真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
我諗歸根究底係香港視光師貴得嚟又唔抵,所以客人咪廢時比人賺埋驗眼費
你賣既鏡框同鏡片平返d,售後服務比心機d,客人又點會計較你收驗眼費
視光師實會賴租貴啊大家都唔想,但一味賴租貴有咩用?一係就自己做好本份爭取成為貴價得嚟又有質素既,一係就打殘曬班地產商逼佢地降租。可惜香港好多視光師無料選擇後者但又唔願選擇前者,正宗又廢又無風骨,比人淘汰係天經地義
利申:去開眼鏡88

個牌我用左成3年冇換
供應商加價我自己硬食
一副眼鏡正常用起碼一年
仲可以賺你幾多錢?

我有賺錢
我一定有賺錢

一年賺哂都係幾百(什至未必有 如果真係冇咩要求 )我有機會移民去日本賣魚蛋算

我標幾錢都冇用

佢覺得係免費

標左價錢會少左爭呦, 最少趕走左班R JETSO大爺 香港客CHEAP係事實
去街市就出盡牙力講價, 去百佳就乖乖比錢誠仔

所以根本唔係免費定收費問題
係標價透明度問題
再者 淘寶表示關我撚事 咩都賴落淘寶到

我標幾錢都冇用

佢覺得係免費

標左價錢會少左爭呦, 最少趕走左班R JETSO大爺 香港客CHEAP係事實
去街市就出盡牙力講價, 去百佳就乖乖比錢誠仔

明碼實價 大家無得拗
最慘就係部分眼鏡鋪自己根本就係唔想標到逐項咁清晰仔細分明,就係逼你上賊船,自己混水摸魚都賺d
唔能夠屌曬香港客cheap,香港鋪咪又係咁
與其話扭曲,點解唔話係一個趨勢呢

網上購物根本係大趨勢

你同的士佬屌鳩uber有咩分別?

不如諗下有咩方法幫自己好過啦

比如,你地都可以比人網上落單再包送貨

咁咪可以賺到唔信淘寶又貪方便既用家囉

呢個年代唔變通,食屎架啦
如果講視光師食水深就要仆街死

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

所以我非必要都唔會睇 私家醫生 睇公立囉

但配眼鏡有冇 政府提供合理價值選擇呀 ?

醫院160咋,仲唔洗比樓豬西口西面

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

網上購物根本係大趨勢

你睇佢d死人態度就知
以為自己有個牌就係上等人咁款
大佬呀當自己係腦科醫生咩傻鳩
唔係想話你收費問題
而係你標題同你內文都冇關係
抵屌
我諗歸根究底係香港視光師貴得嚟又唔抵,所以客人咪廢時比人賺埋驗眼費
你賣既鏡框同鏡片平返d,售後服務比心機d,客人又點會計較你收驗眼費
視光師實會賴租貴啊大家都唔想,但一味賴租貴有咩用?一係就自己做好本份爭取成為貴價得嚟又有質素既,一係就打殘曬班地產商逼佢地降租。可惜香港好多視光師無料選擇後者但又唔願選擇前者,正宗又廢又無風骨,比人淘汰係天經地義

個牌我用左成3年冇換
供應商加價我自己硬食
一副眼鏡正常用起碼一年
仲可以賺你幾多錢?

我有賺錢
我一定有賺錢

一年賺哂都係幾百(什至未必有 如果真係冇咩要求 )我有機會移民去日本賣魚蛋算

賺唔到錢咪執柒左去囉
無人唔撚比你轉行架屌你
講撚到做視光師包發達?
明明就係你地自己個商業模式做開配眼鏡唔收獨立既驗眼費
而家就走去怪人以為驗眼唔洗錢,仲要話人唔尊重你
根本就係你地自己教出黎
其實係樓主打咩淘寶搞到咁
根本唔關呢d事
呢個唔係單一個視光師既問題
而係成個行業既問題

以前全球化影響冇咁大
咁梗係驗完眼多數會係個間配埋

宜家資訊咁流通
視光師唔係未必要兼顧埋銷售
(應該話視光師既收入 有關銷售個部分不斷下跌)

但成個行業 都仲係以 以前賣鏡片 送驗眼既概念生存

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

醫生紙值錢D
又可以claim返

你可以claim返唔等於唔係食水深

根本人地係賣知識賣專業
但有部分人真係認為某d知識/專業係免費

聽人講有D眼鏡舖驗眼係唔使錢的,或者市民就有個咁既誤解囉
唔想客人白撞,樓主不妨白紙黑字寫清楚淨驗眼要收費啦
戴咁多年眼鏡真係唔知原來驗眼要單獨計錢
視光師爸打無謂係到討論依 d 野
我帶左20幾年眼境, 依家都唔會係香港買框
但會搵番香港視光師驗同配鏡
不如樓主解釋下唔幫襯你嫌你貴就係用淘寶嘢係咩關係

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

所以我非必要都唔會睇 私家醫生 睇公立囉

但配眼鏡有冇 政府提供合理價值選擇呀 ?

醫院160咋,仲唔洗比樓豬西口西面

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓豬d大陸cheap鏡,逃堡大把,有鏡無框,不了

但事實鏡幾cheap 都好 都唔係免費野
如果百五包鏡 同百六唔包鏡 咁緊係包鏡好過唔包鏡

其實樓主最大問題係夾硬要人食舊豬頭骨
online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

網上購物根本係大趨勢

你睇佢d死人態度就知
以為自己有個牌就係上等人咁款
大佬呀當自己係腦科醫生咩傻鳩

而且開口埋口話七百萬人得二千一個所以要收得貴

但我想講

呢個係佢覺得自己應該收得貴既原因

而唔係顧客要同意比得多錢既原因

實體贏到網上既係服務同售後

你同人鬥平贏唔到人

咪同高價眼鏡舖鬥好囉

做唔到既話就等被取代
之前有人比500元拍片
大家反映咁大
我都覺得underpaid

有firm請summer intern no paid
大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

錯在人地話驗眼 妳開驗眼加鏡囉
之前有人比500元拍片
大家反映咁大

大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

錯在個人太撚蠢
之前有人比500元拍片
大家反映咁大

大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

又或者樓主可能係話驗眼包唔包鏡都百五
拿呢d 就真係自貶身價
之前有人比500元拍片
大家反映咁大

大家屌

我驗眼認為要收費
咁都有錯
錯什麼

其實補一句驗眼包鏡150, 齋驗眼100, 成件事可能唔同哂, 仲可能肯比100

個牌我用左成3年冇換
供應商加價我自己硬食
一副眼鏡正常用起碼一年
仲可以賺你幾多錢?

我有賺錢
我一定有賺錢

賺唔到錢咪執柒左去囉
無人唔撚比你轉行架屌你
講撚到做視光師包發達?

以前配眼鏡無得揀,呢行咪搵到食囉

果時眼鏡88幾威

你睇下三哥都唔賣眼鏡走去賣米線就知啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞