真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
認真,唔好同我講你d同學係用 “唔同stream,水吧同廚房” 去解釋比人聽同眼醫有咩唔同

咩叫輔助醫療呀,洗碗咪輔助廚房囉,講白d又唔肯認,又話自己其實都好勁

其實你知唔知有輔助醫療條例?

係係,關咩事呢,係唔係個條例可以令你同眼醫只不過唔同stream,係水吧同廚房咁同級呢

我無自稱過醫生

我冇醫生個級數
總之
我地係under輔助醫療系統
講到爆post結果都係第一頁嗰個巴打嗰句5百幾正評嘅"唔比錢你賺就扭曲咗?"答得最啱

唔好再避話題
佢要求免費
無論我收一百
五十
十元
佢都係唔比
因為佢要免費
以及詳細
認真,唔好同我講你d同學係用 “唔同stream,水吧同廚房” 去解釋比人聽同眼醫有咩唔同

咩叫輔助醫療呀,洗碗咪輔助廚房囉,講白d又唔肯認,又話自己其實都好勁

其實你知唔知有輔助醫療條例?

係係,關咩事呢,係唔係個條例可以令你同眼醫只不過唔同stream,係水吧同廚房咁同級呢

我無自稱過醫生

我冇醫生個級數
總之
我地係under輔助醫療系統

有冇睇到自己d logic fail#2,你d條例係講黎做咩
之前仲叫人講比你聽有咩fail,on撚99
條例都唔洗google都知一定唔撚關事
香港地 設計同專業都係無人識重視
唔知連登仔幾時公開批鬥下出去食飯明明d料先幾蚊 又賣成舊水

其實都係因為淘寶影響
講到爆post結果都係第一頁嗰個巴打嗰句5百幾正評嘅"唔比錢你賺就扭曲咗?"答得最啱

唔好再避話題
佢要求免費
無論我收一百
五十
十元
佢都係唔比
因為佢要免費
以及詳細

你有offer過1蚊5蚊10蚊?

唔好再避話題
佢要求免費
無論我收一百
五十
十元
佢都係唔比
因為佢要免費
以及詳細

咩避啫,你自己ff佢要詳細就屈佢係受淘寶影響
佢地想知而家其他度咋

答完又答

我ff淘寶

但佢唔係ff
佢係要求我免費詳細驗眼比度數

唔好再避話題
佢要求免費
無論我收一百
五十
十元
佢都係唔比
因為佢要免費
以及詳細

作為2100人中既其中一人,讀咁耐書,值唔值1蚊5蚊10蚊

唔好再避話題
佢要求免費
無論我收一百
五十
十元
佢都係唔比
因為佢要免費
以及詳細

佢話下唔係免費既咩
2100即係第 IV 部分註冊視光師

即係一街都係果隻, 唔駛學歷限制

除屈光檢查及隱形眼鏡驗配工作,不准從事其他工作;除染色劑外,不准使用診斷劑

利申: 睇開第I部分註冊視光師

唔好再避話題
佢要求免費
無論我收一百
五十
十元
佢都係唔比
因為佢要免費
以及詳細

作為2100人中既其中一人,讀咁耐書,值唔值1蚊5蚊10蚊

算啦
我唔再loop
根本無理性討論過
成件事
佢老奉免費想拿度數
比錢?no way la

仲spin我收費唔清楚咩豬頭骨呢呢路路

係咪要我咁講啊
2100即係第 IV 部分註冊視光師

即係一街都係果隻, 唔駛學歷限制

除屈光檢查及隱形眼鏡驗配工作,不准從事其他工作;除染色劑外,不准使用診斷劑

利申: 睇開第I部分註冊視光師

2100係加起來既約莫人數

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
你來配超薄不反光鏡150包驗眼
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡
淨驗眼150你有冇度數配唔配片都150

明白了,即係
兩個概念
你淨驗眼一百五十(樓主圖入面個offer)
你來配超薄不反光鏡150包驗眼(樓主口噏的,冇標出黎,電腦都冇)

重點係配鏡送驗眼 同驗眼 同價
貴鏡都係送驗眼 乜都係送驗眼
即係樓主都認同 驗眼係唔洗錢

你成日掟呢張圖俾我係冇用
我屈經講左 你配鏡係百五蚊包驗眼
而齋驗眼都係百五
呢個就係問題
而今日無啦啦俾你批鬥個位小妹妹 你係好清楚咁同佢講你呢百五蚊可以包鏡
根本你鏡同驗眼個價就分唔開 人地自然唔想食你鏡片個豬頭骨

你而家正正係自我貶低緊你驗眼服務既價值 仲好意思話人唔尊重你既專業

我答左你啦
再答!

簽海事處牌比你 無論你有冇度數
你要驗眼 收150

配超薄鏡150會幫你驗埋眼 但若然你度數唔只用超薄 咁你對鏡就唔只150 或者你要藍光等 你就要比貴多d
呢個時候你埋單就唔只150

我再講左
即係只要買鏡 驗眼就變左免費
你自己定價都覺得買鏡優先過驗眼
但其實你專業係驗眼唔係賣鏡囉你明唔明呀
我講左好多次 你都仲係覺得人地錯
人地因為你咁樣定價 有預期錯覺好正常呀

咁買鏡唔通唔驗眼?
其實再加我手工錢我遲早超薄鏡要加價
係暫時硬食

之前我有俾解決辦法你 你又唔睇
成那日係度自high 打飛機 成日以為d 人唔尊重你專業 自卑到一個點
其實好多人 起碼自少我 從來都冇覺得你呢份唔係專業
你呢d 先係真正labelling 既example

配鏡收配鏡錢 驗眼再收驗眼錢
驗眼定價左 比如一百 包d 咩d 咩
配鏡又定價左 例如平鏡就100貴既200 加上去
之後埋數會有兩項 一項驗眼一項配鏡
佢想配鏡咪拎張報告配 求其拎張紙仔唔夠料就叫佢再驗
佢想一次過搞先決定係配鏡度做優惠
你要行專業 你要尊嚴 呢個係其中一個方向

我忍唔到 你真係好萌塞
你專業係驗眼 唔係配鏡 你企硬到呢樣 你先好講你係專業

唔好再避話題
佢要求免費
無論我收一百
五十
十元
佢都係唔比
因為佢要免費
以及詳細

佢話下唔係免費既咩

最錯係你FF話個靚妹taobao,

無論你點解釋都冇用。

淘寶真係大眾死穴

唔好再避話題
佢要求免費
無論我收一百
五十
十元
佢都係唔比
因為佢要免費
以及詳細

佢話下唔係免費既咩

無論你點解釋都冇用。

淘寶真係大眾死穴

個個入黎係睇你點屌淘寶,有乜野論點,點知原來係你ff,牛頭不對馬嘴,咁咪屌鳩你囉

唔好再避話題
佢要求免費
無論我收一百
五十
十元
佢都係唔比
因為佢要免費
以及詳細

佢話下唔係免費既咩

無論你點解釋都冇用。

淘寶真係大眾死穴

你睇曬成個post覆曬成個post,個結論竟然係呢個
專業有價
佢要死咪有佢死囉

但你發咩窮惡啫屌
咪撚攞個牌黎打飛機ok?

Optom撚多野讀又辛苦出黎又唔夠其他allied health好搵係會心理不平衡嘅
But it's your choice

身為2100個與眼科醫生不同stream讀左好多年書既專業暨輔助醫療系統下的一份子會好好努力做好自己,服務大家

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
你來配超薄不反光鏡150包驗眼
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡
淨驗眼150你有冇度數配唔配片都150

明白了,即係
兩個概念
你淨驗眼一百五十(樓主圖入面個offer)
你來配超薄不反光鏡150包驗眼(樓主口噏的,冇標出黎,電腦都冇)

重點係配鏡送驗眼 同驗眼 同價
貴鏡都係送驗眼 乜都係送驗眼
即係樓主都認同 驗眼係唔洗錢

你成日掟呢張圖俾我係冇用
我屈經講左 你配鏡係百五蚊包驗眼
而齋驗眼都係百五
呢個就係問題
而今日無啦啦俾你批鬥個位小妹妹 你係好清楚咁同佢講你呢百五蚊可以包鏡
根本你鏡同驗眼個價就分唔開 人地自然唔想食你鏡片個豬頭骨

你而家正正係自我貶低緊你驗眼服務既價值 仲好意思話人唔尊重你既專業

我答左你啦
再答!

簽海事處牌比你 無論你有冇度數
你要驗眼 收150

配超薄鏡150會幫你驗埋眼 但若然你度數唔只用超薄 咁你對鏡就唔只150 或者你要藍光等 你就要比貴多d
呢個時候你埋單就唔只150

我再講左
即係只要買鏡 驗眼就變左免費
你自己定價都覺得買鏡優先過驗眼
但其實你專業係驗眼唔係賣鏡囉你明唔明呀
我講左好多次 你都仲係覺得人地錯
人地因為你咁樣定價 有預期錯覺好正常呀

咁買鏡唔通唔驗眼?
其實再加我手工錢我遲早超薄鏡要加價
係暫時硬食

之前我有俾解決辦法你 你又唔睇
成那日係度自high 打飛機 成日以為d 人唔尊重你專業 自卑到一個點
其實好多人 起碼自少我 從來都冇覺得你呢份唔係專業
你呢d 先係真正labelling 既example

配鏡收配鏡錢 驗眼再收驗眼錢
驗眼定價左 比如一百 包d 咩d 咩
配鏡又定價左 例如平鏡就100貴既200 加上去
之後埋數會有兩項 一項驗眼一項配鏡
佢想配鏡咪拎張報告配 求其拎張紙仔唔夠料就叫佢再驗
佢想一次過搞先決定係配鏡度做優惠
你要行專業 你要尊嚴 呢個係其中一個方向

我忍唔到 你真係好萌塞
你專業係驗眼 唔係配鏡 你企硬到呢樣 你先好講你係專業

係囉
點解驗眼錢要係鏡到收番

咁搞法d人咪覺得驗眼是鳩但
賣鏡食水深囉

兩項收費跟番比例仲顯得專業又抵配啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞