真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike

醫院160咋,仲唔洗比樓豬西口西面

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓豬d大陸cheap鏡,逃堡大把,有鏡無框,不了

但事實鏡幾cheap 都好 都唔係免費野
如果百五包鏡 同百六唔包鏡 咁緊係包鏡好過唔包鏡

其實樓主最大問題係夾硬要人食舊豬頭骨
online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

樓豬d爛鳩儀器會好過醫院? 仲未計佢西口西面

我幾時有西口西面過?你可以問下街坊
提供埋免費選擇比佢

發覺連登班人係咪都屌一餐
好多話免費驗係預你嗰度配,你買嘢包埋呢個服務
佢哋就話應該免費
咁單驗眼唔配收錢合情合理

以為佢哋平時針對女仔女仔係原罪
原來佢哋係一視同仁地on9

巴打我撐你呀

利申 美國我每次幾十蚊美金驗一次

佢講明架唔係買我
鏡唔係買我
要我驗度數
想我免費

而我比人攻擊

成件事就係咁簡單
樓主死心罷啦

我每個月畀錢買 creative suite
買 iTunes 哥都畀人笑係 on9

根本好多香港人係好撚自私又孤寒度縮
衰起上嚟衰過啲蝗

樓主包鏡 佢包鏡咩?

online shopping 係趨勢既情況下 all or nothing 呢d 標價 早就唔work
樓主同個市場脫哂節

我講左
驗眼費150連鏡片

你前面唔係話驗眼費連鏡片150咩
幾時變左驗眼費150連鏡片
兩個表達對個客觀感都差好遠
Sor 我可能冇追晒post 睇漏左

其實冇差 佢就係死都要搭舊豬頭骨俾人
驗眼咪驗眼 又送鏡 搞cheap 哂自己既專業 仲好意思發炆憎 仲惡過港女

其實有咩豬頭骨?
我唔明

不如諗下點做好D好過上黎發牢騷啦

例如搵人整個app買眼鏡送貨服務睇下work唔work

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

提供埋免費選擇比佢

佢哋就話應該免費

巴打我撐你呀

佢講明架唔係買我
鏡唔係買我
要我驗度數
想我免費

而我比人攻擊

成件事就係咁簡單

我有略略咁追po
我支持你
$150好平
下次返香港去支持你
樓主死心罷啦

衰起上嚟衰過啲蝗

係咪真係咁難明 唔該追曬post先講嘢
其實我個pos不嬲都有呢項
我亦提供左驗眼費價錢
佢亦表示左認為驗眼係免費
我亦提供免費度佢舊度數option

結論係我錯

我應該提供免費驗眼?

影張度數紙睇下 求其鳩up個度數當驗左

度數紙應該要簽名喎 拎自己個牌去較飛
我亦提供左驗眼費價錢

結論係我錯

我應該提供免費驗眼?

其實真係好無奈

香港政府比我一張執照可以有職能簽發一張度數紙
話我求其鳩up
我咁有heart買個pos可以入度數

我唔係個d鋪仔用單簿
唔係求其打excel

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

提供埋免費選擇比佢

佢哋就話應該免費

巴打我撐你呀

佢講明架唔係買我
鏡唔係買我
要我驗度數
想我免費

而我比人攻擊

成件事就係咁簡單

我有略略咁追po
我支持你
$150好平
下次返香港去支持你

係至好呀唔好得個講字呀

醫院160咋,仲唔洗比樓豬西口西面

http://www.pbh.hk/private/document/Optical_price.pdf

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

我講左
驗眼費150連鏡片

你前面唔係話驗眼費連鏡片150咩
幾時變左驗眼費150連鏡片
兩個表達對個客觀感都差好遠
Sor 我可能冇追晒post 睇漏左

其實冇差 佢就係死都要搭舊豬頭骨俾人
驗眼咪驗眼 又送鏡 搞cheap 哂自己既專業 仲好意思發炆憎 仲惡過港女

其實有咩豬頭骨?
我唔明

個鏡咪豬頭骨囉
人地想驗眼 你開驗眼價 百五蚊
佢嫌貴 唔做 就係佢既問題

而家人地想驗眼 你開驗眼價加鏡百五
人地唔想要鏡 你就話都係百五
你以為你既專業值百五 但你既做法就係令人有種錯覺 你既專業係免費 而鏡係值百五
你要令人覺得你把尊業有價 首先就係你都要做到你所講咁 尊重你既尊業

同樣道理 一個醫生 你睇佢 要俾醫生錢 藥可以係佢度買埋 加錢 但你唔要藥 你都係要俾醫生錢 只係唔洗俾藥錢
你明唔明 呢d 就係尊重自己既尊業
如果真係check眼
我寧願俾$500去poly check

我都係咁話

樓主包鏡 佢包鏡咩?

樓主同個市場脫哂節

提供埋免費選擇比佢

佢哋就話應該免費

巴打我撐你呀

佢講明架唔係買我
鏡唔係買我
要我驗度數
想我免費

而我比人攻擊

成件事就係咁簡單

不如你完完整整講曬件事出黎啦,追追下post 又有幾段#1無見過嘅詳情
我亦提供左驗眼費價錢

結論係我錯

我應該提供免費驗眼?

度數紙應該要簽名喎 拎自己個牌去較飛

印出來再加印再加signature
坦白講,你句標題無乜問題,甚至頭一兩句回覆我都仲明白你諗乜,但越睇越火,你個行業開始比全球化比科技取代,講真個個行業都係㗎啦,問題嚟你咪解決囉,而唔係攬住自己個牌係度打飛機。

人地上網咁平買到,一係你同佢鬥平,唔好租鋪囉或者租細間啲淨係留番驗眼間房,其他鏡款比相啲客揀,人地淘寶都係睇相揀,你睇完相可以入倉攞真貨比人揀。

再唔係你覺得鬥平無好結果,咁你鬥快囉,人地日本5000yen,講緊都三百幾港紙,但人地selling point係快丫嘛。你做到咁快,實有市場㗎。

再再唔係,你照收番咁貴,服務可以好過人丫。人地上網自己驗,攞完貨無保養無人幫佢洗鏡,你有鋪你做到㗎喎,你比佢地優勝係你有牌你有知識,教佢地護眼丫,或者每半年免費幫人驗眼又好,搞啲護眼小貼士又好,而唔係係度坐以待斃覺得你讀完個degree有個牌就馮旨一車車人排隊入嚟送錢比你。

最近奉勸多句,if u cant beat them, join them! 人地淘寶做到咁平,你賣埋你專業知識同服務,賣貴少少照係淘寶開鋪搶佢生意,再寫埋個apps比人約時間驗眼,搞埋送貨,大把野你可以做可以發圍啦!

我直頭話免費度佢副舊眼鏡度數比佢

佢認為唔清

須要我提供驗眼服務
咁我收佢150連鏡片
你認為我點反全球化及暴利?

但竟然認為我收費

150真心收得貴,真係on99
我認為服務要比錢

人地好多地方都唔駛咁貴,係舖頭即場配鏡仲可減免《實際係香港眼鏡本身係暴利》

150元係驗眼連鏡片

好撚抵

巴打,好抵wo, 想幫襯
題外話

上次去英國,好痴線,你唔係英國人/冇你度數記錄,係d眼鏡鋪冇得買眼鏡
唔記得有冇得驗,但因為我地唔係想買有度數眼鏡,同佢講左佢都係話唔得 都算

但連眼鏡框(唔要鏡)都唔俾買
果陣因爲呀嫲跌左副太陽眼鏡,想買返副太陽眼鏡都唔俾買
之後去隔離M&S求其買副太陽眼鏡算
樓主死心罷啦

衰起上嚟衰過啲蝗

係咪真係咁難明 唔該追曬post先講嘢

追完
你哋好似人哋Amazon 話買嘢包送貨
咁你哋自己去完第二度買叫 Amazon 免費送貨
之後Amazon 話你喺我度買就包
你哋就屌人送貨唔係唔值錢 應該免費 你理得我上Walmart 買總之你免費幫我送件我 Walmart 買嘅嘢啦
根本就on9
屌你老母臭閪

你唔畀係你啲款柒 我睇啱外國有其他靚款
or 人哋外國鏡片有專利技術做, 所以寧願畀貴啲買人哋啲鏡

唔係錢嘅問題, 係選擇權嘅問題, 你offer唔到最diverse range嘅選擇畀人, 真要諗下點樣改變經營模式

全球化年代嘅轉變, 係消費者消費行為之中每個process都可以分開, 以maximize選擇嘅range, 喺呢個case入面, 就係將「測度數」同「選鏡身」分開

屌你老母, 港資公司就係不思進取唔撚革新, 仲串柒柒唔撚反省下, 怨呢樣怨嗰樣. 好似啲港資證卷行咁, 屌你老母, 經營模式唔夠中資進取, 做幾廿年都唔撚改革, 食老本, 點樣搵開錢就點樣做落去, 話政府唔撚幫 我屌, 抵你畀中資證券行取代啦

講起港資班垃圾證劵行同銀行,真係火撚滾
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

應該係咁講啦,係而家呢個乜柒都食租o既香港,唔足夠暴利根本冇生意做。
眼鏡,10蚊一羅咁返黎賣500蚊件已經係良心價。一間眼鏡鋪備貨起碼都兩三千隻鏡架先叫入去有o的睇頭,唔發市即係垃圾。被人睇中喎焗住大刀落去。 如果選中係大牌子來貨價食水本來就深,賺得少只有係鏡片到補返。眼鏡鋪唔係金鋪,唔可能日日都咁多人買眼鏡,燈油火臘租金人工加埋,平均一副超要食到幾多水位先唔使摺埋大家免強計到。

至於大陸配鏡呢? 本人就親身試過n次! 無錯係大陸買鏡架真係正常價好多( 細鋪或批發) 香港門口賣過2k的,熟門路2舊有找,就算on99 上東門眼鏡城只要個頭冇寫住水魚兩個字,都係3,4舊埋到單,絕對係同一貨色。
但至於配鏡片,我就失望好多次,當然你話去資深大鋪配鏡可以很好,但隨時比香港還要貴,咁即係冇意思。 就算係實體店都存在focus唔準,中心點唔準, 有o的連車邊都跟唔足原有形態。 講真cheap西鏡都話算o者,7,8舊或上千幾兩千的靚片真係谷撚到春袋都有氣架嘛。 車撚左就冇得返轉頭,回水咩? 你唔會太天真!
最近配的一副鈦合金一體laser cut , 都係係香港睇中後返大陸揾人拿,鏡都係直接返香港配,揾間老店鋪主動比多2舊水,出黎效果十分滿意,冇頭暈冇飛jump

樓主同個市場脫哂節

提供埋免費選擇比佢

佢哋就話應該免費

巴打我撐你呀

佢講明架唔係買我
鏡唔係買我
要我驗度數
想我免費

而我比人攻擊

成件事就係咁簡單

我有略略咁追po
我支持你
$150好平
下次返香港去支持你

係至好呀唔好得個講字呀

我上次驗眼$75 美金
$150真係平
我幾年先返一次香港
個POST太多弱智
現代視光師專業程度愈嚟愈重要
視光師只會愈嚟愈好搵
視光師質素仲重要過一般普通科醫生十倍

願聞其詳
樓主有錢自己開鋪,都有返咁上下啦

間鋪係自己名,就真係有返咁上下,唔係等業主加租收皮

我唔明我犯左咩錯要憎到想我收皮
屌你老母臭閪

你唔畀係你啲款柒 我睇啱外國有其他靚款
or 人哋外國鏡片有專利技術做, 所以寧願畀貴啲買人哋啲鏡

唔係錢嘅問題, 係選擇權嘅問題, 你offer唔到最diverse range嘅選擇畀人, 真要諗下點樣改變經營模式

全球化年代嘅轉變, 係消費者消費行為之中每個process都可以分開, 以maximize選擇嘅range, 喺呢個case入面, 就係將「測度數」同「選鏡身」分開

屌你老母, 港資公司就係不思進取唔撚革新, 仲串柒柒唔撚反省下, 怨呢樣怨嗰樣. 好似啲港資證卷行咁, 屌你老母, 經營模式唔夠中資進取, 做幾廿年都唔撚改革, 食老本, 點樣搵開錢就點樣做落去, 話政府唔撚幫 我屌, 抵你畀中資證券行取代啦

講起港資班垃圾證劵行同銀行,真係火撚滾

我應該破格零收費
做youtuber分紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞