔可以被矮化?
你係古代返黎 定係未出黎社會工作
讀多書=地位高?

你咁醒做埋佢個份囉,
自已開發自已會用既電子產品,
自已起屋同搞掂個電力系統,
再自已去搵鏡片廠,自已磨鏡片。
乜都DIY,咁呢個世界唔需要任何專業人士

唔係講緊到底每份工種專唔專業
係就算你專個行話知你值幾多值唔值
但呢個世界有格價呢樣野
咖啡師都好專甚至可能沖得好過連鎖店
你亦可以賣得高過佢地
有人覺得值買好正常
有人覺得值但係寧願去返連鎖店買杯便宜啲既
你又話佢有問題

真心 starfuck扭曲左呢代人生活同價值觀
以我啱啱經驗為例
其實有時都好頺
作為讀左少少書

唔知幾多個個服務香港既咖啡師之一

投先個靚妹話想知道個價錢比阿媽幫佢買

我報話我收人一杯mocha150元連紙杯佢都覺得貴

我諗到嘅唯一解釋佢想飲starfuck

我真心覺得starfuck扭曲左呢代人的生活
唔比錢你賺就扭曲咗?

唔係打手 但係你覺得由細讀咁耐書 做到視光師 值唔值 150

即係點
即係就算有其他門路都一定要俾你賺

大家明唔明個問題?

1.
你淘寶都唔關我事
我直頭比埋個option佢
免費度佢舊眼鏡度數

2.
佢要求我驗眼
而認為我收150元連鏡片走左
我其實ok
畢竟88元起既樓上鋪都有人做
但佢係認為
單純驗眼不應收費
我先著左
樓上話$150驗眼果啲人真係要搵樓主驗下眼
話免費驗眼果D係咪因為配埋鏡片咋?
印象中好多年前已經話配埋鏡先免費驗眼

我都認為香港眼鏡鋪係食水深,先唔講$150係咪貴
但鏡同框貴過上網買咁多,想試又要問你拎,睇都睇得唔舒服,款又少
有時自己去驗眼,再上網買兩副好過
未試過驗眼要錢,樓主憑咩覺得自己值得收呢$150?

你配埋可以話係一個package
但你走入去齋驗人地點解唔收
我覺得天公地道喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞