真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
中六果陣入左亮視點,一入去職員就叫你驗眼先咁我又on99走去驗,驗完眼出黎見到o的價錢唔係人咁品就冇買到,個職員話,唔買唔緊要,驗左眼要比檢查費,部機上面有行勁撚細嘅字 屌佢老母

如果佢真係冇講明就點你去驗可以投訴佢
照咁睇佢咁做係有誤導成份
冇喺香港配好多年
日本即日有又唔貴服務又好
香港啲仆街眼鏡舖早日收檔啦
中六果陣入左亮視點,一入去職員就叫你驗眼先咁我又on99走去驗,驗完眼出黎見到o的價錢唔係人咁品就冇買到,個職員話,唔買唔緊要,驗左眼要比檢查費,部機上面有行勁撚細嘅字 屌佢老母

眼鏡布都想收我一條40蚊

點解咁耐以黎我未見過有人去屌香港o的消費陷阱 成班狗撚黎

如果佢真係冇講明就點你去驗可以投訴佢
照咁睇佢咁做係有誤導成份

果陣細個咩都唔識
當買個教訓
香港眼鏡舖好少明碼實價
去日本全部明碼實價

盡左我能力
場爆
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

你會唔會計錯數
你應該計嘅係需要用你地服務嘅人嘛

屌 護士有用咁多 你點同佢地比

講真 護士由出世到死亡都會接觸到
視光師係重要
自比一定高於護士 都幾有矮化意味
笑到仆街

唔踩低護士點顯得樓主個專業人士牌係幾經貴呀
樓主好需要人尊重的
你唔想幫人免費驗眼係你既選擇

你 sell 人地 150 蚊 驗眼 + 鏡 係你既選擇

人地唔想畀 150 蚊你, 係佢既選擇

3 者 無沖突, 你出 POST 做乜鳩先 ?

我反映佢係想一元都唔比

唔係wor
我睇黎睇去都覺得你篇野係講緊淘寶的禍害

"我諗到嘅唯一解釋佢想淘寶做鏡"
唔知你地笑乜啦

職業既野個個目的唔同

做嘢就全基本上係所有職業都一視同仁
做嘢講專業 話知你律師 定視光師

理論上 做到視光師既人 個人認為會比其他職業既更勁

因為視光師唔講業績 唔洗拉客
過到視光師評核條線做到視光師 姐係你超過香港7成既人

而真正做到視光師服務市民既更加少之又少

利申:8年視光師

曲線引屌?
唔比錢你賺就扭曲咗?

唔係打手 但係你覺得由細讀咁耐書 做到視光師 值唔值 150

即係點
即係就算有其他門路都一定要俾你賺

大家明唔明個問題?

1.
你淘寶都唔關我事
我直頭比埋個option佢
免費度佢舊眼鏡度數

2.
佢要求我驗眼
而認為我收150元連鏡片走左
我其實ok
畢竟88元起既樓上鋪都有人做
佢係認為
單純驗眼不應收費
我先著左

咁呢個先係問題; 問題就係港人唔明白professionalism, 欠缺「專業化意識」. 呢樣係佢抵屌, 你一早講中咗呢個point咪好囉, 扯去乜柒taobao, 根本係你講錯重點, 你logic有問題

咪臭係
同埋人地話驗眼,你sell佢150連鏡片做乜鳩 ?直接開驗眼個價錢唔得 ?sell唔到就發老脾

重點

佢想免費驗眼
你唔想幫人免費驗眼係你既選擇

你 sell 人地 150 蚊 驗眼 + 鏡 係你既選擇

人地唔想畀 150 蚊你, 係佢既選擇

3 者 無沖突, 你出 POST 做乜鳩先 ?

我反映佢係想一元都唔比

依啲客人根本就係垃圾
所以其實香港大部分人都係連強國人都不如
猶如乞衣
大佬啊,你食飯都收加1,俾幾蚊tips啦

大佬呀,人地想驗度數,你就offer人地鏡片連度數;人地覺得貴,你就話人想免費唔想比;人地話去外國配,你就話人係淘寶買,最後再開個咁既topic,以後內文係一d關係都冇,你想人點撐你呀
之前有人比500元拍片
大家反映咁大
我都覺得underpaid

有firm請summer intern no paid
大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

你咁樣講
你屈撚晒

講事實
香港眼鏡舖好少明碼實價
去日本全部明碼實價

盡左我能力

問題 你有無講獨立驗眼個價先? 如果無,點解?定你根本想夾埋人配鏡?
唔知你地笑乜啦

職業既野個個目的唔同

做嘢就全基本上係所有職業都一視同仁
做嘢講專業 話知你律師 定視光師

理論上 做到視光師既人 個人認為會比其他職業既更勁

因為視光師唔講業績 唔洗拉客
過到視光師評核條線做到視光師 姐係你超過香港7成既人

而真正做到視光師服務市民既更加少之又少

利申:8年視光師

曲線引屌?

屌真心左
睇你點睇嫁姐,唔講淘寶行行都有做爛市既商家
我做影相呢行入面有人影一張相收人幾十蚊,有人影張相收人幾萬蚊
收平除貴係技術上同質量上都各自有原因,成日覺得其他人做爛市點解唔諗下點樣令人覺得自己有價值改變下自己做一啲新既野出來?

而家係有人想免費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞