真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
講註眼鏡店既視光師
除左電腦check眼,換鏡片調個準確d既,鈕螺絲,sale客,仲有咩做?
有冇咩勁過以前d無讀書既師傅?
比機會樓主平反下有咩咁專業我都無咩認識

睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔好亂用類比根本無答過
:跟車司機咪上貨落貨,有咩咁專業
回應:睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔係樓主答唔答得

直接拎個課程黎講ok?

驗度眼其實只係讀4個月

更多既係要學點樣檢查眼睛健康, 同埋分辨出咩係normal 同abnormal, 從而make diagnosis, 之後就比埋management個px
同埋如有需要 應該將個case refer去邊到(gp check 血壓/糖尿, 比眼科醫生做手術/用藥? 個情況有urgent?) 定係其實個情況係唔需要Refer, 只需要更密既monitor?

而且, 除左度數, 好多原因/疾病都會令到視力下降, d無讀書既師傅答唔答到你?

我就無預過啦,除左度數發現唔正常既case,一個月有幾多個
我屋企人既case都係視光師見到有唔正常,就叫你自己去睇眼科,其實就咩都睇唔到,眼科一睇就話無事喎 真係唔洗再深入check
d diagnosis skill係咪畢業比番晒呀sir#???#因為都用唔著

呢樣野的而且確好難搞

個course開左廿幾年

廿幾年前grad 既牌係當時D無讀書既師傅當道下, 自然唔會點做檢查
久而久之, 唔想有咩事搞到冇左個牌都可免即免

但係而家係optom clinic (出名既有polyu campus, polyvision)入面做既optom都有diagnostic skill

梗係唔清楚啦 因為驗眼百五 驗眼加鏡都係百五
我同你講 我幫你間鋪頭寫三頁website 百五
寫個三頁website 加整個迷你app 都係百五
你會覺得我作為it 狗既專業值幾多?

你來配鏡
我幫你update度數好正常

你淨驗眼 我收費用又好正常

點解咁多人講同一樣嘢你都get唔到人意思
你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉
一係你齋驗眼一百, 成件事會合理好多

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

送鏡片 用乜野鑲起個鏡片? 咪又係想迫人簡返副架🙄🙄🙄

笑撚左咁低質既留言...keep舊架換新鏡片咁正常 咁都好屌
好多人副架幾千銀唔通兩年就換

本身有架既話 唔知度數有冇變 走去話買鏡?🤔

d人都係睇唔清先話驗架啦 唔通本身諗住齋驗咩

咁咪就係我所講個樣

你個獨立驗眼費 即係鏡片加驗眼費
咁即係鏡片係豬頭骨
我真係好希望你可以睇下我up 左d 咩

你要突顯你既專業 首先就係要識得將你既專業同你d 豬頭骨分開
既然你俾呢件事衝擊到 不如就索性更新下價目表啦 一個明確既價目表真係可以代替到你把口去解釋架

獨立驗眼費咁都唔清楚?

梗係唔清楚啦 因為驗眼百五 驗眼加鏡都係百五
我同你講 我幫你間鋪頭寫三頁website 百五
寫個三頁website 加整個迷你app 都係百五
你會覺得我作為it 狗既專業值幾多?

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
你來配超薄不反光鏡150包驗眼
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡
淨驗眼150你有冇度數配唔配片都150

明白了,即係
兩個概念
你淨驗眼一百五十(樓主圖入面個offer)
你來配超薄不反光鏡150包驗眼(樓主口噏的,冇標出黎,電腦都冇)

重點係配鏡送驗眼 同驗眼 同價
貴鏡都係送驗眼 乜都係送驗眼
即係樓主都認同 驗眼係唔洗錢
其實香港有咩眼鏡鋪係任試唔嬲
唔想理個d sales

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

送鏡片 用乜野鑲起個鏡片? 咪又係想迫人簡返副架🙄🙄🙄

笑撚左咁低質既留言...keep舊架換新鏡片咁正常 咁都好屌
好多人副架幾千銀唔通兩年就換

本身有架既話 唔知度數有冇變 走去話買鏡?🤔

比定餐牌打底
免費CHECK 屋村鋪預你係到整埋

但係有淘寶之後 個個 免費度完 走去上網配

過多幾年 仲有冇免費?

呢d咪叫扭曲

屌你正on9
講註眼鏡店既視光師
除左電腦check眼,換鏡片調個準確d既,鈕螺絲,sale客,仲有咩做?

睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔好亂用類比根本無答過
回應:睇普通科醫生咪又係問你咩事 有無外遊 聽下肺 睇下喉嚨 開下醫生紙 有乜咁專業

唔係樓主答唔答得

直接拎個課程黎講ok?

驗度眼其實只係讀4個月

更多既係要學點樣檢查眼睛健康, 同埋分辨出咩係normal 同abnormal, 從而make diagnosis, 之後就比埋management個px
同埋如有需要 應該將個case refer去邊到(gp check 血壓/糖尿, 比眼科醫生做手術/用藥? 個情況有urgent?) 定係其實個情況係唔需要Refer, 只需要更密既monitor?

而且, 除左度數, 好多原因/疾病都會令到視力下降, d無讀書既師傅答唔答到你?

我都識啦屌 黎黎去去咪白內障 青光眼 斜視 豆雞 😂

你講完呢句只顯示到你既無知

夾雜幾隻懶pro英文就係全知?🤔

講英文就懶係pro 係全知

解釋比你聽未鄙視你?
問你拎tips就打劫你?
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

高質回應

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡

明白了,即係
兩個概念
你來配超薄不反光鏡150包驗眼(樓主口噏的,冇標出黎,電腦都冇)

唔係配眼鏡先免費驗眼咩
88個d免費唔等於街坊舖都free

我就做lasik前去親都唔洗錢驗
尤其年紀細有機會變深近視嗰啲,次次驗都要錢咩唔通,通常唔同度數先會睇買唔買眼鏡。

所以88賣咁貴
配鏡客幫運吉客找數
R 驗眼應該去88

係咪可以咁理解

我去cheap雞屋邨舖。至少我自己經驗好多舖都會免費驗,就算今日唔幫襯可能他日諗起都會幫襯,今次唔買下次可能嚟買con
係樓主覺得咁樣係冇人尊重過佢呢個全港得2100個嘅專業啫。老老實實唔免費驗咪話唔免費,人地唔係要配又走去sell人地150蚊俾2塊鏡佢,趕客咪呢啲

係啦 免費驗根本係為左吸引你下次配
係做生意手法咋麻
唔通收你$150發現近視無深到
或者想等得閒先配,果$150當coupon
你估你真係醫生咩 搵你望下咁值錢 呀2100個讀左好多年書既專業
唔係配眼鏡先免費驗眼咩
88個d免費唔等於街坊舖都free

我就做lasik前去親都唔洗錢驗
尤其年紀細有機會變深近視嗰啲,次次驗都要錢咩唔通,通常唔同度數先會睇買唔買眼鏡。

你去診所做lasik, 係果到驗唔額外收錢係服務包埋
小弟未驗過眼, 亦都未配過眼鏡就唔清楚情況
我諗有啲客會走去驗眼, 鋪頭假定你想配鏡嘅情況下幫個客驗隻眼
但驗完之後施施然走左去咁我諗有啲鋪頭都唔會格硬收人錢
但係如果個客一開始講到明唔會幫襯鏡片, 間鋪都願意免費驗度數?

樓主有冇得整啲入到fMRI房既眼鏡

用純膠?

係呀,周圍問都有metallic螺絲

推多次比樓主睇
500幾度唔戴好麻煩
又唔鐘意戴con
講註眼鏡店既視光師

唔好亂用類比根本無答過

唔係樓主答唔答得

直接拎個課程黎講ok?

驗度眼其實只係讀4個月

解釋比你聽未鄙視你?

屌樓上既中文根本唔係咩柒學術字眼,冇需要用英文囉,
香港人可唔可以唔好成日扮唔識中文

從而make diagnosis
人唔笑狗都吠
講註眼鏡店既視光師

唔好亂用類比根本無答過

唔係樓主答唔答得

直接拎個課程黎講ok?

驗度眼其實只係讀4個月

所以呢?
diagnosis唔係你make, treatment唔係你俾
你嘅建議更加稱唔上counsulting
做屋邨舖更加冇呢啲case俾你
所以呢個專業咪唔係咁值錢又冇樓主心目中咁高尚囉

我講晒D可以做既野出黎

之後你話全部呢D都唔係你做

你來配鏡

你齋驗眼百五
驗眼連鏡又係百五
咁人地咪覺得奇怪囉

豬頭骨商業伎倆🙄🙄🙄

一陣樓主又問咩豬頭骨

唔係豬頭骨
你淨驗眼一百五十
兩個概念
你可能個度數成千
普通超薄做唔到
到時要買貴一級鏡

明白了,即係
兩個概念

你張圖150蚊係冇包驗眼的,包驗眼要架連鏡, right?
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

高質回應

你住香港真係要20mins取鏡?隔日都唔等得?
講註眼鏡店既視光師

唔好亂用類比根本無答過

唔係樓主答唔答得

直接拎個課程黎講ok?

驗度眼其實只係讀4個月

解釋比你聽未鄙視你?

屌樓上既中文根本唔係咩柒學術字眼,冇需要用英文囉,
香港人可唔可以唔好成日扮唔識中文

從而make diagnosis
人唔笑狗都吠

d偽專業係鐘意呢d小圈子英文術語
最準確個個係refer
做唔掂就refer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞