真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike

樓主有冇得整啲入到fMRI房既眼鏡

用純膠?

首先
我成程好有禮貌
亦提供免費選擇
只是想網上抒發呢代人連服務都認為免費個種心態

咁你都要明白
每個人理財心態都唔同 有人選擇有閒錢可以是洗
有人會盡慳一蚊得一蚊
佢想要免費都無可厚非 因人而異

你做盛行?
我想你免費幫下我

你有你想法唔緊要架 我亦都唔會屌你想免費 因為我有權選擇唔幫你架嘛
其實你明唔明我講咩
咁做客仔 想用超優惠價錢得到服務好自然 佢得唔得到另一回事

我真係覺得佢其實搞錯哂啲重點

搭唔到線 我又唔係話要免費比個service個客

真心搭唔到線

叫你解釋個女仔r 免費你都睇唔到?
上一代人好意思開口
佢仲要新客素未謀面

都話你一早個post講話個女仔想r free/驗眼諗住免費 成件事會唔同哂

樓主有冇得整啲入到fMRI房既眼鏡

用純膠?

係呀,周圍問都有metallic螺絲
我解釋多次

有人有舊架
想重配鏡片
咁我會連埋驗眼更新度數
一對超薄唔反光鏡收150

有人海事處要report 咁我未要驗要簽
佢都未必係有近視
咁未有個獨立驗眼費

咁咪就係我所講個樣

你個獨立驗眼費 即係鏡片加驗眼費
咁即係鏡片係豬頭骨
我真係好希望你可以睇下我up 左d 咩

你要突顯你既專業 首先就係要識得將你既專業同你d 豬頭骨分開
既然你俾呢件事衝擊到 不如就索性更新下價目表啦 一個明確既價目表真係可以代替到你把口去解釋架

獨立驗眼費咁都唔清楚?

梗係唔清楚啦 因為驗眼百五 驗眼加鏡都係百五
我同你講 我幫你間鋪頭寫三頁website 百五
寫個三頁website 加整個迷你app 都係百五
你會覺得我作為it 狗既專業值幾多?

你來配鏡
我幫你update度數好正常

你淨驗眼 我收費用又好正常

點解咁多人講同一樣嘢你都get唔到人意思
你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉
一係你齋驗眼一百, 成件事會合理好多

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨
我解釋多次

有人有舊架
想重配鏡片
咁我會連埋驗眼更新度數
一對超薄唔反光鏡收150

有人海事處要report 咁我未要驗要簽
佢都未必係有近視
咁未有個獨立驗眼費

咁咪就係我所講個樣

咁即係鏡片係豬頭骨

你要突顯你既專業 首先就係要識得將你既專業同你d 豬頭骨分開
既然你俾呢件事衝擊到 不如就索性更新下價目表啦 一個明確既價目表真係可以代替到你把口去解釋架

獨立驗眼費咁都唔清楚?

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

唔合理啦
副鏡成本應該冇50
收番百三先合理
視光師感覺上好似極容易讀的所謂專業
樓主理解能力好低
講註眼鏡店既視光師
除左電腦check眼,換鏡片調個準確d既,鈕螺絲,sale客,仲有咩做?
有冇咩勁過以前d無讀書既師傅?
比機會樓主平反下有咩咁專業我都無咩認識

睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔好亂用類比根本無答過
:跟車司機咪上貨落貨,有咩咁專業
回應:睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔係樓主答唔答得

直接拎個課程黎講ok?

驗度眼其實只係讀4個月

更多既係要學點樣檢查眼睛健康, 同埋分辨出咩係normal 同abnormal, 從而make diagnosis, 之後就比埋management個px
同埋如有需要 應該將個case refer去邊到(gp check 血壓/糖尿, 比眼科醫生做手術/用藥? 個情況有urgent?) 定係其實個情況係唔需要Refer, 只需要更密既monitor?

而且, 除左度數, 好多原因/疾病都會令到視力下降, d無讀書既師傅答唔答到你?

我都識啦屌 黎黎去去咪白內障 青光眼 斜視 豆雞 😂

你講完呢句只顯示到你既無知

咁咪就係我所講個樣

咁即係鏡片係豬頭骨

獨立驗眼費咁都唔清楚?

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
你來配超薄不反光鏡150包驗眼
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡
淨驗眼150你有冇度數配唔配片都150

專業服務*從來都應該收錢
問題係點樣令個客知道同明白你嘅價值
咁樣佢哋自然俾錢俾得心甘命抵
平價專業喺香港嘅生存空間好細

*專業服務係指一般人無器材或者無相關知識去做嘅事
唔係一向驗眼唔配眼鏡都要收錢架咩
我見好多眼鏡鋪唔派淨驗都收起碼50
明白巴打你覺得自己嘅專業比人矮化唔開心
可能個女仔一向喺眼鏡鋪派只會列眼鏡同框幾錢
先會誤會驗眼唔洗錢
不過淘寶喺無辜
始終網購係大趨勢
消費者用網絡都搵最低價喺正常嘅

網購不等於淘寶
淘寶賣假貨次貨為主

但人地都話去外國配
你咁樣假定人地去淘寶
再話佢覺得驗眼唔洗錢嘅觀念由淘寶衍生
係咪有d 夾硬嚟
不過當然驗眼鏡呢d
喺搵返可靠嘅比較好
講註眼鏡店既視光師
除左電腦check眼,換鏡片調個準確d既,鈕螺絲,sale客,仲有咩做?

睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔好亂用類比根本無答過
回應:睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔係樓主答唔答得

直接拎個課程黎講ok?

驗度眼其實只係讀4個月

更多既係要學點樣檢查眼睛健康, 同埋分辨出咩係normal 同abnormal, 從而make diagnosis, 之後就比埋management個px
同埋如有需要 應該將個case refer去邊到(gp check 血壓/糖尿, 比眼科醫生做手術/用藥? 個情況有urgent?) 定係其實個情況係唔需要Refer, 只需要更密既monitor?

而且, 除左度數, 好多原因/疾病都會令到視力下降, d無讀書既師傅答唔答到你?

我就無預過啦,除左度數發現唔正常既case,一個月有幾多個
我屋企人既case都係視光師見到有唔正常,就叫你自己去睇眼科,其實就咩都睇唔到,眼科一睇就話無事喎 真係唔洗再深入check
d diagnosis skill係咪畢業比番晒呀sir因為都用唔著

咁咪就係我所講個樣

咁即係鏡片係豬頭骨

獨立驗眼費咁都唔清楚?

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡

即係你想屈人做個貴片?
講駐眼鏡店既視光師

推比樓主睇
可能識發現隱眼疾
因為上面我對視光師一般了解既職責好似train個人出黎好易就做到
有咩專業skills

我頭幾頁問自己有度數出去配同佢地視光師配有咩分別佢都唔答啦

咁咪就係我所講個樣

咁即係鏡片係豬頭骨

獨立驗眼費咁都唔清楚?

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

送鏡片 用乜野鑲起個鏡片? 咪又係想迫人簡返副架🙄🙄🙄

你自己有架咪鑲落去囉 無咪揀個架囉
使唔使送埋架 送埋你去搭的士呀
講註眼鏡店既視光師

唔好亂用類比根本無答過

唔係樓主答唔答得

直接拎個課程黎講ok?

驗度眼其實只係讀4個月

我都識啦屌 黎黎去去咪白內障 青光眼 斜視 豆雞 😂

識up出黎大把人都得

我都識up GP 比既藥
我都up得出 咩病毒會引至D咩病

但係點樣知到戈個人真係有白內障 青光眼 斜視 豆雞??

同埋retina 係唯一一處肉眼可以睇到血管, 神經既地方

有D地方會請埋視光師做糖尿病, 高血壓篩選

咁咪就係我所講個樣

咁即係鏡片係豬頭骨

獨立驗眼費咁都唔清楚?

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡

明白了,即係
兩個概念
你淨驗眼一百五十(樓主圖入面個offer)
你來配超薄不反光鏡150包驗眼(樓主口噏的,冇標出黎,電腦都冇)
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

我直頭話免費度佢副舊眼鏡度數比佢

佢認為唔清

須要我提供驗眼服務
咁我收佢150連鏡片
你認為我點反全球化及暴利?

但竟然認為我收費

人地教精你咁多,你得出結論都係得呢個

呢個係我上連登見過最高質既回覆
樓主去賣魚蛋算啦

所以咪話佢究竟明唔明人地講咩
真心讀咁多書 但佢好似讀死書個種咁 今日終於見識到

On99 講咁大段野條友發到圍未

下下發左達先有資格分享個人睇法?
重點在樓主對巴打意見既總結

鬼唔知平過人 快過人 服務多就掂?係人都知啦 問題係佢講到好撚簡單咁

咁咪就係我所講個樣

咁即係鏡片係豬頭骨

獨立驗眼費咁都唔清楚?

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡

有無諗過layman完全會唔明?
btw 我係行內人都睇唔明你up乜
唔係配眼鏡先免費驗眼咩
88個d免費唔等於街坊舖都free

我就做lasik前去親都唔洗錢驗
尤其年紀細有機會變深近視嗰啲,次次驗都要錢咩唔通,通常唔同度數先會睇買唔買眼鏡。

所以88賣咁貴
配鏡客幫運吉客找數
R 驗眼應該去88

係咪可以咁理解

獨立驗眼費咁都唔清楚?

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

送鏡片 用乜野鑲起個鏡片? 咪又係想迫人簡返副架🙄🙄🙄

笑撚左咁低質既留言...keep舊架換新鏡片咁正常 咁都好屌
好多人副架幾千銀唔通兩年就換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞