真心 淘寶扭曲左呢代人生活同價值觀

1001 回覆
81 Like 434 Dislike
我同意各位點解會屌視光師巴打
因為佢嘅立論確係有啲怪

但我亦見到大量連登仔唔知視光師係醫療專業人士
以為佢哋只係配眼鏡嘅眼鏡佬
我平時睇症間唔時都收到病人經視光師轉介 (雖然無信)
真係幫到病人搵到問題出嚟
我亦覺得我部門嘅視光師好勁,好多眼疾佢熟過我
希望視光師呢行可以改變下現況
唔好攪到咁頹

我都希望視光師呢行可以改變下,俾人覺都係尊業
不過始終人既質素先係最重要,有樓主係度,唉

我信樓主對視光方面認識應該幾多
但logic fail得好緊要
度好哂,去日本配,又多款又平過香港

呢句真

唔緊要
我無怪過佢想出去配
我直頭話我度番你舊眼鏡度數唔收佢錢
佢又覺得睇得唔清

咁即係點?
即係想我唔收錢驗眼?

唔怪得你唔答我
乜而家驗眼要收錢??
由細到大都係入去免費檢查

不嬲都係

可能我係去cheap雞屋村仔眼鏡舖,從來唔會收啲咩驗眼費

驗眼係要俾錢
我係去搵視光師驗 但唔會係佢度配鏡
check 近視都要百幾

驗眼俾唔俾錢呢d唔係因鋪而異咩
quote番前幾年新聞
消委會總幹事劉燕卿指,眼鏡店驗眼收費並無法例監管,建議店舖最好明碼實價列明收費項目,市民消費前亦最好問清楚價錢。劉表示,市民大多投訴眼鏡片度數出現偏差,或鏡框質素問題,甚少有人就驗眼費問題投訴。
熟識眼鏡業的姓梁眼科醫生指,本港眼鏡店驗眼費並無明確規限,不同店舖有不同收費方法。常見情況是電腦驗眼大多不收費;進一步人手驗眼是否收費,則按個別店舖而定。

其實唔係

法例比左權力optom board去監管

而code of practice入面亦都有一條話驗眼冇得免費

不過有個漏洞就係optom board既權力只可以監管持牌視光師

即係話有D人冇牌驗眼, 禁個電腦當度左, 免費比度數人 呢D就唔輪到個board去管

再講, 當年岩岩有註冊制度, 廢事舊有師徒制/無牌但做開呢行既人失業, 開左個四牌比佢地照可以驗度數, 但個問題係佢地都唔覺得自己個牌值錢, 所以部分會做一D比較踩界, 甚至犯reg既行為, 自己亦都唔尊重自己行業

估唔到牙醫整註冊制度戈年一刀切, 唔出臨時牌
而視光整左個四牌
而家兩者咁大分別
其實根本係香港眼鏡鋪呢行跟唔上時代轉變。

過去冇咁多途徑網上買眼鏡(唔止淘寶),所以往往驗眼度數服務包埋係配眼鏡條數度。所以而家造成好多人以為入去眼鏡鋪洗眼鏡,換鼻托,甚至驗度數都應該免費。

其實呢行應該全部做返明碼實價,你去換鼻托咪俾錢,或者自己淘寶DIY,唔好入到人地鋪頭老馮免費換咁。驗眼都係,你咪俾錢驗眼囉,跟住咪自己拎個度數去淘寶或其他網度訂囉。你都可以拎返個度數去其他眼鏡鋪配眼鏡。

有鋪頭係專業視光師
賣鏡唔係主打
幫人check眼壓青光白內障再轉介去醫師
正如家庭醫生診所

呢d就真係專業視光師

樓主既思考角度只係一個有牌既眼鏡佬

靠賣眼鏡搵食就拎少少誠意出黎做好個口碑

睇下早兩個月連登幫人解答眼鏡問題個post先
果位巴打免費解答,就算要配眼鏡貴少少都值
解答之外再講解分別

就算擺明落廣告一眾巴打無幾多個屌鬼

一個人無可能網上言行同現實完全分離

態度係點大家有眼睇,唔使兜
都唔知同班窮撚講咩
話人視光師唔係專業 話人為個百五蚊係到嘈
屌免費幫你做驗眼連鏡片送撚埋俾你好冇
咁你地驗眼就唔好搵視光師自己驗啦
又要人免費又話人為百五蚊嘈 講黎講去就係要平要免費
成日想r免費驗眼去第二到配
即係唔撚食野r人啲紙巾牙簽去第二間餐廳用

依家係佢講到人地去淘寶唔俾錢佢賺係人地唔啱咁呀嘛

咁你係到驗咩姐 我都俾左比喻架
你唔撚食打問人拎牙簽紙巾拎走
係咪遲啲就驗身都免費 等你地自己去第二到配藥食
幫你驗眼唔撚洗成本?

樓主講到人地生活同價值觀扭曲哂喎
香港眼鏡舖好少明碼實價
去日本全部明碼實價

盡左我能力

問題 你有無講獨立驗眼個價先? 如果無,點解?定你根本想夾埋人配鏡?

驚你睇唔到

問題 你有無講獨立驗眼個價先? 如果無,點解?定你根本想夾埋人配鏡?

重點唔係我獨立驗眼價
重點係佢要免費!

點解你唔答有冇獨立驗眼價錢

好大機會係佢好似樓上巴打講 冇標價或標到一般情況下難以察覺
好多眼鏡鋪都係咁 唔知佢係咪其中一員

仲有就係 視光師巴打 係 係妹妹驗眼之前講解個收費(驗眼要收錢,鏡就另搞個d),定驗撚完先講已經差好遠

我相信9成都係驗完再講

樓主話個妹妹想知度數, 然後報百五, 你都可以話驗完先請,...
如果講視光師食水深就要仆街死

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

醫生紙值錢D
又可以claim返
原來有人都係咁諗

諗起以前買老翻野係唔敢比人知 返大陸買野都偷偷地

今時今日大大聲同人講我淘寶好平架

咩事

買淘寶=買假野
想問你咩事先岩
都唔知同班窮撚講咩

幫你驗眼唔撚洗成本?

事實係淘寶令到大家價值觀無哂
原來有人都係咁諗

諗起以前買老翻野係唔敢比人知 返大陸買野都偷偷地

今時今日大大聲同人講我淘寶好平架

咩事

又有一件 on 9 仔

淘寶 = 老翻 係你無知啫

無知仲咁撚大聲 ?

衝出黎柒佢都算係表表者
都唔知同班窮撚講咩

幫你驗眼唔撚洗成本?

有無諗話視光師同班手持的士牌班撚樣既態度一鳩樣
視光師真係一個食水好深既行業,poly 獨市,然後成班人圍位喂抬價

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

你會唔會計錯數
你應該計嘅係需要用你地服務嘅人嘛

屌 護士有用咁多 你點同佢地比

講真 護士由出世到死亡都會接觸到
視光師係重要
自比一定高於護士 都幾有矮化意味
笑到仆街

我冇話要高於護士
我只係想表達作為 allied health care 一員
我們的待遇是偏弱
尤其是公營體系

得2100個,重少過精算會計
咁人工係咪要高過佢地?
驗眼唔配眼鏡要收費就麻煩你滿滿楚楚白紙黑字寫出黎
無話應該唔應該
生意唔係咁做
唔想落地打爛仔交就提升自己產品同服務質素

醫生拎左專業資格係咪就唔使學落去?

幾方面根本無掛勾關係

非專業人士一樣可以收得貴,剪個髮都可以千幾二千蚊
市場供求主導

樓主眼中只有果2100人

我標幾錢都冇用

佢覺得係免費
度好哂,去日本配,又多款又平過香港

呢句真

唔緊要
我無怪過佢想出去配
我直頭話我度番你舊眼鏡度數唔收佢錢
佢又覺得睇得唔清

咁即係點?
即係想我唔收錢驗眼?

唔怪得你唔答我
乜而家驗眼要收錢??
由細到大都係入去免費檢查

不嬲都係

可能我係去cheap雞屋村仔眼鏡舖,從來唔會收啲咩驗眼費

驗眼係要俾錢
我係去搵視光師驗 但唔會係佢度配鏡
check 近視都要百幾

驗眼俾唔俾錢呢d唔係因鋪而異咩
quote番前幾年新聞
消委會總幹事劉燕卿指,眼鏡店驗眼收費並無法例監管,建議店舖最好明碼實價列明收費項目,市民消費前亦最好問清楚價錢。劉表示,市民大多投訴眼鏡片度數出現偏差,或鏡框質素問題,甚少有人就驗眼費問題投訴。
熟識眼鏡業的姓梁眼科醫生指,本港眼鏡店驗眼費並無明確規限,不同店舖有不同收費方法。常見情況是電腦驗眼大多不收費;進一步人手驗眼是否收費,則按個別店舖而定。

我唔係去眼鏡鋪 我係真係去視光師既驗眼中心去check
眼鏡鋪只係電腦check 有一定局限
但視光師人check 牽涉到專業 我會寧願俾錢 check 到一個準確而又對我眼睛健康好既度數
我明樓主想講咩 但其實香港一直都係賣服務最賺
服務加物品咁賣 已經唔work
不如好似我驗開眼既視光師咁 只賣服務 唔賣物品 咁人地就唔會錯覺你既專業係pat 屎
食水咁撚深 仆街
如果講視光師食水深就要仆街死

咁普通科醫生都要仆街死
知唔知一粒成本好少

醫生紙值錢D
又可以claim返

你可以claim返唔等於唔係食水深

根本人地係賣知識賣專業
但有部分人真係認為某d知識/專業係免費
都唔知同班窮撚講咩

幫你驗眼唔撚洗成本?

即係r人野唔幫人買野係正常?
咁你唔洗買日用品啦 去酒店大把俾你r下

全港有7000000人
2100個視光師
我地呢種比例搵得少過護士
造市?

你會唔會計錯數
你應該計嘅係需要用你地服務嘅人嘛

屌 護士有用咁多 你點同佢地比

講真 護士由出世到死亡都會接觸到
視光師係重要
自比一定高於護士 都幾有矮化意味
笑到仆街

我冇話要高於護士
我只係想表達作為 allied health care 一員
我們的待遇是偏弱
尤其是公營體系

得2100個,重少過精算會計
咁人工係咪要高過佢地?
驗眼唔配眼鏡要收費就麻煩你滿滿楚楚白紙黑字寫出黎
無話應該唔應該
生意唔係咁做
唔想落地打爛仔交就提升自己產品同服務質素

醫生拎左專業資格係咪就唔使學落去?

幾方面根本無掛勾關係

非專業人士一樣可以收得貴,剪個髮都可以千幾二千蚊
市場供求主導

樓主眼中只有果2100人

我標幾錢都冇用

佢覺得係免費

獨立標驗眼費梗係有用啦,佢覺得免費係一回事,係鋪頭見到你間鋪唔係免費驗咪唔入囉,成個post不存在添可以
樓主如果齋驗眼收幾錢?

我標幾錢都冇用

佢覺得係免費

標左價錢會少左爭呦, 最少趕走左班R JETSO大爺 香港客CHEAP係事實
去街市就出盡牙力講價, 去百佳就乖乖比錢誠仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞