真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
成班盲撚以為150驗眼?

所以視光師呢個職業真係好重要
2100真係唔夠
呢個post 1/3人要驗眼

亦都有成班盲撚以為個靚妹去淘寶
你都識講佢叫阿媽係外國配鏡,咁關淘寶咩事
睇你點睇嫁姐,唔講淘寶行行都有做爛市既商家
我做影相呢行入面有人影一張相收人幾十蚊,有人影張相收人幾萬蚊
收平除貴係技術上同質量上都各自有原因,成日覺得其他人做爛市點解唔諗下點樣令人覺得自己有價值改變下自己做一啲新既野出來?
視光師,唔講以為眼科醫生

定位唔同吧

以前睇過有個視光師,check到我眼底有野,即刻寫信俾我去公立專科

唔係註冊醫生出既信 有撚用 ?

真係好on9佢究竟知唔知乜野係專業
之前有人比500元拍片
大家反映咁大
我都覺得underpaid

有firm請summer intern no paid
大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

你將三件事放埋一齊比喻 用意在?

你放得上黎講就預左有人反對你意見啦
相反意見都有錯?
支持樓主,就算我淘寶配鏡,不論邊度驗眼,我都覺得既然相信視光師,比翻相應報酬係應該。 至於價位係幾多呢d就商業決定了,覺得純驗眼貴可以去第二間,再唔係試下買曬套full gear(講笑)。但絕對唔覺得係免費同理所當然。
之前有人比500元拍片
大家反映咁大
我都覺得underpaid

有firm請summer intern no paid
大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

人地要驗眼,你就話連鏡片150
你覺得自己專業 其實唔係

又一個
巴打唔洗理班戇鳩啦
成撚日話反中反支
屌晒佢佢地老母轉頭幫襯埋支那
專業呢家野係華人社會真係無撚人識尊重
其實係驗眼一定要買埋鏡?人地話想知個度數,你就offer人地鏡連檢查;人地話係外國配,你就話人地去淘寶配

「專業」人士 諗野唔駛你教
人地眼中永遠覺得 「專業」人士 = 收入高 = 智商高 = 能力高

首先我要認下低威先
我估嘅

但無論上網 淘寶 定日本
本質係
不付款就想取得別人提供服務
只能講一句 樓主用偷換概念解釋一件事發揮得淋漓盡致
好事黎既
視乜撚光師
眼鏡仔就眼鏡仔

讀電子就先達仔,
讀電機就中電仔,
讀會計就計數仔,
大哥,讀咁多書就出黎畀人矮化。

有講錯咩

讀咁多書就唔可以被矮化?
你係古代返黎 定係未出黎社會工作
讀多書=地位高?

你咁醒做埋佢個份囉,
自已開發自已會用既電子產品,
自已起屋同搞掂個電力系統,
再自已去搵鏡片廠,自已磨鏡片。
乜都DIY,咁呢個世界唔需要任何專業人士

唔係講緊到底每份工種專唔專業
係就算你專個行話知你值幾多值唔值
但呢個世界有格價呢樣野
咖啡師都好專甚至可能沖得好過連鎖店
你亦可以賣得高過佢地
有人覺得值買好正常
有人覺得值但係寧願去返連鎖店買杯便宜啲既
你又話佢有問題

真心 starfuck扭曲左呢代人生活同價值觀
以我啱啱經驗為例
其實有時都好頺
作為讀左少少書

唔知幾多個個服務香港既咖啡師之一

投先個靚妹話想知道個價錢比阿媽幫佢買

我報話我收人一杯mocha150元連紙杯佢都覺得貴

我諗到嘅唯一解釋佢想飲starfuck

我真心覺得starfuck扭曲左呢代人的生活

真心 我覺得即溶咖啡先真係扭曲左呢代人的生活同價值觀
我出名係為俾得起40蚊飲咖啡既人服務
好脾氣, 絕對唔會背後上連登唱衰d唔俾錢既客
但對於個d唔尊重咖啡師專業既人好嬲
全港7000000000000先得130間Starbucks
不如將心比己吧

巴打覺得平唔平?
既然你咁pro,不如開個專業po講解下淘寶眼鏡有乜問題?
唔比錢你賺就扭曲咗?

唔係打手 但係你覺得由細讀咁耐書 做到視光師 值唔值 150

自由市場決定價值,宜家就係話你聽唔值
不過都幾慘 dse成27 8分先入到
無白袍比人當sale屎仔
好快AI robot會令大部分人失業添⋯
唔比錢你賺就扭曲咗?

原來你認為專業應該免費
受教了

間眼鏡舖你開?你無收人工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞