真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
眼科醫生同視光師有乜嘢分別 視光師驗眼專業啲?

主要係香港黎講, 視光師(一牌)做檢查, 眼科醫生做手術同比藥

部分較年輕既眼科醫生甚至會搵視光師做檢查(包括pre/post-op), 佢地只係做手術

咁樣大家都可以搵多D

不過4牌視光師就做唔到ocular health 所以醫療卷都唔比用

無端端擺低一句眼鏡佬, 以為視光師只係可以配眼鏡只不過係突出自己無知
樓主講野啲point真係
你開價150人地係咪一定要接受?
你買衫一間唔啱你都去第間啦
係咪入你舖頭就一定要俾錢?
係嘅話你個間就係黑店啦
先唔講咩淘寶先啦
咪講到你免費幫人驗舊眼鏡度數就好偉大先得架
人地講到明唔清你驗完個度數都唔會啱人架啦
人地講幾句就話人價值觀扭曲
為乜撚野居民服務

1. 好似我樓下啲區議員
2. 既然居民 消費力係點你應該最清楚點target

一個要開藥同開刀,一個眼鏡sales

其實繼續講我地係sales
我希望你以後唔好驗眼/驗眼要約真正眼科醫生
我諗800起跳
醫院記得指明唔找視光師
我答左你
免費驗眼會犯法
根本冇可能
所以公眾理解上
係老一輩做壞規矩
公眾認為?
公眾認為同性戀係刑事咁就係刑事?
唔用法則用觀感?

算啦連登總有人乜都嘈一餐
之前求其答人嘢都無端端畀人叫臭西
時空旅行者

我點唔標明驗眼收費?

除左pos入面,係果位女士入鋪前
你有無係當眼處標明/驗眼前表示淨驗眼要回費?

無標明同海味鋪磨碎人蔘再講個價你知有乜分別?

一時講288驗眼送眼鏡
一時講[green]150[/green]驗眼

呢個post係考眼力定個價任你講?
時空旅行者

我點唔標明驗眼收費?

建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節 避免不必要的誤會

有冇寫明齋驗眼幾多錢 同埋佢驗眼之前有冇同佢講過齋驗眼要收錢

如果你有寫明佢應該唔會入嚟

又唔應
樓主移民啦,澳新兩國視光師係好好搵,同埋驗眼係明碼實價有驗眼費,local 有政府幫佢地俾驗眼費。
你同連登班細路講野浪費時間

鬼唔知阿媽係女人,樓主係叻嘅一早移咗民啦

樓主真係專業人仕可以技術移民喎
你係咪無知到咁
樓主移民啦,澳新兩國視光師係好好搵,同埋驗眼係明碼實價有驗眼費,local 有政府幫佢地俾驗眼費。

我俾你地搞到好亂
除非佢個牌係廢既,唔識病理唔識用藥,如果唔係點解視光師係香港講到咁垃圾。
樓主係咪自己做老闆?不如自己轉型做高級手造眼鏡 入啲德國貨日本貨返黎做 再搵marketing 公司幫你做Facebook ig 雜誌宣傳 加上專業視光服務 應該贏到個market sharing
依家好多賣手造眼鏡嘅樓上鋪好多都博大霧無視光師 比三千幾蚊無得驗眼一樣大把人去

之後都會畀人屌間接交租畀業主

我俾你地搞到好亂
除非佢個牌係廢既,唔識病理唔識用藥,如果唔係點解視光師係香港講到咁垃圾。

視光師可以用藥咩?

即刻印
時空旅行者

我點唔標明驗眼收費?

建議店舖最好明碼實價列明收費項目 店員有責任事前提醒客人收費細節 避免不必要的誤會

有冇寫明齋驗眼幾多錢 同埋佢驗眼之前有冇同佢講過齋驗眼要收錢

如果你有寫明佢應該唔會入嚟

又唔應
家下外國買野幾方便而且價錢google就知差價
唔使硬食香港鋪租 唔係一定貪平買大陸野

其實巴打都有心既 之前會開帖解答下問題

我俾你地搞到好亂

視光師可以用藥咩?

外國既視光師真係可以出藥

我諗800起跳
醫院記得指明唔找視光師

理佢地都戇鳩,個個都免費免費,咁邊個生活到
傻鳩,真係搵外國配唔撚得既?你係香港配副oakley radarlock俾我睇丫撚樣
仲有
你地睇唔起呢行
但起碼政府比左我地等同醫生 物理治療 牙醫等同級認證

我諗800起跳
醫院記得指明唔找視光師

又想偷換概念

我俾你地搞到好亂

視光師可以用藥咩?

外國既視光師真係可以出藥

咁咪同眼科醫生overlap左(?)
視光識病理就唔奇 好多都識睇青光老花飛蚊
樓主係咪自己做老闆?不如自己轉型做高級手造眼鏡 入啲德國貨日本貨返黎做 再搵marketing 公司幫你做Facebook ig 雜誌宣傳 加上專業視光服務 應該贏到個market sharing
依家好多賣手造眼鏡嘅樓上鋪好多都博大霧無視光師 比三千幾蚊無得驗眼一樣大把人去

之後都會畀人屌間接交租畀業主

其實唔係啲人唔尊重專業
而係你依price range ge人唔識

我俾你地搞到好亂

視光師可以用藥咩?

外國可以用therapeutic drug

香港淨係可以用diagnostic drug

不過而家poly個課程已經包埋therapeutic drug
個therapeutic 課程近期都比澳洲認可,
(雖然都要考個試, 始終poly 個course只係紙上談兵

即刻印

咁你唔拎起比佢睇,講到免費放人走好委屈

頭幾頁又話288驗眼送鏡
轉個頭又話150

大家覺得呢位巴打做生意手法係點

我諗800起跳
醫院記得指明唔找視光師

仲共產過中國式社會主義嘅共產黨
家下外國買野幾方便而且價錢google就知差價
唔使硬食香港鋪租 唔係一定貪平買大陸野

其實巴打都有心既 之前會開帖解答下問題

我討論重點比人spin

個客要求免費我點都滿足不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞